Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi -Avusturya dili ve aynı zamanda da üniversitenin eğitim dili olan Almanca adıyla Universität Wien ya da İngilizce University of Vienna köklü bir tarihe sahip olması, uluslararası pozisyonu, kaliteli eğitimi ve ekonomik olması gibi nedenlerden dolayı yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler için bir tercih sebebi olabilmekte.

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş, Mayıs 2017.

Avusturya’da üniversite okumak isteyenler bu yazıda Viyana Üniversitesi hakkında öğrenmek istedikleri her şeyi bulacak ve hiçbir kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan Viyana Üniversitesi başvurusu yapabilecekler!

Tek yapmanız gereken bu yazıyı baştan sona okumak.

Önemli not: Bu yazıyı okuyarak kişisel blogumun kullanım şartlarını kabul etmiş bulunmaktasınız.

 

 Viyana Üniversitesi – University of Vienna – Universität Wien 

 

İçerik

 

Viyana Üniversitesi’nde okumak isteyen bir öğrenci olarak öncelikle Avusturya’da eğitim sistemi hakkında ön bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Bu nedenle de Avusturya‘da okul öncesi eğitim, Avusturya’da lise okumak, Avusturya’da üniversite çeşitleri vs hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bulacağınız Avusturya Eğitim Sistemi başlıklı yazıdan başlamanızı tavsiye ederim.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Psikolog Zehra Gümüş ile Avusturyalı Türk gençlerin eğitimde dünü, bugünü ve yarını üzerine söyleşi:

>>> Türk Psikolog Viyana <<<


 

Avusturya’da üniversite okumak

Avusturya’da üniversite çağına gelmiş bir gence iki farklı sistemde üniversite eğitimi alma fırsatı sunulur. Bunlardan birincisi klasik anlamda üniversite, ikincisi de Fachhochschule‘dir. Adından da belli olduğu üzere Viyana Üniversitesi birinci kategoriye girmektedir.


Bu da ilginizi çekebilir

Viyana Üniversitesi

Üniversite ve Fachhochschule arasındaki farklılıklar:

Fachhochschule nedir?“


 

Neden Viyana? Avusturya’da yaşam

Peki, hiç düşündünüz mü Avrupa’da üniversite okunacak şehirler arasında Viyana nasıl bir yere sahip bulunmakta ve onu diğerlerinden farklı kılan özellikleri hangileri?

Viyana Üniversitesi

Kahlenberg’ten Viyana manzarası. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Viyana, yaşam kalitesi yüksek bir şehirdir. Öyle ki arka arkaya sekiz defa “Dünyanın en yaşanabilir Şehri” unvanına layık görülmüş tek metropoldür. Siz de yaşam standartları böylesine yüksek bir şehirde üniversite okumak istemez miydiniz?

Yine aynı şekilde coğrafi konunumu nedeniyle diğer (Doğu) Avrupa ve Balkan şehirlerine kolay ulaşımı, harika toplu taşıması, havası ve suyu, tarih kokan sokakları, ev sahipliği yaptığı farklı uluslararası kültür organizasyonlarını da göz ardı etmemekte fayda var.


Bu da ilginizi çekebilir

blank

Viyana rehberi Ali Çiçek ile söyleşi;

Viyana’da yaşamak


Üniversite dönemi bir öğrencinin başını kitaptan kaldırmadığı bir dönem olarak algılanmamalıdır; aldığınız kaliteli eğitim kadar kişisel gelişiminize yapmış olduğunuz yatırımlar da en az bir o kadar önemlidir. Geçmişte olduğu gibi kısmen günümüzde de entelektüel kesimin uğrak noktalarından olan tarihi Viyana kafeleri, tiyatro ve operaları ve gerçekleşen uluslararası kültür organizasyonları vb. nedeniyle güzel şehir Viyana, kişisel gelişiminize katkıda bulunması adına âdeta biçilmiş bir kaftandır.


Bu da ilginizi çekebilir

Viyana Üniversitesi

Bir Viyana Teknik Üniversitesi öğrencisinin 40 farklı ülkeye yapmış olduğu geziler: 

Sırtçantalı Gezgin


 

Viyana’da üniversite okumak kolay mı?

Avusturya’da üniversite okumak Türkiye’den gelen öğrenciler için birçok farklı konuda alışılması gereken ve özellikle ilk başlarda uğraştırıcı bir süreçten ibaret olabilir. Bunun nedenlerinin en başında Avusturya dili olan Almanca gelmekte.


Bu da ilginizi çekebilir

blank

Viyana’da üniversite eğitimi üzerine;

Sıkça Sorulan SorularViyana’da üniversite


Yine aynı şekilde Avusturya üniversitelerinin eğitim sistemi Türk üniversitelerine kıyasla biraz farklı olabilmektedir. Bu farklılıklara önceki yazılarımda değinmeye çalışmıştım. Bu sebeple hedefe ulaşamadan ve yaşanılan hayal kırıklıklarıyla eli boş bir şekilde geri dönmek zorunda kalmış birçok Türk öğrenci bulunmaktadır ve varlıklarından haberdarız da.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Karşılaştıkları zorluklar ve başarısızlık sebepleri ile; 

Viyana’da okuyan Türk öğrenciler.


