Deprecated: Using ${var} in strings is deprecated, use {$var} instead in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-content/plugins/my-wp-translate/includes/class-my-wp-translate-po-parser.php on line 431

Deprecated: ltrim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/premium/classes/redirect/redirect-util.php on line 114

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-content/plugins/my-wp-translate/includes/class-my-wp-translate-po-parser.php:431) in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 418
Avusturyada Üniversite Okumak - Tecrübeler - Viyana Teknik Üniversitesi

Viyana Teknik Üniversitesi lisans öğrencisi Oğuz Ege Saraoğlu

Avusturyada üniversite okumak, ekonomik olması nedeniyle yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler arasında bir hayli popüler. Son zamanlarda Avusturyada eğitim almak için Viyana Teknik Üniversitesi‘nin yollarına düşenlerden biri de Oğuz Ege Saraoğlu.

Kendisiyle Avusturyada eğitim, Avusturyada üniversite okuma şartları, Viyana Teknik Üniversitesi başvuru ve Avusturya öğrenci vizesi üzerine bir söyleşi yaptık.


Bu da ilginizi çekebilir

Viyana’da üniversite eğitimi üzerine;

Sıkça Sorulan SorularViyana’da üniversite


viyana üniversitesi - avusturya üniversitesi - viyana üniversitesi bölümleri - avusturyada üniversite okumak - yurtdışında üniversite okumak

Avusturyada üniversite okumak – Viyana Teknik Üniversitesi öğrencisi Oğuz Ege Saraoğlu. Fotoğraf: Muratcan Gümüş.

Oğuz Ege Saraoğlu kimdir?

Oğuz Ege Saraoğlu, 1996 doğumlu. Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi mezunu ve kısa bir zaman önce Viyana Teknik Üniversitesi Elektroteknik ve Bilgi Teknolojisi (Türkiye’deki karşılığı Elektrik-Elektronik Mühendisliği) Bölümü’nde yüksek öğrenimine başladı. Daha önce birçok sporu profesyonel olarak yaptı, uluslarası sosyal projelere katıldı ve müzikle uğraştı. Yaşamdan en çok zevk aldığı zamanları “yeni zorluklara karşı durup başarılı olduğum anlar” olarak nitelendiriyor ve ekliyor: Bu anlamda Avusturyada üniversite okumak da benim için hayatımda aşılması gereken yeni güzel bir engel teşkil etmekte.

viyana üniversitesi - avusturya üniversitesi - viyana üniversitesi bölümleri - avusturyada üniversite okumak - yurtdışında üniversite okumak

Avusturyada üniversite okumak: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

A’dan Z’ye bir rehber olma özelliğini taşıyan Viyana Teknik Üniversitesi başlıklı yazımda elimden geldiğince birçok farklı konuya değinmiş, bazı arkadaşlarımızla söyleşiler yaparak onların da tecrübelerini sizlere aktarmaya çalışmış ve yine aynı şekilde Avusturya Eğitim Sistemi hakkında bildiklerimi de satırlara dökmeye çalışmıştım.

Şimdi ise kısa bir zaman önce Avusturyada üniversite okumak için Viyana’ya, Viyana Teknik Üniversitesi‘ne gelmiş bir arkadaşımıza, Oğuz Ege Saraoğlu’nun tecrübelerine kulak verelim.

Avusturyada üniversite okumak

İçerik

1 Avusturyada üniversite okumak

1.1 Karar aşaması – Viyana Teknik Üniversitesi

 #  Yurtdışında üniversite okumak fikri nasıl oluştu? Avusturyada üniversite okumak hangi nedenlerden cazip geldi?

Yurtdışında üniversite okumak ailem tarafından 10 yaşımdan bu yana desteklenen bir düşünceydi. Ancak ailem ilk önce kişiligimin, dilimin oturması ve kendi kültürümüzü daha iyi tanıyıp öğrenmemi istedi, bu yüzden yurt dışında okuma durumum hep ertelendi.

