Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ve birçoğunun başarısızlık sebepleri
Kişisel gözlerimden yola çıkarak Viyana’da okuyan Türk öğrenciler in birçoğunun hedefe ulaşamamalarının arkasında yatan farklı nedenlere kendimce bir yorumda bulunmak istiyorum.
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ve başarısızlık sebepleri
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler üzerine bir analiz
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler in birçoğu ya çok erken, ya da boşa geçen uzun yılların ardından yaşanmış hayal kırıklıklarıyla geri dönmek zorunda kalabiliyorlar. Kendi bakış açımdan bunun sebeplerini kısaca saymaya çalışacak olursam:
Viyana Teknik Üniversitesi hakkında bildiklerimi anlattığım ve A’dan Z’ye bir rehber olma özelliğini taşıyan yazımda da bahsettiğim üzere, okulun eğitim dili olan Almanca’yı öğrenmek, daha doğrusu dersleri anlayacak kıvama gelmek, zaman isteyen bir olaydır. Çevremdeki arkadaşlarımdan gözlemlediğim, bu sürecin kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber, 1-2 sene gibi bir zaman dilimine ihtiyaç duyulduğudur.
Bu da ilginizi çekebilir
Viyana Üniversitesi bölümleri, Viyana Üniversitesi fiyatları ve Viyana Teknik Üniversitesi başvuru şartları üzerine Oğuz Ege Saraoğlu ile söyleşi:
„Avusturya’da üniversite okumak“
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler in bir taraftan sadece bu nedenden zaman kaybetmelerinin yanı sıra, diğer yandan Almanca’yı öğrendim dedikleri andan itibaren bile dersleri çok verimli takip edemediklerini gözlemleyebilirsiniz. Aynı sorunu Türkiye’de İngilizce eğitim veren okulların öğrencileri için de geçerli olabilmekte.
Dil konusunda değinmemiz gereken ikinci önemli bir madde daha var: Türkiye’den buraya beraber geldiği arkadaş(lar)ının dışında başka hiçbir kimseyle bağlantı kurmayı tercih etmeyen ve haliyle Avusturyalılara da yaklaşmayan bir kişinin Almanca öğrenmesi zorlaşır.
Gerçi Avusturyalıların da Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ile arkadaş olsak gibi bir beklenti içinde olmadıkları ve bazılarının millet olarak bize ön yargıyla yaklaştıkları da bir diğer gerçek. Yine de iyi adam her yerde var. Size düşen doğru insanları arayıp bulmak, yararını göreceksiniz.
Bu da ilginizi çekebilir
ODTÜ mezunu Emre Maden ile söyleşi:
Viyana Teknik Üniversitesi Eğitim Sistemi başlıklı yazımda bu konuyu detaylarıyla anlatmaya çalışmış olsam da kısa bir tekrarda fayda görüyorum. Viyana Teknik Üniversitesi‘nin kendine has, özgürlükçü ama bir o kadar da tutucu bir eğitim sistemi vardır. Bu sistemde öğrenciye bazı özgürlükler tanır. Bu rahatlık ilk zamanlar birçok kişinin aklını başından alır. Örneğin, birçok derse istediğiniz zaman girip çıkarsınız, hocalar genelde yoklama yapmaz. İsterseniz bir lisans öğrencisi olarak yüksek lisans derslerine girersiniz, kimse ne arıyorsun burada diye sormaz.
Sınavlar da aynı şekildedir, bir dersin seneye yayılmış farklı sınav tarihleri olur, hangisi işinize gelirse sınavı o tarihte yaparsınız. Sonuç olarak, sınavı ya bir dahaki, ya bir dahaki ya da bir dahaki sınav tarihinde yaparım dersiniz ve mezuniyet başka bahara kalır. Kısacası Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi; öğrenciye kendi kendini organize etmeyi ve araştırarak sonuca gitmeyi öğreten bir düzen üzerine kuruludur.