 

Viyana üniversiteleri

Viyana’da üniversite okumak isteyenlerin bilmeleri gereken bir diğer önemli konu da Viyana’da farklı üniversitelerin bulunduğudur. Viyana Üniversitesi ise bu üniversitelerden sadece bir tanesidir.

Bunu şu nedenden belirtmek istiyorum; geçenlerde aldığım bir e-postada bir şahıs Viyana Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden kabul aldığını yazmış. Hâlbuki söz konusu bölüm Viyana Üniversitesi değil, Viyana Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunmaktadır. 


Bu da ilginizi çekebilir

Viyana Üniversitesi

Viyana Teknik Üniversitesi başvuru, Viyana Teknik Üniversitesi bölümleri vs üzerine A’dan Z’ye Rehber;

Viyana Teknik Üniversitesi


Not: Gelecek yazılarımızda Viyana Tıp Üniversitesi, Viyana Ekonomi Üniversitesi vs gibi diğer Viyana üniversiteleri hakkında da bilgilendirme çalışmalarımız devam edecek.

 

Neden Viyana Üniversitesi?

Viyana Üniversitesi‘ni tercih etmeniz için birçok farklı nedeniniz olabilir.

Peki, bu sebeplerden bazılarını beraber saymaya ne dersiniz?

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş, Mayıs 2017.

Tarihi 1365 senesine dayanan Viyana Üniversitesi 94.000 öğrencisi ve 9.700 çalışanıyla Avusturya’nın ve Almanca konuşulan coğrafyanın en büyük, Avrupa’nın ise en büyük ve en köklü üniversitelerinden bir tanesidir.

Farklı kuruluşlar tarafından oluşturulan dünyanın en iyi üniversiteleri listesine giren Avusturya üniversiteleri arasında en üst sırada bulunmaktadır.

Gerek Avrupa’nın farklı ülkelerinde gerek ise dünyanın diğer coğrafyalarındaki üniversitelerin yüksek harç ücretlerine kıyasla bir hayli hesaplı olan Viyana Üniversitesi fiyatları da bu üniversiteyi seçmeniz adına bir sebep teşkil edebilir.

 

Viyana Üniversitesi tarihi [4]

Viyana Üniversitesi, 12 Mart 1365 tarihinde Avusturya Dükü IV. Rudolf tarafından kuruldu.

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi kurucusu IV. Rudolf’un heykeli, Viyana Şehir Müzesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş, Kasım 2017.

Papa V. Urban 18 Haziran 1365 tarihinde; -15 ve 18. yüzyıl arası Felsefe Fakültesi’ne dönüşen- facultas artium [5], Hukuk ve Tıp fakültelerinin kurulmasına onay vermiş olsa da Teoloji Fakültesi’ne müsaade etmedi. Papa’nın 20 Şubat 1384 tarihinde Teoloji Fakültesi’nin de kurulmasına onay vermesi ve 1384/85 senelerinde III. Albrecht’in üniversiteyi cömertçe donatmasıyla, Viyana Üniversitesi parlak bir dönem yaşamaya başladı.

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş, Mayıs 2017.

Diğer üç fakülteden mezun olabilmek için facultas artium‘u tamamlamış olmak gerekiyordu ve bu fakültenin amacı diğer üç yüksek fakültelere (tıp, hukuk, teoloji) öğrenci hazırlamaktı. Yine aynı şekilde bu fakültenin bir diğer görevi de okullara öğretmen yetiştirmekti.

1500 / 1520 senelerindeki altın çağından sonra üniversitenin başladığı düşüşü I. Ferdinand 1 Ocak 1554 senesinde gerçekleştirdiği ‘Reformatio nova‘ ile durdurmayı denedi. Aynı zamanda özerk bir Orta Çağ kurumundan bir kamu eğitim kurumuna geçiş dönemi başladı.

İmparatoriçe Maria Theresia tarafından görevlendiren Gerhard van Swieten’ın 1749-1757 arası gerçekleştirdiği üniversite reformu modernleşmeyi beraberinde getirdi. Kamulaştırmanın diğer adımları da Cizvit tarikatının (1773) ve üniversite yargısının (1773) kaldırılması oldu. Bu reformun sonucunda örneğin Protestanlar 1778’den itibaren akademik unvan almaya ve Yahudiler ise 1782’den itibaren hukuk ve tıp okuyabilme hakkına kavuştular.

1774 senesinde bir yeni üniversite reformu daha gerçekleştirildi ve bu yeni reform, II. Joseph (1772-1784) ve II. Leopold’ün (1790) reformlarıyla sürdürüldü. Sonuç olarak Viyana Üniversitesi ‘nin kamuya bağlı bir eğitim kurumu olma süreci tamamlanmış oldu.

Bir diğer reform da 30 Eylül 1849 senesinde gerçekleştirildi. Bunun sonucunda ise o ana kadar sadece diğer (yüksek) fakültelere öğrenci hazırlama görevi olan Felsefe Fakültesi bir anlamda kıdem aldı. Viyana Üniversitesi seçilmiş akademik organlar temelinde özerkliğine kavuştu. 1867 yılında çıkarılan kanunla beraber “Bilimin Özgürlüğü” prensibinin anayasadaki yeri sağlamlaştırıldı.

Birinci Dünya Savaşı’na kadar geçen periyod üniversitenin Altın Çağı olarak tanımlanmaktadır.

