Fachhochschule nedir? Üniversiteden ne farkı vardır?
Fachhochschule nedir ? sorusu, Avusturya’da üniversite okumak isteyen bir öğrencenin Avusturya Eğitim Sistemi ile ucundan az biraz haşır neşir olduktan sonra kendisine yöneltebileceği sorular listesinin başında gelebilir.
Fachhochschule nedir ? Avusturya’da hangi üniversite çeşitleri vardır? Üniversite ve Fachhochschule arasındaki fark tam olarak nedir? Hangi üniversite sistemi sizin için en doğrusu? Üniversiteden Fachhochschule‘ye yatay geçiş yapmak mümkün mü? Yatay geçiş yaparken nelere dikkat etmeli? Fachhochschule ve üniversite diplomaları Türkiye’de denklik alabiliyor mu? Sorularınızın cevapları bu yazıda.
Fachhochschule ya da kısaca FH; Avusturya, Almanya ve İsviçre gibi Alman dili konuşulan ülkelerde üniversite çağına gelmiş bir gence -klasik üniversite eğitim sisteminin yanı sıra- sunulan bir diğer üniversite çeşididir.
Bu da ilginizi çekebilir
Viyana’da üniversite eğitimi üzerine;
Sıkça Sorulan Sorular – Viyana’da üniversite
Fachhochschule nedir?
İçerik
Avusturya’da üniversite çeşitleri
İlk olarak bilmeniz gereken Avusturya’da üniversite çağına gelmiş bir öğrenciye iki farklı eğitim sisteminin sunulduğudur:
- Üniversite
- Fachhochschule (Üniversite dengi meslek yüksekokulu)
(Yazının bundan sonraki kısmında Almanca bir terim olan Fachhochschule’yi kullanmak istiyorum. Ne anlama geldiğini artık zaten biliyorsunuz).
Fachhochschule nedir?
Almanca “Schule” kelimesinin Türkçe karşılığı “okul”. Fachhochschule ise Türkçe’de “Meslek Yüksek Okulu”na denk gelmekte. Yine aynı şekilde “Uygulamalı Bilimler Üniversitesi” de denilmekte (bkz. İng. The University of Applied Sciences).
Viyana’da yüksek lisans yapan ODTÜ mezunu Emre Maden ile yaptığımız Avusturya Yüksek Lisans başlıklı söyleşide, kendisi Türkiye’deki üniversite eğitimini lisenin bir uzantısı olarak nitelendirmişti. Aynı durum Fachhochschule için de geçerli; öğrencinin uyması gereken bir ders programı, dönem sonu kesin sınav tarihleri vs bulunmakta. Okulun biraz evvel bahsettiğimiz İngilizce isminden de anlaşılacağı üzere, burada öğrenci iş hayatında sık karşılaşılan belirli başlı durumları uygulamalı olarak öğrenir.
Buradan şu sonucu çıkarmak mümkün; Fachhochschule pratik eğitime dayalı ve iş hayatına ara eleman yetiştiren bir eğitim kuruluşudur. Ara elemandan kastım, teknik lise (HTL) mezunlarıyla üniversite mezunları arasında bir yerlerde. Bir aksilik olmaması durumunda öğrenci beş senelik bir eğitimin (lisans+yüksek lisans) ardından yüksek mühendis (Dipl.-Ing.) olarak mezun olur.
Not: Özlem Fırtına hanımefendinin uyarısı nedeniyle bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Yüksek lisans yapmanız durumunda Dipl.-Ing. unvanı alacaksınız. Lisans mezunları BSc unvanı alırlar.
Üniversite
Üniversitede teoriye dayalı ağır bir eğitim verilir. Ders programını kendisi belirleme, hangi dersi ne zaman yapacağı, derse ne zaman girip ne zaman çıkacağı, sınavları ne zaman yapacağı konularında her bir öğrenci özgürdür.
Bu da ilginizi çekebilir
Oğuz Ege Saraoğlu ile Viyana Teknik Üniversitesi‘nde lisans eğitimi üzerine söyleşi:
„Avusturya’da üniversite okumak“
Bu sistemde öğrenci kendini organize etmesini ve kendi çabalarıyla araştırarak problem çözmeyi öğrenir.
Bu da ilginizi çekebilir
Viyana Teknik Üniversitesi başvuru, Viyana Teknik Üniversitesi bölümleri vs üzerine A’dan Z’ye Rehber;
Tecrübeler göstermektedir ki, Türkiye’de lise eğitimi alan bir öğrencinin bünyesi bu kadar özgürlüğü kaldırmayabiliyor. Şu zamanda derse gir ve şu zamanda sınavları yap diye arkalarından koşan olmadığından, zamanını başka uğraşlarla geçiren ve bir zaman sonra okuldan soğuyan arkadaşlarımız olmadı değil.