Lise 2. sınıf sonlarında Viyana’da okuyan Romen bir arkadaşla tanıştım. Bana Viyana’da okuyan Türk öğrencilerden, Viyana Teknik Üniversitesi kabul şartları nın çok kolay olduğundan bahsetti.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Psikolog Zehra Gümüş ile Avusturyalı Türk gençlerin eğitimde dünü, bugünü ve yarını üzerine söyleşi:

Türk Psikolog Viyana


Ben de bunun üzerine biraz araştırma yaptım. Mühendislik okumak istediğim için, Almanca benim için önemli bir dil olacaktı. Babam da bu düşüncemi destekledi ve ailemin yardımıyla sonunda Avusturyada üniversite okumak, daha doğrusu Viyana’da okumak yönünde bir karar aldım.

viyana üniversitesi - avusturya üniversitesi - viyana üniversitesi bölümleri - avusturyada üniversite okumak - yurtdışında üniversite okumak

Avusturyada üniversite okumak: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Özellikle Viyana Teknik Üniversitesi‘ni seçmemin nedeni ise; çok az Almanca bilmem, Anadolu Lisesi mezunu olmam ve bitirme notlarımın çok iyi olmamasıydı. Bunun yanı sıra Viyana Üniversitesi fiyatlarının bir hayli uygun olduğunu da belirtmeliyim.


Bu da ilginizi çekebilir

blank

A’dan Z’ye Rehber: 

Viyana Üniversitesi


Almanya ile bağlantılı özel veya devlet liseleri bitiren arkadaşlarım dili önceden bilmeleri ve okullarının sağladığı önceliklerle Almanya’daki üniversitelerden kabul alabilirlerken benim Almanya’daki bir devlet üniversitesinden kabul alma olasılığım çok düşüktü. Bu nedenle de Avusturyada üniversite okumak istedim.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Sabancı Üniversitesi mezunu Serhat Adilak ile Almanya’da yüksek lisans üzerine söyleşi: 

Münih Teknik Üniversitesi


1.2 Avusturyada üniversite okumak için gerekenler – Viyana Teknik Üniversitesi başvuru

 #  İstersen biraz da Viyana’da üniversite okuma şartlarından bahsedelim. Viyana Teknik Üniversitesi’nden kabul alma konusunda nasıl bir süreç izlemen gerekti ve vize de bunlara dahil olmak üzere ne kadar bir zamana ihtiyaç duydun?

Avusturyada üniversite okumak için gerekenler birçok kişinin düşündüğünün aksine öyle çok fazla şey kapsamıyor. Türkiye’de -hangi üniversite olması önemli değil- Viyana’da okumak istediğiniz 4 yıllık bölümü kazanmanız buradan kabul almanız için yeterli (Üniversite sınavında herhangi belirli bir puan almış olmanız istenmiyor).

Avusturyada ünversite okumak

Avusturyada üniversite okumak: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra gerekli belgeleri (Orjinal ve fotokopi olmak üzere: Lise not dökümü, lise diploması, ÖSYM’den hangi okulu kazandığınıza dair sınav sonuç belgesi vb.) yeminli tercümandan Almancaya çevirttikten sonra noterde onaylatmanız gerekiyor.

Bir de Viyana Teknik Üniversitesi için bu bağlantıdaki başvuru formu doldurmanız gerek (Not: Bağlantı sadece kayıt dönemlerinde çalışıyor). Örneğin benim durumumda Temmuz sonlarına doğru bir danışmanlık şirketi aracılığıyla okula resmi başvurumu yaptım ve ekim sonlarına doğru kabul belgem geldi.