Kadınların Viyana Üniversitesi ‘nde eğitim görmelerinin mazisi ise 19 Yüzyılın ikinci yarısına dayanmaktadır. 1878 yılında itibaren Hospitanlara müsaade edilmiş olsa da, kadınların tam öğrenci olmalarına Felsefe Fakültesi’nde ilk defa 1887, Tıp Fakültesi’nde 1900, Hukuk Fakültesi’nde 1919 ve Teoloji Fakültsi’nde ise 1945 senelerinden itibaren müsaade edildi. Viyana Üniversitesi ‘nin ilk kadın profesörü ise Sibylle Bolla-Kotek (1913-1969) oldu.

1970’li yıllarda ücretsiz eğitime geçilmesi Viyana Üniversitesi öğrenci sayısındaki yükselişi de beraberinde getirdi. Yine aynı dönemde başlayan yurt dışına açılma süreci sonucu ilk aşamada Doğu Orta Avrupa bir sonraki aşamada ise “Network of Universities from the Capitals of Europa” vasıtasıyla tüm Avrupa’da bilim insanlarıyla ilişkiler güçlendirildi. 1992 senesinde ERASMUS programına katılmayla beraber yabancı öğrencilerin sayısında belirgin bir artış kaydedildi.

2002 senesinde hayata geçen üniversite yasası Viyana Üniversitesi tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu; devlet tarafından kaynak yaratılmasının (staatliche Basisfinanzierung) yanı sıra kapsamlı bir özerklik sahibi oldu.

1 Ocak 2004 tarihinde Tıp Fakültesi’nin başlı başına bir üniversite olması sonucu Viyana Üniversitesi tüm bölümlere sahip bir üniversite (Volluniversität) olma özelliğini kaybetti.

2014 senesi itibarıyla Viyana Üniversitesi, 15 fakülte ve dört ayrı yerleşkesiyle 92.000 öğrenci ve 9.700 çalışana ev sahipliği yapmaktadır.

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi tarihi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş, Mayıs 2017.

 


Bu da ilginizi çekebilir

blank

İlber Ortaylı’dan Avusturya’nın kısa tarihi:

Avusturya tarihi.


 

Viyana Üniversitesi fiyatları (Üniversite harç ücretleri)

Türk öğrencilerin 2018 yaz döneminden itibaren her bir dönem için ödemeleri gereken Viyana Üniversitesi ücretleri aşağıda belirtilmiştir:

€ 726,72 (üniversite harç ücreti) + € 19,70 (Avusturya Yüksek Okul Birliği (ÖH) aidatı) = € 746,42.

Not: Avusturya üniversitelerinde bir öğretim yılı iki dönemden oluştuğundan, bir sene için ödemeniz gereken toplam meblağ:

2 x € 746,42 = € 1.492,84‘dur.

Viyana Üniversitesi fiyatları her dönem değişiklik gösterebildiğinden, en güncel üniversite harç ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Viyana Üniversitesi üzerine söyleşi

Yazının bundan sonraki kısmı Viyana’da üniversite öğrencisi olan Samet Metin Karaman ile yüzyüze yapılan bilgi alışverişi ve kısa bir zaman önce kendi çabalarıyla Viyana Üniversitesi yüksek lisans başvurusunda bulunmuş olan Serhat Korkmaz ve Engin Yılmaz’ın kaleme almış oldukları değerli bilgiler harmanlanılarak hazırlanmıştır. Destekleri için her üçüne de ayrı ayrı teşekkürler.

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi üzerine Samet Metin Karaman ile söyleşi, Mayıs 2017. Fotoğraf: Muratcan Gümüş.

 

Yurtdışı dil eğitimi – Almanca

 #  Viyana Üniversitesi hangi kuruluşların vermiş oldukları Almanca kurs belgelerini kabul etmekte ve bu kursların ücretleri ne kadar? Üniversiteye başlayabilmek için hangi seviye kursları yapmak gerek? Kurslara nereden ve nasıl kayıt olunmakta?

Üniversiteye başlayabilmeniz için B2/2 seviyesinde Almanca kurs belgesine ihtiyacınız var. Bu seviyeye gelene kadar toplamda sekiz kurs yapmış olmanız gerekiyor. İlk dönemde (dört ayda) 3 kurs, ikinci dönemde 3 kurs ve geriye kalan diğer iki kurs ise şubat tatili ya da yaz aylarında yapılabiliyor.

30.03.2018, güncelleme: 2018/19 kış döneminden itibaren Viyana Üniversitesi‘ne başvuruda bulunabilmek için A2, üniversite eğitiminize başlayabilmeniz için ise C1 seviyesinde Almanca dil sertifikası şartı getirilmiştir. Bu kural Viyana Teknik Üniversitesi, Viyana Ekonomi Üniversitesi vs. gibi diğer Viyana üniversiteleri için de geçerlidir (Kaynak).

Dil eğitimi alabileceğiniz farklı kuruluşlar var ama Viyana Üniversitesi’nin dil öğretmek için hizmet veren bir kuruluşu olan Universität Wien Sprachenzentrum (eski adıyla WIHOK) kursları direkt olarak kabul gören kurslar. Bu kursların ders saatleri ve ücretleri diğerlerine kıyasla biraz daha fazla olsa da eğitimin kesinlikle daha iyi olduğu herkes tarafından bilinmekte.