Bu da ilginizi çekebilir
Avantaj ve dezavantajları ile;
Üniversitede eğitim süreci Fachhochschule’ye nazaran daha uzundur, beş sene sonunda (lisans+yüksek lisans) mezun olan öğrenci sayısı çok azdır.
Bu da ilginizi çekebilir
Avusturya vizesi için gerekli evraklar , Viyana Üniversitesi bölümleri, Viyana kalacak yer ve daha fazlası bu yazıda:
Fachhochschule ve üniversite arasındaki fark(lar)
Üniversitede öğrenci hangi derse ne zaman girip ne zaman çıkacağını ve sınavları ne zaman yapacağını kendisi belirler. Buna karşılık Fachhochschule isminden de belli olduğu üzere (Almanca: Schule=Okul) okul sisteminde eğitim verir; derslerde yoklama, uymanız gereken kesin bir ders programı ve dönem sonu belirli sınav tarihleri vardır. Bu sistemde öğrencinin kısıtlı bir özgürlüğü vardır, belirli bir çerçevede hareket etmesi beklenir.
Zamanını iyi değerlendirmeyi bilen, hiçbir zorunluluğu olmadığı halde derslere düzenli bir şekilde giden ve aynı şekilde sınavları çok ertelemeden yapma konusunda kararlılık gösteren bir öğrenci olabileceğinizi düşünüyorsanız tercihinizi üniversiteden yana kullanmanızın önünde hiçbir engel yok.
Şayet arkamda biri koşmadan ders çalışamam, daha az ders çalışarak mezun olmak istiyorum ve lise sisteminde bulduğum rahattan feragat etmek istemiyorum diyorsanız Fachhochschule’ye gitmenizde yarar var. Teknik üniversitede istediği performansı bir türlü yakalayamayan birçok şahıs Fachhochschule’ye yatay geçiş yaparlar.
İşveren gözünde üniversite mezunları meslek yüksek okulu mezunlarından daha değerlidir.
Öğrencilik yıllarımda Fachhochschule’de inşaat mühendisliği okuyan yaşıtım bazı arkadaşlara statik dersinde yardımcı olduğumdan ve dolayısıyla derslerde ne öğrendiklerini iyi kötü bildiğimden şunu söylemem mümkün:
Teknik üniversitede okumak daha zahmetli ve daha uzun zaman gerektiren bir iş. Lütfen tüm bu yazdıklarımdan Fachhochschule’de diplomayı hediye ediyorlar tarzından bir düşünceye kapılmayınız, bir hedefi olmayan ve üniversitede çok başarısız olan bir öğrenci muhtemelen burada da başarısız olacaktır.
Bu da ilginizi çekebilir
Karşılaştıkları zorluklar ve başarısılık sebepleri ile;
„Viyana’da okuyan Türk öğrenciler“.
Teknik üniversitede istediği performansı bir türlü yakalayamayan öğrencinin zihninde Fachhochschule’ye yatay geçiş yapma fikri doğabilir. Nasıl olacakmış bu diye merak ediyorsanız, son birkaç haftada birçok kez işittiğim aşağıdaki sorulardan başlayalım.
Tavsiye makale: Avusturya üniversitelerinde başarılı olabilmek için nasıl bir strateji izlenebilir?
Viyana Teknik Üniversitesi’nden Fachhochschule’ye yatay geçiş
Bu sorunun cevabını tam olarak kendim de bilmediğimden, 02.11.2016 tarihinde FH Technikum Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını arayarak bu konuda kendilerinden detaylı bilgi rica ettim. Sonuç olarak bu mümkün. Öğrendiklerimi detaylı olarak sizinle paylaşmadan önce böyle önemli bir kararı vermeden sağlıklı bir durum değerlendirmesi yapmanızın yararınıza olacağını hatırlatmak isterim.
Bu da ilginizi çekebilir
Karar aşamasından mezuniyet konuşmama (video) Viyana Teknik Üniversitesi ‘nde tecrübelerim:
„Yurtdışında üniversite okumak“
Üniversitede yapamayacağınızı düşünüyor ve Fachhochschule’ye yatay geçiş yapmak istiyorsanız bu olayın artılarını terazinin bir kefesine, eksileriniyse diğer kefesine koyup tartmayı deneyin. Nasıl mı? İsterseniz bu işi beraber yapmayı deneyelim:
Neden Fachhochschule’ye geçmelisiniz?