Her ne kadar tüm bunlar kulağa hoş gelse de, her bünyenin kaldıracağı cinsten işler değildir ve alışması zaman alabilir. Şunu göz ardı etmeyin; bu okulun vereceği ilk mezun siz değilsiniz, diğerleri yaptıysa siz de yapabilirsiniz. İnanmak başarmanın yarısıymış. Ayaklarınız yerden kesilmesin yeter.
Bu da ilginizi çekebilir
A’dan Z’ye Rehber:
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler için okulu en çekilmez yapan genelde hocalar olabiliyor. Bir zamanlar mühendislikte ve diğer dallarda çok daha ileri seviyelerde olan Avusturya‘nın eski kafa hocalarının kendilerini hâlâ dünyanın en iyileri arasında görmeleri ve burunlarından kıl aldırmamaları sonucu öğrencilere hayatı gereksiz yere zorlaştırabilmekteler.
Bazen sadece bir dersi geçmek için bir elin parmaklarının sayısından çok sınav yapmanız gerekebilir. Bu hem okulunuz uzamasına hem de zaman zaman motivenizi kaybetmenize neden olabilir. Hocalar canınızı sıkacaktır ama sabırlı olun, hiç durmadığınız sürece hedefe bir gün mutlak ulaşacaksınız.
Avantaj ve dezavantajlarıyla bir bütün olarak konuyu ele almaya çalıştığım Viyana’da okumak başlıklı yazım da tüm bunlardan bahsetmiştim, ilginizi çekecektir.
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ve sosyallik anlayışları
Viyana’nın 2017 senesinde de (sekizinci kez arka arkaya) “Dünyanın En Yaşanabilir Şehri” seçilmesinde sosyal bir şehir olmasının payı küçümsenemez. Öyle ki, bir servet harcamadan her zevke uygun sosyal aktivite bulabilirsiniz. Opera, tiyatro, spor faaliyetleri, gece gezme olayları vs. He bir de Avrupa’nın ortasında olduğunuzdan, bir iki saat içerisinde komşu ülkelere gezmeye gitme şansına da sahipsiniz. Kısacası bu şehir ve etrafında vakit öldürecek çok şey vardır.
Bu olayın tek dez avantajı okulda istediği başarayı yakalayamayan öğrencinin zamanla kendini bu tarz uğraşlardan birine vermesi sonucu okulun yollarıyla arasındaki mesafenin her geçen gün geçtikçe daha fazla açılmasıyla son bulabilir. Öğrenci, okula sadece vizeyi uzatabilmek için gerekli birkaç saati doldurabilme ümidiyle arada sırada uğrama gereksinimi hisseder. Ta ki bir gün gerçeklerle yüzleşene kadar.
Aşırı sosyallikten 8 sene içerisinde daha lisansın 1/4’ünü bitiremediği halde yüksek lisans yapıyorum diye ailesini avutan öğrenciler mi görmedi bu gözler, yoksa karizmayı çizdirmemek için beş sene boyunca “son sınavım, son sınavım” diye ortalıklarda dolananları mı…
Şahsen üniversite dönemimde 40 farklı ülke gezmiş ama seyahat tutkumun derslerime olumsuz bir etken olmasına asla müsaade etmemiştim. Siz istedikten sonra her şey mümkün, sosyal olun ama abartmayın.
Viyana Teknik Üniversitesi‘nde Türkiye üniversitelerinde olduğu gibi kampüs hayatı yoktur. Burada üniversite günleri Türkiye’ye oranla daha “antisosyal” geçer. Kısacası sosyallik anlayışı beraber zaman geçirdiğiniz arkadaşlarınızla yaptıklarınızdan ibarettir.
Bizim arkadaşlar bu konuya meydan okumaya kararlıdır. Grup olarak ders çalışabileceğiniz kütüphanenin beşinci katı vardır ki, orası bizimkiler tarafından geyik merkezi olarak kullanılır. 10-15 kişi bir masanın etrafına toplanıp, ders ayağına gırgır şamatayla vakit öldürürler. Sonuç? Boşa geçen aylar ve yıllar. Kısaca; yine hüsran, yine hüsran. Siz farklı milletlerden çalışkan arkadaşlardan oluşan bir küçük grupta yer almaya özen gösterin, yararını fazlasıyla göreceksiniz.