Hangi kurs ne zaman başlıyor ve ne kadar ücret ödemeniz gerektiğine dair en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Bir hatırlatma: Dil kurslarına kaydınızı ‘Language Center’a bizzat kendiniz giderek yapmanız gerekmekte, vekalet yöntemiyle olmuyor.

 

Viyana Üniversitesi bölümleri

 #  Viyana Üniversitesi bünyesinde hangi bölümler bulunmakta?

Viyana Üniversitesi lisans bölümleri, Viyana Üniversitesi yüksek lisans bölümleri ve doktora bölümlerinin tam listesine üniversitenin resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

 

Viyana Üniversitesi kabul şartları

 #  Viyana Üniversitesi kabul şartları nelerdir?

Viyana Üniversitesi ‘nde okumak istediğiniz bölümün Türkiye’de -hangi üniversite olması önemli değil- 4 yıllığını kazanmış olmanız buradan kabul almanız için yeterli (Üniversite sınavında herhangi belirli bir puan almış olmanız istenmiyor).

 

Viyana Üniversitesi başvuru

 #  Viyana Üniversitesi ön kayıt nasıl yapılır ve başvuru konusunda nasıl bir süreç takip etmek gerekiyor ve Viyana Üniversitesi başvuru konusunda tavsiyelerin nelerdir?

Önceleri klasik bir şekilde başvuru belgelerinizi posta yoluyla üniversitenin öğrenci işleri dairesine yollamanız gerekmekteydi. Günümüz itibarıyla ise üniversiteye başvurunuzu çevrimiçi (online) olarak yapabilmeniz mümkün. Bunun için Viyana Üniversitesi‘nin hayata geçirmiş olduğu “U:SPACE” adı verilen sistemi kullanmanız gerekmete; tek yapmanız gereken e-posta adresiniz ve şifrenizle sisteme kayıt olmanız. Site, İngilizce dil desteğine sahip olduğundan tüm işlerinizi kendi başınıza rahatça halledebilirsiniz.

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi, Mayıs 2017. Fotoğraf: Muratcan Gümüş.

Başarıyla gerçekleştirdiğiniz U:SPACE kayıt işlemininden sonra gerekli belgeleri sisteme yükleyerek istediğiniz bölüme başvurunuzu yapabiliyorsunuz.

 

Viyana Üniversitesi başvuru tarihleri

İsteğe göre yaz ya da kış döneminde üniversiteye başlama imkânına sahip olduğunuzdan, tercih ettiğiniz bölüme başvuru işlemlerini senenin iki farklı zaman aralıklarında gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu zaman aralıkları; lisans ve yüksek lisans, AB ve diğer ülke vatandaşları gibi farklı kategoriler için farklı olabiliyor. Yine aynı şekilde sınavla girilen bölümlerin giriş sınavlarının tarihleri de önemli. Bu bağlantıdan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Viyana Üniversitesi’ne kabul almak için gerekli belgeler

Viyana Üniversitesi lisans başvurusu için gerekli belgeler (tercüme edilmiş ve aapostilli olmak üzere) şu şekildedir:

  • ÖSYM’den sitesinden de temin edebileceğiniz ve üniversitede hangi bölümü kazandığınıza dair belgenin tercüme edilmiş ve apostillenmesiş hali.
  • Lise diploması (apostillenmiş olarak)
  • Pasaportunuzun fotokopisi

Bu da ilginizi çekebilir

blank

Oğuz Ege Saraoğlu ile Viyana Teknik Üniversitesi‘nde lisans eğitimi üzerine söyleşi: 

Avusturya’da üniversite okumak


 

Viyana Üniversitesi yüksek lisans başvuru için gerekli belgeler

Viyana Üniversitesi yüksek lisans başvuru üzerine birazdan okuyacağınız satırları, kısa bir zaman önce hiçbir danışmanlık şirketi ya da bir şahıstan yardım almadan üniversiteye başvurusunu yine kendisi yapmış olan Serhat Korkmaz hazırladı. Bildiklerini bizlerle paylaştığı için bu yazıyı okuyan herkes adına kendisine teşekkür ederim.

Gerekli belgelerin orijinal haline İngilizce olarak da ulaşabiliyorsanız yalnızca apostil işlemi yaptırmanız yetecektir. Ancak aslı İngilizce olmayan yalnızca Türkçe olan belgeler için sırasıyla şu işlemi yapmalısınız: Yeminli tercüman aracılığıyla Almanca’ya çeviri, noterde tasdik, kaymakamlıkta apostil.

Aslına İngilizce olarak erişebildiğiniz bir belgeyi kaymakamlıkta apostil yaptırmak istediğinizde, kaymakamlıkta bu işle görevli olan birim belgelerdeki imzalara bakacaktır. Bu imzaların ıslak imza olması ve imzaların kaymakamlığın sisteminde olması gerekmektedir. Eğer bu ikisi yoksa apostil yapılmaz. Genellikle rektörlerin, dekanların, fakülte sekreterinin, öğrenci işeri şefinin imza sirküleri kaymakamlıklara yollanır, dolayısıyla bu kişilerin imzaları sistemde vardır.