- Viyana Teknik Üniversitesi’nin kendine has, özgürlükçü ama bir o kadar da tutucu eğitim sistemi hakkındaki yazımı okumuş olduğunuzu düşünüyorum. Şayet teknik üniversitenin eğitim sistemine alışamamanız nedeniyle okulu bırakma noktasına kadar geldiyseniz, hayatınızın geriye kalanını etkileyecek bu tarz radikal bir kararı vermeden önce Fachhochschule’ye geçmeyi düşünebilirsiniz. Sonuçta buradan alacağınız diploma da işinize yarayacaktır.
- Teknik üniversitede yapamayacağını anlayıp Türkiye’ye dönerek özel üniversitelerden birinden diploma almayı düşünen bazı arkadaşlarımızın varlığından haberdarım. Unutmayın ki, Türkiye’ye eli boş dönmeniz durumunda birçok şeye sil baştan başlamanız gerekecektir ve bu da haliyle zamanınızdan çalacaktır. İlerleyen yaşınız nedeniyle büyük ihtimal okuldan soğumuş olacak ve üniversite adına hiçbir şey duymak istemeyeceksiniz. Diplomanız (yüksek lisans) Türkiye’de denklik alacaksa, neden Fachhochschule’ye geçmeyi düşünmeyesiniz?
- Üniversite yıllarında yapmak zorunda oldukları uzun stajlar nedeniyle iyi kötü bir tecrübe edinen FH mezunları bazı iş verenler için cazip olabilmekte.
- Avusturya eğitim sistemi üzerine yazımda ülkede üniversite mezunlarına akademik unvan verildiğinden bahsetmiştim. Şayet bu konu sizin için önemliyse; Avusturya eğitim sistemini berbat bir hale getiren Bologna uyum süreci nedeniyle teknik bölümlerde üniversite ve Fachhochschule mezunları aynı unvanı (Dipl.-Ing.) almakta (Yüksek lisans mezunları için geçerli) .
Neden Fachhochschule’ye geçmemelisiniz?
- Teknik üniversite bir markadır. Özellikle yüksek pozisyonlardaki açığı kapatmak isteyen işveren gözünde üniversite mezunları Fachhochschule mezunlarından daha değerlidir. Örneğin inşaat mühendisliği dalında hesap kitap işlerini daha derin teorik bilgiye sahip olan teknik üniversite mezunları yapar. Diğer mühendislik dallarında da durumun farksız olduğunu arkadaş çevremden biliyorum. Gerçek bir mühendis olmak istiyorsanız ya da aldığınız diplomanızın daha değerli olmasını istiyorsanız teknik üniversitede kalın.
- İlk başlarda bir teknik üniversite mezunu kadar iyi maaş alamayacaksınız. Zaman ilerledikçe işinizde iyi olmanız durumunda açığı kapatabilirsiniz.
- Teknik üniversite hocaları dallarında isim yapmış başarılı şahsiyetlerdir. Eğitim kalitesi daha farklı olacaktır.
Üniversiteden Fachhochschule’ye geçerken nelere dikkat etmeli?
- Telefonda görüştüğüm bayanın verdiği bilgilere göre üniversiteden Fachhochschule’ye yatay geçiş yaparken Türkiye’den Avusturya’ya üniversite okumak için gelmiş olmanız bir sorun teşkil etmemekte.
- Aynen üniversitede de olduğu üzere, Fachhochschule’de eğitim görebilmek için Almanca kurslarını tamamlamış olmalısınız. Teknik üniversiteye başlamadan yaptığınız kursların belgeleri işinizi görecektir.
- Fachhochschule’nin öğrenci kapasitesinin teknik üniversiteninkinden çok daha kısıtlı olması nedeniyle, örneğin makina mühendisliği bölümüne senede sadece 70 öğrenci kabul edildiğini öğrendim. Kapasitenin üzerinde başvuru olması durumunda öğrenciler ‘Reihungstest’ dedikleri sıralandırma sınavına tabi tutulmaktalar ve en iyi öğrenciler alınmakta. Bu sınavda okumak istediğiniz bölüme kaç kişi başvurduysa o kadar rakibiniz var. Sınavı yapan arkadaşlardan duyduğum zor bir sınav olmadığı yönünde. Örneğin makina mühendisliği öğrencilerinin İngilizce, matematik ve fizik derslerinden sınava tabi tutulduklarını öğrendim.