Kendi tecrübelerimden yola çıkarak Viyana’da okuyan Türk öğrenciler için ya da Viyana’da üniversite okumak isteyen arkadaşlarımız için kaleme aldığım başarılı olabilmek için nasıl bir strateji izlenebilir? başlıklı yazımda birçok faydalı tüyolar bulabilirsiniz.
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ve çalışma şartları
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler in birçoğu ailelerinden maddi yardım göremediklerinden okulun yanı sıra çalışmak zorunda kalırlar. Öğrenci işleri genelde az getirili işlerdir. Siz de takdir edersiniz ki, dil bilmeyen bir kişinin iş bulması daha da zorlaşır ve daha düşük ücretlere çalışmak zorunda kalır. Örneğin bir nargile kafede garsonluk, bir Türk lokantasında komilik, bir markette getir götürcülük vs.
Sonuç olarak öğrencinin kazandığı parayla geçimini sağlayabilmek için çok çalışması gerekir ve ipin ucunun kaçması durumunda bu olay okul hayatına olumsuz etki edebilir. Bir de bu ve benzeri işler genelde Türk ortamında olduğundan dil öğrenmek zorlaşır. Öğrenci kendini içinden çıkması kolay olmayan bir kısır döngünün içinde bulur; dil bilmediği için Türk çevresinden çıkamaz, bu çevreden çıkamadıkça da Almanca öğrenmesi daha da zorlaşır.
Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ile bu konu hakkında konuştuğunuzda neredeyse hepsinden aynı şeyi duyabilirsiniz; en azından okulun ilk zamanları mütevazi bir hayat sürebilmek için gerekli bir maddi altyapıya sahip olarak gelmeniz yararınıza olacaktır.
Bu da ilginizi çekebilir
Türk öğrenciler için;
„Avusturya öğrenci çalışma izni“
Okulun ilk gününden mezuniyet töreninize kadar çok başarılı olacaksınız diye bir kavram yok. Düşeceğiniz anlar da olacaktır ve kararlılıkla tekrar ayağa kalkma isteğiniz ve göstereceğiniz devamlılık kilit noktayı oluşturacaktır.
Bu da ilginizi çekebilir
Karar aşamasından mezuniyet konuşmama (video) Viyana Teknik Üniversitesi’nde yaşadıklarım, pişmanlıklarım:
„Yurtdışında üniversite okumak“
Son olarak bir önemli konuyu daha eklemek istiyorum. Lütfen internette tanıştığınız ve Viyana’da okumak isteyen arkadaşlara yardımcı olunur diyen herkese itibar etmeyiniz.
Şayet Viyana’da okuyan Türk öğrenciler için faydalı olabileceğini düşündüğüm bu yazdıklarıma eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz diğer maddeler ya da şu kısmı düzeltmekte yarar görüyorum dediğiniz yerler var ise, lütfen yazının altına yorum olarak yazınız. Teşekkürler.