Gerekli belgeler şunlardır:

  • Lisans Diploması: Bir lisans programından mezun olduğunuzu gösterir diploma gerekmektedir. Diplomanız eğer yalnızca Türkçe ise, öncelikle yeminli tercüman aracılığıyla Almanca’ya çevirmeniz gerekmektedir. Daha sonra Noter’de tescil ettirmelisiniz. Ardından da bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlığa giderek apostil biriminde apostil yaptırmanız gerekmektedir. Diplomanızın orjinali hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlanmışsa yalnızca apostil işlemi yaptırmanız yeterli.
  • Lisans Transkripti: Lisans not dökümünüzü gösterir transkript gerekmektedir. Transkriptler genellikle İngilizce olarak da öğrenci işlerinden alınabilmektedir. Bu şekilde alabilirseniz yalnızca apostil yaptırmanız yeterlidir. Eğer yalnızca Türkçe alabiliyorsanız, sırasıyla Almancaya çeviri, noterde tasdik ve apostil işlemi gerekmektedir. Not ortalamanızın kaç olduğunun bir önemi yoktur.
  • Ales Sonuç Belgesi: ALES’ten mezun olduğunuz bölümün gerektirdiği puan türünden 55 ve üzeri almanız yeterli. ALES sonuç belgesi hem Türkçe hem de İngilizce düzenlenmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta internetten aldığınız çıktıya kaymakamlık apostil işlemi yapmamaktadır. Bu yüzden belgenin aslını ıslak imzalı bir şekilde almanız gerekmektedir. Bu belgeyi almak içinse ya ÖSYM Genel Merkezi’ne (Ankara) gelmeniz ya da noter aracılığıyla birine vekalet verip aldırmanız gerekmektedir. Aldıktan sonra apostil işlemini yapmanız yeterli.
  • Nüfus Cüzdanı: Nüfuz cüzdanınızın Almanca’ya tercümesi yapılıp (zorunludur), noterde tasdik edilip, apostil işlemi yapılması gerekmektedir. 
  • Diploma Eki: Bu belge “Diploma Supplement” olarak geçmektedir. Uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Fakat diploma yerine geçmez. Okuduğunuz bölümle ilgili detaylı bilgiler verir. İngilizce düzenlenmiştir. Üniversitenizin ilgili biriminden alabilirsiniz. Yalnızca apostil yaptırmanız yeterlidir. Eğer böyle bir belgeye erişemiyorsanız, sisteme yüklemek zorunda değilsiniz.
Güncelleme, Aralık 2018: Yeni çıkarılan kanunla beraber 2019 yaz döneminden itibaren üniversiteye başvuruda bulunabilmeniz için yukarıda belirtilen belgelere ilaveten A2 seviyesinde Almanca dil sertifikası şartı getirilmişitir. Viyana’ya geldikten sonra dil kurslarına devam ederek ancak C1 seviyesinde sertifikanızı aldıktan sonra tam zamanlı öğrenci olarak eğitiminize başlama hakkına sahipsiniz. (Kaynak)

Üzerinde herhangi bir işlem gerektirmeyen diğer evraklar:

  • CV: İngilizce ya da Almanca olabilir.
  • Bir biyometrik fotoğraf.

Kısa notlar:

*)  Üniversiteye başvurumu kış döneminde, 5 Eylül 2016 tarihinde yaptım ve tam 5 ay sonra cevap geldi. Bir arkadaşım ara dönemde, Şubat 2017’de yaptı ve sadece 1,5 ay içerisinde kabulü geldi. Standart bir süre olarak 16 hafta deniyor ama ya altında ya da üstünde bir süreye ihtiyaç duyulabilir.

*) Orijinal haline İngilizce ulaşabildiğiniz belgeleri mutlaka bu şekilde alın. Aksi takdirde tercüme ettirmeniz ve notere gitmeniz gerekecek. Bu iki işlemde maliyetlidir. Apostil ise ücretsiz yapılır.

Serhat Korkmaz


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans üzerine ODTÜ mezunu Emre Maden ile söyleşi: 

Avusturya yüksek lisans



Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Sabancı Üniversitesi mezunu Serhat Adilak ile Almanya’da yüksek lisans üzerine söyleşi: 

Münih Teknik Üniversitesi


 

Viyana kalacak yer

 #  Türkiye’de vize başvurusunda bulunduğunda senden kalacak yer kanıtlamanı (kira kontratı vb.) istediler mi ve Viyana’ya gelmeden kalacak yer bulmanın yolları nelerdir?

Kalacak yer konusunda önemli bir noktayı en başta belirtmekte fayda görüyorum. Vizeye başvurmadan önce Viyana’da ikamet edeceğiniz yerin kira kontratını imzalamış olmanız gerekmekte ki, sorunsuz bir şekilde vizenizi alabilesiniz.

Öğrenci olarak Viyana’ya gelecekseniz ve burada tanıdığınız kimse yoksa, en büyük sorunu uzaktan kalacak yer bulmada yaşayabilirsiniz. Viyana’da konaklama çeşitleri ve nasıl kalacak yer bulabileceğinize dair çözüm yollarını kısaca sayacak olursak;

  • Öğrenci yurdu (Studentenheim)

Viyana’ya alışana kadar ve de çevre yapmak amacıyla ilk başlarda en mantıklısı öğrenci yurdu olabilir. Böylece diğer öğrencilerle kaynaşarak kendinize bir çevre de yapabilirsiniz. 