Güncelleme, Aralık 2018: Yeni çıkarılan kanunla beraber 2019 yaz döneminden itibaren üniversiteye başvuruda bulunabilmeniz için yukarıda belirtilen belgelere ilaveten A2 seviyesinde Almanca dil sertifikası şartı getirilmişitir. Viyana’ya geldikten sonra dil kurslarına devam ederek ancak C1 seviyesinde sertifikanızı aldıktan sonra tam zamanlı öğrenci olarak eğitiminize başlama hakkına sahipsiniz. (Kaynak)
viyana üniversitesi - avusturya üniversitesi - viyana üniversitesi bölümleri - avusturyada üniversite okumak - yurtdışında üniversite okumak

Avusturyada üniversite okumak: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Okula kabulünüz geldikten sonra Avusturya vizesi başvurusu yapıyorsunuz ve bu 6 aya kadar sürebiliyor. Eskiden daha kısa sürüyormuş ama son dönemde oluşan göçmen sorunu yüzünden burada bütün resmi işler cok yavaşlamış durumda. Aradığınızda veya e-posta atarak durumunuzu sorduğunuzda aldığınız tek yanıt “Bekleyin, kabul edilince biz size haber vereceğiz” oluyor.

Konsolosluk bu konuyla ilgili bilgi sahibi degil, sadece belgeleri ileten bir postacı durumunda. Bütün işlemler Avusturya‘da MA 35 denilen devletin göçmenlik bürosunda oluyor. Eğer eksik veya yanlış belge varsa e-postayla haber veriyorlar ama sizin aramanız yalnızca telefon faturanıza uluslararası konuşma katar, başka hiçbir fayda sağlamaz.

Türkiye’den Avusturya vizesine başvurabilmeniz için Viyana’da kalacağınız yerin kontratını istiyorlar.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

ODTÜ mezunu Emre Maden ile söyleşi: 

Avusturya yüksek lisans


1.3 Avusturyada üniversite okumak için yardım

 #  Bu süreçte yurt dışı eğitim danışmanlık şirketleri ile bir alakan olduğundan bahsettin. Bu konu hakkındaki düşüncelerini de bizimle paylaşır mısın?

Ben de buraya yurt dışı eğitim danışmanlık şirketi aracılığıyla geldim ve bu seçimimden çok memnunum. Sundukları hizmet yalnızca okuldan kabul almak değil, Viyana’ya geldikten sonra sizi havaalanından alıp burada sağlık sigortası, kurs kaydı, banka hesabı açtırma, telefon kartı alma gibi işlerde yanınızda gelip hem gereksiz zaman kaybından kurtarıyorlar.

Bunun yanı sıra kalacak yurdu da onlar ayarladı. Burada nerelerden ucuz alışveriş yapabileceğinizi, nerelerde uygun paraya yemek yiyebileceğinizi gösteriyorlar.

viyana üniversitesi - avusturya üniversitesi - viyana üniversitesi bölümleri - avusturyada üniversite okumak - yurtdışında üniversite okumak

Avusturyada üniversite okumak: Viyana Teknik Üniversitesi Merkez Binası. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Türkiye’de bu işi yapan çok kuruluş var ama sadece çok küçük bir kısmı gerçekten ne yaptıklarını biliyorlar. İstanbul’da birçok danışmanlık şirketiyle görüştükten sonra bana en mantıklı olanıyla anlaştım ve doğru karar verdiğimi buraya gelince anladım.

Birçok başka şirketlerden gelenlerin buradaki işlerininin çoğunun tamamlanmadığını, ortada kaldıklarını gördüm. Anlaşma yapacağınız şirketi iyi seçmeniz gerektiğini söyleyebilirim. (Lütfen hangi şirket olduğunu sormayın, bu söyleşinin amacı reklam yapmak değil, sadece genç arkadaşlarımıza sağlıklı bilgiler verebilmektir).

 #  Bazı arkadaşlarımızdan Avusturya öğrenci vizesi alma sürecinde konaklayacak yeri kanıtlama konusunda problem yaşadıklarını öğrendik. Henüz buraya gelmeden kalacak yer bulmak kolay mıdır? 