Bu da ilginizi çekebilir
Viyana’da üniversite eğitimi üzerine;
Sıkça Sorulan Sorular – Viyana’da üniversite
Viyana Teknik Üniversitesi, Viyana Üniversitesi, Viyana Ekonomi Üniversitesi, Viyana Tıp Üniversitesi
Merhaba ,
Bu bilgiler için teşekkür ederim ama bir sorum olucaktı ben bu sene 8.sınıf okuyacağım ama ailemle yurt dışına gitcez biz avusturya vizesi almak için başvuru yapmıştık olumsuz sonuçlandı 2.kez bir deneme yapcaz ama bu da ancak gitmememiz viyanada ki okulların açılma gününe denk geliyo okul açıldıktan bir hafta sonra oraya varsam yinede yazılabilir miyim oranın okuluna
Merhaba,
okulun ne zaman açıldığından çok başvuru tarihleri önemli. Başvuru tarihlerini ise bu yazıdan öğrenebilirsiniz:
https://www.muratcangumus.com/viyanada-universite
Merhabalar Murat Bey,
Bir süredir blogunuzu büyük bir beğeniyle takip ediyorum.27 yıllık bir sabırlı bir öğretmen olarak büyük bir sabırla verdiğiniz cevaplar için bir kez de ben teşekkür etmek isterim.Zira her cevabınız bu yola baş koymuş danışmanı olmayan nice parlak zekaya ışık tutuyor.Verdiğiniz emeğin karşılığı da yok üstelik…Oğlumun Almanya da (TUM) okumak istemesi ve danışmanımızın da yönlendirmeleri ile gecen yıl kendi başımıza yapmaya çalıştığımız ve pek çok bilmemekten kaynaklı hatamız yüzünden olanlar bu yıl olmıyacak ümit ederim.Oğlum burada da sınava girdi ve İTÜ de iyi bir bölüme yerleşti.Kayıt yaptırdık ve dondurduk. Almanya da 4 üniversiteye başvuru yapıyoruz .3 Ağustos ta oğlumu TUM dan mülakata çağırdılar.Ümit ederim iyi geçer.Münih te ve tüm Almanya da hiç bir eş dost ve ya ahbabımız olmadığı için oldukça da külfetli bir gayretin içindeyiz.Elbette evlat için herkes gibi canımız feda…Size sorum Almanya da ilk yıl başarısı ve adaptasyonu açısından bu yıl çalışmasın okulun 2. senesinde başlasın diyoruz.Sizin bu konudaki fikriniz nedir?(Bu yıl 7 ay Münih te dil okulundaydı)
Merhaba,
oğlunuzun İTÜ’ye girdiğini yazmışsınız. Şahsen bu durumda lisansı orada bitirip yüksek lisans için buraya gelmesini tavsiye ederim ama tabii tercih sizin. Bunun sebebi ise hem zaman hem de maddi açıdan daha az yıpranacağınızdır.
Benim şahsi görüşüm okulun yanı sıra bir işlerle uğraşmanın eğitim hayatına olumsuz bir etkisi olmayacağıdır. Örneğin cumartesi günleri tam gün bir yerlerde çalışabilir. Böylece zamanının kıymetini daha iyi bilir. Avusturya öğrenci çalışma izni başlıklı yazımda bu konuya değinmiştim. Bunun dışında Münih Teknik Üniversitesi sıkı çalışmayı gerektiren bir okul, ancak işi başından sıkı tutması durumunda başarı geleceğini söylememe gerek var mı bilmiyorum. Kolaylıklar dilerim.
Selamlar
Merhaba,
Ben önlisans mezunuyum avusturyada tamamlamak istiyorum bana yardımcı olur musunuz?
Ne yapmam gerekir?
Fakülteye kayıt yaptırmam gerekir mi girebilmek için yoksa transkript ile başvursam değerlendirmeye alınır mı? Bana bilgi verebilir misin?
Teşekkürler iyi günler dilerim.
Merhaba,
ön lisans (2 yıllık) mezunları Avusturya’da üniversite okuma hakkına sahip değiller.
Viyana Üniversitesi ve Viyana Teknik Üniversitesi başlıklı yazılarda öğrenmek istediğiniz her şeyi bulacaksınız.
Hocam Merhabalar,
Sitenizi baştan aşağıya okudum çok başarılı, elinize emeğinize ve bilginize sağlık.
Göz kaçırmış olabilirim izninizle bir sual sormak istiyorum.
Şu an bir Türkiye’de yüksek lisansım aynı zamanda iş tecrübemde mevcut. Avusturya’da bir yüksek lisans daha yapmak istiyorum. Eşim ile birlikte gelmeyi düşünüyorum. O da benimle birlikte gelebilir mi (öğrenci olarak değil)? ve Benim sahip olduğum gibi çalışma iznine sahip olur mu?
(Bunu sormamın amacı kanada da eşlerden biri okurken diğerinin oturma ve full-time çalışma iznine sahip olabiliyor. Avusturya içinde benzer bir durum söz konusu mu bunu merak ediyorum.)
Kimden geldiği belirsiz sorulara artık cevap vermiyorum.