Viyana öğrenci yurtlarından birinde yer bulabilmek için ise uzun süreler (aylar) beklemeniz gerekebileceğini de belirtelim. Bu biraz da şansınıza bağlı.

İnternet aracılığı ile yurtlara başvurmak mümkün. Örneğin birçok yurdu tek bir çatı altında toplayan www.student.com isimli ve İngilizce destekli site vasıtasıyla cüz-i bir miktar karşılığında yurdunuzu güvenli olarak tutabilirsiniz.

  • Almanca’da Wohngemeinschaft (kısaca WG) denilen ve birkaç kişiyle paylaştığınız evlerde bir oda kiralayabilirsiniz.
  • Size özel bir ev (Avusturya’ya henüz yeni gelmiş ve kanunları bilmeyen bir kiracı olarak ev sahibi ile uğraşmak ilk etapta kolay olmayabilir ve bu yöntemi tavsiye etmiyorum.)
  • Gelecek öğrenci eğer kendi gözüyle görmeden bir yer kiralamak ve uzun süreli kontrat yapmak istemiyorsa, Viyana’da bazı emlakçılar cüz-i miktarlar karşılığında ev bulana kadar şurada kalacaktır tarzından bir belge doldurup ev sahiplerine imzalattırıyorlar ve bu şekilde alacağınız belgeyle vize başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Böylece Viyana’ya geldiğinizde rahatça ev ya da yurt bakabiliyorsunuz.

Not: En son saymış olduğumuz yöntem dışında, vizeye başvurabilmek için daha Viyana’ya gelmeden ve evi görmeden kira kontratınızı imzalamanız gerekecek.

İnternet üzerinden Viyana’da kalacak yer aramak için örneğin web sitelerine bakabilirsiniz:

  • www.uni.at/studentenheim-wien/  – Buradan Viyana’daki tüm yurtları bulabilirsiniz ve her birinin hangi kuruma ait olduğu adresleri var.
  • www.jobwohnen.at
  • www.willhaben.at
  • www.bazar.at
  • www.wg-gesucht.de
  • www.easywg.at/wien/zimmer-wien

Bazı Facebook grupları:

  • Wohnen in Wien (Wohnungen und WG’s)
  • WG&Wohnung Wien gesucht
  • BOKU WG gesucht
  • Wohnung, WG & Zimmer WIEN – Room & Flat Vienna

 

Avusturya vizesi için gerekli evraklar – Avusturya öğrenci vizesi

 #  Öğrenci olarak hangi tip vizeye başvurmak gerekmekte ve bunun için hangi belgeler gerekli?

Türkiye’deki Avusturya konsolosluklarından sizin bölgenizden sorumlu olanından D tipi vizeye başvuruyorsunuz ve genelde 6 aylık geçici vize veriyorlar.


Bu da ilginizi çekebilir

blank

Bilmediğiniz yönleriyle:

Avusturya


Avusturya vizenizin çıkması için yaklaşık olarak 2-6 aylık bir zamana ihtiyaç duyulabiliyor ve bu süreç kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor.

Avusturya Konsolosluğunun web sayfasından oturum müsadesi şeklinde seçtikten sonra randevu alabilirsiniz. İstenilen tüm belgeler konsolosluğun sitesinde mevcut. Ancak en önemli noktalardan biri vizeye başvururken Avusturya’da isminize bulunan bir banka hesabına para yatırmanız. Bunu Vakıfbank aracılığıyla kendi isminize Viyana’ya Swift yaparak yollayabilirsiniz ve o dekontu vizede gösterebilirsiniz. Hesabınızda belirli bir miktar para görmek istiyorlar.

Not: Birazdan okuyacağınız Avusturya vizesi için gerekli evraklar bir süre önce yüksek lisans için Viyana’ya gelen Engin Yıldız’ın verdiği bilgilerden yola çıkarak derlenmiştir. Bu konuda en güncel bilgileri lütfen Türkiye’de hizmet veren Avusturya konsolosluklarının birinden alınız.

Avusturya vizesi için gerekli evraklar:

  • Başvuru sahibi tarafından şahsen imzalanmış vize başvuru formu.
  • En az 9 ay daha geçerli pasaport. (Pasaporttaki soyisim ile dekonttaki soyisim birbirleri ile örtüşmeli.)
  • 2 adet güncel biometrik fotoğraf (arka fonu açık renk olmalı, bir tanesi başvuru formuna yapıştırılmalı, 35×45 ebatlarında)
  • A4 kağdına Pasaportun 2. 3. 60. geçerlilik süresini gösteren sayfalarının ve vizelerin bulunduğu sayfalarının fotokopileri. Elektronik Pasaportlarda sahiplerinin kişisel bilgilerinin olduğu fotoğraflı sayfanın ve var ise vizelerin fotokopileri
  • Uluslararası doğum kayıt örneği
  • Avusturya’da konaklamayı kanıtlayacak evrak fotokopisi
  • Geçimini sağlayacak kişilerin iş sözleşmesi varsa kişi/kurumun mali durumunu gösteren evraklar (tapu senedi vs)
  • Üniversite/Yüksekokula kabul belgesinin aslı ve 2 adet fotokopisi
  • 4 haftadan eski olmayan Sabıka Kaydı aslı ve 2 adet fotokopisi ve çevirisi. Ek bilgi: Sabıka kaydı 13 yaş ve üzeri başvuru sahiplerinden talep edilmektedir
  • Varsa hakim olunan yabancı dilin Sertifika aslı ve 2 adet fotokopisi
  • Burs belgeleri aslı ve 2 adet fotokopisi
  • Avusturya veya Avusturya’daki bir Türk bankasında başvuru sahibi adına açılmış banka hesabında aylık;
    1. 24 yaş altı için €481,75
    2. 24 yaş üzeri için ise €872,31’ya