Bu konuyu benim için anlaştığım danışmanlık şirketi yaptı. Ama tek bildiğim hızlı davranmanız gerektiğidir. İyi ve ucuz yerler burada yaşayan deneyimli öğrenciler tarafından çok çabuk kapılıyor. Girdiğiniz bir yurttan hemen çıkamadığınızdan, geç kalmak durumunda uzun bir süre  yüksek kira ödemenize ve okula uzak mesafede bir yerde kalmanıza neden olabiliyor.

2 Avusturyada üniversite okumak için fiyatlar

2.1 Avusturyada üniversite fiyatları

 #  Şüphesiz en önemli konulardan biri de harç olayı. Viyana’da eğitim gören Türk öğrenciler 2016/17 eğitim senesinde ne kadar harç parası ödemekte?

Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan öğrenciler dönemlik 750 € harç parası ve bunun yanı sıra Avusturya Yüksek Okul Birliği (ÖH) için -dönemlik- 19,90 € aidat öderler. Yani senede 1.500 € civarı bir miktardan bahsediyoruz.

Avusturyada ünversite okumak

Avusturyada üniversite okumak: Viyana Teknik Üniversitesi, 1 numaralı amfi (Hörsaal 1). Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Ancak bu para Almanca kursuna gittiğiniz dönemde alınmaz. Almanca kursunu bitirip, gerekirse sınavı başarıyla geçtiğinizde ödemeye başlarsınız.

2.2 Avusturyada üniversite okumak – Aylık giderler

 #  Şu ana kadar yaşadığın tecrübelerinden yola çıkarak, üniversite harç parası dışında, bir öğrencinin zor durumda kalmadan Avusturyada üniversite okumak için aylık ne kadar bir bütçeye ihtiyacı var? Kalacak yer, cep harçlığı, ulaşım, iletişim, boş zaman vs?

  • Konaklama: Tek kişilik odada yaklaşık 320 € (Yurdun mevkiine ve sunduklarına bağlı olarak ± 30 € oynama olabilir). İki kişilik odalarda 250 €’ya kadar yer bulmanız olasıdır).

  • Ulaşım:

    • 25 yaş altı öğrenciler için kış (1 Eylül – 31 Ocak) ve yaz (1 Şubat – 30 Haziran) için dönem başı 75 €. Temmuz ve Ağustos aylarında aylık ulaşım kartı için 30 €. Ben yazın kart almayıp ücretsiz şehir bisikletleriyle (City Bike) ulaşımımı sağlamayı seçiyorum.

    • 25 yaş üstü için: yıllık kart – aylık 31€

  • İletişim: Cep telefonu için 3 GB internet, bedava dakika ve mesajlar içeren paketler yaklaşık 10-15 € civarı.

  • Boş zaman: Kişiden kişiye göre değişebilir ancak haftada bir defa dışarı çıkacağınızı varsayarsanız 15-20 Euro yeterli. Zaten derslerden, iş bulursanız çalışmaktan ve diğer şeylerden haftada bir defadan fazla dışarı çıkmaya zamanınız pek olmayacaktır.

  • Mecburi öğrenci sağlık sigortası: An itibarıyla aylık 55,40 €.

  • Aylık mutfak alış verişi: Bu doğal olarak kişinin beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. 100-200€ diyelim. Dışarıda yiyip içmek Viyana’da oldukça pahalıdır. Bu nedenle evde yemek pişirmek daha mantıklı.

  • Kırtasiye masrafları (özellikle de dönem başlarında skriptler için yapılan ödemeler)
viyana üniversitesi - avusturya üniversitesi - viyana üniversitesi bölümleri - avusturyada üniversite okumak - yurtdışında üniversite okumak

Avusturyada üniversite okumak: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Özet olarak: Okulun harç parası haricinde aylık en az 600 € ve alışkanlıklarınıza göre üzeri bir miktarı gözden çıkarmanız gerekir.