- Üniversitelere isteğe bağlı olmak üzere kış (Wintersemester) ya da yaz (Sommersemester) döneminde başlamanız mümkün. Fachhochschule’ye ise sadece güz döneminde başlayabilirsiniz (aynı lisedeki gibi). Güz dönemi okula başlayabilmek için bahar aylarında giriş sınavına başvuruda bulunmanız gerek. Sınav tarihleri hakkında daha detaylı bilgilere örneğin FH Technikum Wien İnternet sayfasından ulaşabilirsiniz.
- Teknik üniversitede yapmış olduğunuz sınavları kredilerin (ECTS) denk olması durumunda saydırmanız mümkün. Böylece bu derslerden muaf olacaksınız.
Bu da ilginizi çekebilir
Psikolog Zehra Gümüş ile Avusturyalı Türk gençlerin eğitimde dünü, bugünü ve yarını üzerine söyleşi:
Yukarıda yazdıklarıma eklemek istedikleriniz ya da bu konu hakkında sorularınız varsa, lütfen e-posta yoluyla göndermek yerine yazının altına yorum olarak yazınız. Böylece belirli bir zaman sonra bu yazıyı okuyacak arkadaşlar da alacağınız cevaptan istifade edebilirler. Anlayışınız için teşekkürler.
Merhaba saygılar çoğu yazınızı detaylı okudum bazıları bildiğim şeylerdi ama her şeyi çok iyi açıklamışsınız. Benim bir sorum olacak türkiyede üniversitelerde 4 yıllık olan ergoterapi radyoterapi hemşirelik fizyoterapi odyoloji gibi bazı dallar var bende sağlık meslek lisesi çıkışlı bir öğrenciyim şuan 2 yıllık paramedik bölümünde okuyorumt 4 yıllık bir bölüme geçiş yaparak Avusturya ya gitmek istiyorum bu alanların muadili lisans programları avusturyadan üniversitelerde değil de fachhochschule denilen okullarda var yani araştırmalarıma göre böylr tam olarak bunu soracaktım Universität okuyup da sağlık alanında okumak için sadece tıp ve diş hekimliği mi seçmek gerekli çünkü türkiyede 4 yıllık olan diğer sağlık bölümleri Avusturya Universitätlarda yok sanırım bu konuyla ilgili varsa bilginizi ikinci olarakda fhlere kabul konusunda dil sorun mudur yanı viyana üniversitesindeki gibi okula A2 başlayıp c1e gelmek için bir hazırlık süreci veriyorlar mı ya da kursa yönlendiriyorlar mı o seviyeye gelmemiz için yoksa o seviyede olmanı mı istiyorlar başvuru için bu bilgiye ulaşamadım. biraz uzun oldu kusura bakmayın anlattığınız her şeye hayran kaldım emeğinizi takdir ediyor başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılar…
Merhaba,
lütfen sorularınızı tane tane yazın, noktasız virgülsüz arka arkaya sıralamışsınız.
Maalesef sonuna kadar okumayı bile beceremedim.
Bilgilendirici makale için Teşekkür ederim, bu yıl 2019 Deü’ye MYO Makina, Bilgisayar programcılığı, Elektronik teknolojileri , Otomotiv teknolojileri vb bölümleri kazanabiliyorum.
Sorum şu;
Kazandı açıklandıktan sonra Almanya da ayni ilgili FH lere başvurup Ön kabul alabilirmiyim ( Almanca belgem yok)
Merhaba,
Almanya’daki FH ve üniversiteler hakkında detaylı bilgi sahibi değilim. Sadece Avusturya’dakiler üzerine sorularınıza yardımcı olabilirim.
Merhaba Murat Bey,
Ben viyana Universitesinde Biyoloji ögrencisiyim ve Fachhochschule gecmek istiyorum. Orda Radiologietechnologie okumayi dusunuyorum. Size sorum su:
1) Fachhochschulenin türkiye de denkligi var mi yani YÖK tarafindan taninan Universitelerden biri mi? Ayni sekilde Radiologietechnologie bölümünün türkiyede denkligi varmidir?
Asagida Zeynep hanimin da yazdigi gibi burda 3 senelik, türkiyede ise 2.
Simdiden cok tesekkür ederim size
Merhaba,
eğitim görmek istediğiniz kurum ve programın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanındığını aşağıdaki bağlantıda bulunan sayfadan sorgulayabilirsiniz:
https://okultanima.yok.gov.tr/
Merhabalar ben Fachhochschulede Radiologietechnologie okumak istiyorum. Sanirim tibbi goruntuleme teknikeri olarak geciyor turkiyede ve bu bölüm orda 2 senelik bir bölüm burda ise 3 senelik. Bunun Türkiyede denkligi var mi acaba ?
Not: Radyoloji uzmani olamaz herhalde sonucta onlar Tip bölümüne ait.