tekabül edecek şekilde Avusturya’da kalınacak sürenin ilk 12 ayını kapsayacak miktar para. (Not: Bu miktarlar güncel olmayabilir). Burslu öğrenim görecek öğrencilerin alacakları burs miktarı ve yukarıda belirtilen miktarlar arasındaki farkı banka hesaplarına yatırmaları yeterlidir.

Avusturya’ya geldikten sonra ise Göçmenlik Bürosu olan MA35’in kaldığınız semtten sorumlu şubesine başvuruyorsunuz. Öğrenciler 1 yıllık vize alabiliyor ve dolayısıyla da her sene yeniden vize başvurusunda bulunmanız gerekecek. Hangi belgelere ihtiyacınız olan belgeleri birazdan okuyacağınız “Viyana’ya geldikten sonra yapılacaklar” listesinin “Oturum İzni” kısmında bulabilirsiniz.

 

Viyana’ya geldikten sonra yapılacaklar

 #  Viyana’ya geldikten sonra yapılacak işlemlerden bahseder misin biraz da?

 +  Yurda yerleşme ve kayıt işlemleri

Geldiğiniz gibi kalacağınız yurdun sekreterliğine giderek gerekli belgeleri imzaladıktan sonra anahtarınızı alarak yerleşebilirsiniz. Açılış saatlerine dikkat etmekte yarar var.

Ev ya da WG dediğimiz yerlerde kurumsal olmayan bireyler ve bireysel kişilerle kontrat imzalamanız gerekiyorsa yanınıza Almanca bilen birisini almaya gayret edin.

 +  Toplu taşıma

Almanca kursu yapanlar şehirdeki tüm toplu araçlarını sınırsız kullanma hakkı veren öğrenci toplu taşıma kartından (Semesterkarte) yasal olarak faydalanamakta. Bu sürede aylık ya da yıllık kart alabilirsiniz. Almanca kurslarını tamamlayıp resmen Viyana Üniversitesi öğrencisi olduğunuzda ise öğrenci toplu taşıma kartı almaya hak kazanıyorsunuz. 26 yaşını doldurana kadar bu kartı alma hakkınız var.

 +  Üniversiteye kayıt işlemleri

Viyana’ya geldikten sonra üniversitenin kış ve yaz dönemi olarak belirlemiş olduğu deadlinelar var bu süre içerisinden belgeleri tamamlayıp üniversiteye götürmeniz gerekmekte.

Örneğin; Viyana Üniversitesi başvuru esnasında sisteme yüklediğiniz tüm belgeleri, orjinalleri ve fotokopileri olmak üzere yanınızda götürmeniz gerekli. Bu süreç bölümden bölüme değişmekle birlikte kabulünüz geldiğinde üniversite ile ilgili yapmanız gerekenler yine adım adım ayrıntılı bir şekilde size e-posta yoluyla iletilmiş oluyor.

Gerekli belgeler şu şekildedir:

  1. Kabul mektubu (e-posta ile gelen belge)
  2. Pasaport
  3. Lise diploması
  4. 1 adet fotoğraf
  5. e-card

Not: Almanca kursunu tamamladıktan sonra tam anlamıyla üniversiteye başlayabiliyorsunuz. Bazı bölümlerde uygulanan giriş sınavlarını da yine aynı şekilde Almanca kurslarını tamamladıktan sonra yapabilirsiniz.

 +  İkamet belgesi (Meldezettel)

Kaldığınız semtin bu iş için görevli birimine doldurduğunuz başvuru formu ve pasaportunuzla giderek ikamet belgenizi alabilirsiniz. Doldurduğunuz başvuru formunu ev sahibinizin de imzalamış olması gerekmekte.

 +  Sağlık sigortası (Krankenversicherung)

Avusturya’ya geldikten sonra oturum alabilmek için zorunlu sağlık sigortası yaptırmanız gerekmekte. Bunun için sağlık sigortası yapan kurumun (Wiener Gebitskrankenkasse) Wienerbergstraße 15-19, 1100 Wien adresinde bulunan merkezine gidiyorsunuz.

Gerekli belgeler şu şekilde (Kaynak):

  1. Öğrenci belgesi (Studienblatt) ve okula devam ettiğinize dair belge (Fortsetzungsbestätigung/Inskriptionsbestätigung)
  2. İkamet belgesi (Meldezettel)
  3. Pasaport
  4. Oturma izni (Göçmenlik Bürosu – MA 35)

 +  Oturum izni (Göçmenlik Bürosu – MA 35)

Avusturya’ya geldikten sonra oturum almak için Göçmenlik Bürosu olan MA35’e başvuruyorsunuz. Öğrenciler 1 yıllık vize alabiliyor ve dolayısıyla da her sene yeniden vize başvurusunda bulunmanız gerekecek.