Bu da ilginizi çekebilir

blank

Türk öğrenciler için: 

Avusturya Öğrenci Çalışma İzni


3 Avusturya da yaşam

 #  Altı aydır Viyana’da yaşıyorsun. Avusturya da yaşam ya da Viyana’da yaşam denince aklına gelen ilk şey nedir? Bu şehir ve insanları hakkında düşüncelerinden bahseder misin?

6 aydır buradayım. Avrupa’yı bugunkü Avrupa yapan akımların başkentidir Viyana. Sanat, bilim ve düşünce konularında Avrupa’yı en çok etkileyen şehirlerdendir. Doğu ve Batı Avrupa’nın tam birleşim noktası olarak farklı kultürlerin etkisini ve uyumunu burada çok kolay gözlemlemek olasıdır.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Viyana arka arkaya sekizinci kez

Dünyanın En Yaşanabilir Şehri seçildi.


Avusturyada ünversite okumak

Avusturyada üniversite okumak – Viyana, kültür ve sanat alanında Avrupa’nın başkenti. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Kent biraz pahalı olduğu için kendinizi para açısından yoksul hissedebilirsiniz, ama ne kadar yoksul hissetseniz de sokaklarında yürürken aynı zamanda kendinizi soylu, yüksek zümreden biri gibi hissedersiniz.


Bu da ilginizi çekebilir

blank

Avusturya’nın kısa tarihini okumak isteyenler için İlber Ortaylı’dan;

Avusturya tarihi.


 #  Belki bu soruyu sormak için henüz çok erken ama üniversiteyi bitirdikten sonra yurt dışında kalıp burada çalışmak gibi bir hedefin var mı yoksa Türkiye’ye dönmeyi mi düşünüyorsun?

Avusturyada üniversite okumak isteyen yabancılara en sık sorulan sorudur bu. Ülkeme dönmeyi ve yurdum için calışmayı, çok istiyorum ama okulumu bitirdikten sonra hemen dönmemek, Avrupa’da kalıp calışarak yurt dışı çalışma deneyimi elde etmeyi tercih edeceğim.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Özgür Güler’in Avusturya Alpleri’nin eteklerinden Washington, D.C.’ye uzanan: 

Başarı hikayesi


Avrupa’da en az 5-6 yıl calıştıktan sonra geri dönmeyi ya da Doğu Asya ülkelerine (Japonya, Kore) gitmeyi seçebilirim ama en sonunda Türkiye’ye döneceğim kesindir benim için.

 #  Söyleşi teklifimizi geri çevirmediğin ve bildiklerini bizlerle paylaştığın için teşekkürler. Bundan sonraki üniversite hayatında başarılar diliyoruz. Her şey gönlünce olsun.

Ben teşekkür ederim. Avusturyada üniversite okumak konusunda bana bilgilerimi ve deneyimlerimi paylaşma şansı verdiğiniz ve yeni gelen arkadaşlara ışık tutarak yol gösterdiğiniz için sağ olun.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Karar aşamasından mezuniyet konuşmama (video) Avusturya’da üniversite hayatım: 

Yurtdışında üniversite okumak


Oğuz Ege’ye sormak istediklerinizi lütfen yazının altına yorum olarak yazınız.

72 Yorum

  1. blank meltem
  2. blank Irmak
  3. blank Kenan CİBO
  4. blank bilge
  5. blank Olcay
  6. blank Erkan
  7. blank gülsüm
  8. blank Emre
  9. blank Serkan
  10. blank Yusuf
  11. blank Mustafa Can Hatipoğlu
  12. blank Mahmut k.
  13. blank Şilan
  14. blank Seyithan
  15. blank Dila
  16. blank betül
  17. blank Yeliz
  18. blank MERVE
  19. blank pınar
      • blank pınar
  20. blank Abdullah
  21. blank Neşe
  22. blank justen
      • blank Seren
  23. blank Uğur
  24. blank Imp
  25. blank Uğur
    • blank Yusuf
  26. blank Emre
  27. blank Sibel oz
  28. blank Uğur
    • blank Er
    • blank Salih
    • blank Seren
      • blank ilke

Yorum Yap