Yardimci olursaniz sevinirim 🙂
Prensip olarak sahte e-posta adreslerinden gelen soruları cevaplamıyorum.
iyi günler, avusturyada okurken başka bir ab ülkesindeki üniversiteye yatay geçiş yapabilir miyiz?
Kime ait olduğu belli olmayan (sahte) e-posta adreslerinden gelen mesajları cevaplamadığımı ilk sorunuza cevaben de yazmıştım.
Merhabalar,
Bu sene ekim ayında Türkiye’den Viyana’ya TU da Endürstri Mühendisliği okumak için geldim ve şuan Almanca kursu yapıyorum önümüzdeki güz döneminde üniversiteye başlayabileceğim fakat çevremdekiler FH Technikum un daha rahat olacağını söylüyorlar. Normalde istediğimde güzel çalışabilen ve üstesinden gelebilen bir insanım fakat TU da bu açıdan zorlanacağımı ve Türkiye de lise bitirdiğim için de aynı şekilde sisteme ayak uydurmakta zorluk yaşayacağımı söylüyorlar. Benim ise FH ya geçmekteki tereddütüm mezun olunca Türkiye’de ve diğer her yerde bir dezavantajımın olup olmayacağı? Bu konuda fikir verebilir misini? Teşekkürler..
Merhabalar,
şahsi gözlemlerim Türkiye’deki kurumsal şirketlerin Fachhochschule ve üniversite arasındaki farkı biliyor olmaları, ki neredeyse her bir yerden çalışanları var (inşaat sektörü için söylüyorum ama diğerlerinde de durum farksız).
Son zamanlar teknik üniversiteden Fachhochschule’ye ‘kaçış’ âdeta bir modaya dönüştü ama siz siz olun, daha henüz yolun başındayken bu modaya uymaya meyilli olmayın. Teknik üniversite ile Fachhochschule arasında yüksek bir kalite farkı var. Nereden mi biliyorum? Teknik üniversitede okurken Fachhochschule öğrencilerine ücret karşılığında Statik dersinde yardımcı olduğumdan ve her iki ‘üniversitede’ neyin ne kadar derinlemesine öğrenildiğini iyi kötü bildiğimden.
Size kişisel tavsiyem teknik üniversitede başlayıp buradan mezun olmayı hedeflemeniz, ki kendiniz diyorsunuz ‘güzel çalışabilen ve üstesinden gelebilen bir insan’ olduğunuzu. Neden yapamayağınızı düşünüyorsunuz? Affınıza sığınarak bir şey söylemek isterim: Doğrusu başarısızlığı baştan kabullenen bir düşünce tarzına saygı duymam asla ve asla mümkün değil ve bir genç insana yakıştıramıyorum da!
Bu yazıları ve buradan bağlantı verilen diğer yazıları da okuyun, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız:
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ve birçoğunun başarısızlık sebepleri
Viyana Teknik Üniversitesi’nde başarılı olmak için neler yapılabilir?
Kaliteli bir eğitim alınca neler yapabileceğinize dair bir söyleşi ise bu bağlantıda:
Avusturya Alpleri’nin eteklerinden Washington, D.C.’ye uzanan bir başarı hikayesi
Son karar elbette sizin elinizde. Başarılar dilerim!
Selamlar
Merhabalar,
Bu güzel makale için teşekkür ederim. Benim sorum ise şu şekilde, Viyana Üniversitesinde Bilg. müh. okumaktayım ( henüz almanca kursu yapıyorum ) almanca kursum bitince geçiş yapabilir miyim? Yani teknik olması şart mı? Ayrıca ben FH Vorarlberg geçiş yapmak istiyorum. Lise diploması yeterlidir diye ibare okudum bu konu hakkında fikriniz var mı?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
henüz Almanca kursu yaptığınızı yazmışsınız. Bu durumda Türkiye’den gelirken kabul aldığınız üniversiteye tam anlamıyla başlamadan başka bir okula geçebileceğiniz konusunda doğrusu tam olarak emin değilim. Sizi yanlış yönlendirmek istemem.
15.11.16 tarihinde ve 17:00-20:00 saatleri arasında FH Vorarlberg öğrenciler için bilgilendirme akşamı (Info Abend) düzenliyor. Bu fırsattan istifade ederek Vorarlberg’e gidip okulu gezmeniz ve sorularınıza en doğru kaynakta cevap aramanız yararınıza olabilir. Daha detaylı bilgi için şu videoya bir göz atın: http://www.fhv.at/studium/gestaltung/.
Selamlar
Muratcan Gümüş