İlk başvuruda gerekli belgeler ise şu şekilde (Kaynak):

  1. Başvuru formu (yukarıdaki bağlantıda bulunan sayfanın en altında bulunan “Formular” kısmından ister PDF olarak indirebilir isterseniz çevrimiçi (online) olarak da doldurabilirsiniz)
  2. Okula kayıt belgeniz
  3. İkametgah belgesi
  4. Pasaport
  5. Fotoğraf
  6. Doğum kayıt örneği (tercüme edilmiş ve apostillenmiş olarak)
  7. Kira kontratı ve kira miktarını belirten belge
  8. Sağlık sigortası belgesi
  9. Sağlık sigortası borcunuzun olmadığını gösteren belge
  10. Aylık gelirinizi gösteren belge (24 yaş altı ve üstü için farklı miktarın aylık bankanıza yatması gerekiyor, yukarıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz)
  11. (Evliler için aile cüzdanı)

Bunun dışında şahısa özel farklı evraklar da istenebilir.

 +  Avusturya banka hesabı

Pasaportunuz, öğrenci belgesi ve ikamet belgesi gerekmekte. Üniversiteye en yakın bir banka şubesinden hesap açtırmanız yararınıza olabilir.

 +  İletişim

Avusturya’da iletişim ücretleri diğer birçok Avrupa ülkesine kıyasla çok daha hesaplı. Yalnız kontratlı telefon almak için oturum müsadesini almış ve 6 aydan fazla bir süre daha oturum izninizin bulunması gerekmekte. Bunun dışında aylık 10 € civarı bir miktara kontörlü bir hat da alabilirsiniz.

 

Viyana’da çalışmak – Avusturya öğrenci çalışma izni

Öğrenciler için en önemli konulardan biri de okulun yanı sıra çalışma imkanları ve izinleri şüphesiz. Bu konu hakkında da bir yazı hazırladım.


Bu da ilginizi çekebilir

blank

Türk öğrenciler için; 

Avusturya Öğrenci Çalışma İzni


 

Viyana Üniversitesi öğrenim görmüş tanınmış kişiler

Aralarında Nobel Ödülü almış birçok değerli bilim insanı ve ünlü şahsiyet yetiştirmiş olan Viyana Üniversitesi öğrenim görmüş tanınmış kişiler listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi, Mayıs 2017. Fotoğraf: Muratcan Gümüş.

Viyana Üniversitesi’nin bahçesinde 100’den fazla değerli bilim insanın büstü bulunmakta.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Karar aşamasından mezuniyet konuşmama (video) üniversite hayatım: 

Yurtdışında üniversite okumak


Unutmadan hatırlatalım; Viyana Üniversitesi‘nde öğrenim görmüş değerli bilim insanlarından biri de ünlü tarihçimiz İlber Ortaylı.

Şayet sorularınız olacak olursa lütfen yazının altına yorum olarak yazınız. Blogta bulunan iletişim formu üzerinden, e-posta adresime ya da sosyal ağlardaki hesaplarıma gelen soruları cevaplamadığımı belirtmek isterim.

 

Kaynakça

[1] Liste der ältesten Universitäten. Erişim tarihi: 01.05.17.

[2] Universität Wien. Viyana Üniversitesi Resmi Web Sitesi. Erişim tarihi: 05.06.17.

[3] Universität Wien. Vikipedi. Erişim tarihi: 05.06.17.

[4] Universität Wien. Erişim Tarihi: 04.06.17.

[5] Artisten Fakultät. Erişim Tarihi: 04.06.17.

[6] Eine Universität für Wien. Erişim Tarihi: 01.01.18.


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

123 Yorum

  1. blank Ceren
  2. blank eren
  3. blank Eda
  4. blank Eda celik
  5. blank Gürkan
  6. blank Umut Göçer
  7. blank Fatma
  8. blank Seyithan
  9. blank Elif babür
  10. blank Tugba
  11. blank Seyfullah sarı
  12. blank Aslı
  13. blank MERT
      • blank MERT
          • blank MERT
  14. blank Eminee
  15. blank Oğuz kaan turan
  16. blank Yaşar Avcı
  17. blank Yaşar AVCI
  18. blank Burak Bektaş
  19. blank Artun Ş.
  20. blank Burak
  21. blank Fatma
  22. blank Gönül
  23. blank Deste
      • blank Deste
  24. blank Emrah
  25. blank Artun S.
      • blank Artun S.
  26. blank Deniz
      • blank Deniz
  27. blank Şeyda
  28. blank Arif
  29. blank Remziye Yunusoğlu
  30. blank Şeyda
      • blank Şeyda
  31. blank Şeyda
  32. blank Hamza
  33. blank celil Ibrahimli
      • blank Timur
  34. blank Osman DALAK
  35. blank cemal
  36. blank Askin
  37. blank Oktay Erkol
  38. blank Tan
  39. blank ÇİĞDEM
  40. blank Emre
  41. blank ferhat
  42. blank erdoğan
  43. blank Fatma
  44. blank Hamza
      • blank Hamza
  45. blank Yelda Naz
  46. blank Yelda Naz
  47. blank Aybüke
  48. blank Arif
  49. blank Samet
      • blank Samet
  50. blank Abdulkerim Gürsoy
  51. blank Nur
  52. blank Gül
  53. blank Songül
  54. blank Gökhan
  55. blank Gul
  56. blank doğukan

Yorum Yap