Degerli Muratcan Bey,
Blogunuzu buyuk bir ilgiyle takip ediyorum. Gercekten yararli bilgiler sunuyorsunuz bu konuda sizi takdir etmek isterim. Ancak size birkac sorum olacakti. Oncelikle kendimden bahsediyim. Ben Ege Universitesi Kimya Muhendisligi son sinif ogrencisiyim su anda. Not ortalamam :3.42. Basindan beri yuksek lisansimi yurtdisinda yapmak istemistim. Hedefim basarili bir akademisyen olup yurtdisinda yasamima devam etmek. Akademisyenligi cani gonulden istiyorum, cunku kimya muhendisliginin akademik boyutuna hayranim. Ancak bildiginiz uzere su sartlar altinda bunu Turkiye’de gerceklestirebilmem mumkun degil. Bu yaz TU Wien’de akadamik bir staj yaptim. Ondan oncesinde hedefim Avrupanin herhangi bir ulkesinde master yapmak idi Ingilizce olarak .(Bu arada bolumum 100% Ingilizce) . Bu hedef dogrultusunda bazi secenekleri elemek durumunda kaldim. Orn: Hollanda Norvec Belcika Finlandiya gibi. Ancak tuition fee leri gorunce bunu karsilayamayacagimu farkettim. Bu dogrultuda tek secenek Cek Cumhuriyeti kalmisti benim icin.
Yillik 4000€ tuition fee isteniyordu. Ancak Viyanaya gelince hersey degisti. Ben universitenin ilk yilindan beri Almanca kursuna gittim. C1’e kadar bitirdim. Sadece 1 yil ara vermistim derlslerimin yogunlugundan dolayi. Ama onun disinda Almanca background’um hep vardi. Neden Cek Cumhuriyetine yillik 4000€ veriyim ki diye sorguladim kendimi TU Wien varken.
Ve su anki planimi su yonde degistirdim. Burda istenilen sartlari yerine getirip TU’da master yapmak istiyorum. Bunun icin Ales’e basvurdum. Ve ÖSD B2 Almanca isteniyor. ( Biliyorum zorunlu degil ama ailem 1 yil ek olarak hazirligi karsilayamaz.) Ve sunu da biliyorum burdan B2 ‘de alsam oraya gittigimde sudan cikmis balik olucam. Ama ben calismaya ve gayret gostermeye hazirim. Yeterli degil biliyorum ama cabaliycam.
Simdi size sorum:
1)Cizdigim yolda tecrubelerinize dayanarak bana onerebilceginiz birsey var mi?
2) Basvuru sureci uzun biliyorsunuz ki, bu konuda hizlandirmak icin onerebilceginiz bir yol var mi? Biliyorum cok cok hizli olmiycak ama en azindan oneri? Ayrica yuksek lisans yapabilir belgesi olarak illa o okuldaki ogrenci belgemi mi gostermem gerekir? Turkiyede yuksek lisansa kabul aldigim bir okuldan gelecek olan “acceptance letter” yeterli midir?
Eger sabirla yazimi okuduysaniz size tesekkur eder ve basarilar dilerim..
Merhaba,
Not ortalamınızın önemli olmadığını belirtmek isterim. Lütfen Avusturya’da yüksek lisans hakkındaki bu yazıyı ve altındaki yorumları okuyun:
https://www.muratcangumus.com/avusturya-yuksek-lisans
Neden Cek Cumhuriyetine yillik 4000€ veriyim ki diye sorguladim kendimi TU Wien varken.
Şayet sizin için maddiyat ön planda ise elmayla armutu iyi ayırt etmeniz gerek. Çek Cumhuriyeti’nde harç ücretleri yıllık 4000 € olduğunu belirtmişsiniz, Viyana Teknik Üniversitesi’nde ise 1500 €. Bu ücret belki daha az gelebilir ama Çek’te yaşam çok daha ucuz ve dolayısıyla da aylık sadece 350-400 € yurt parası verdiğinizi göz önünde bulundurunca Viyana’da yaşamak toplamda daha pahalıya gelecektir. Lütfen bu yazıyı da okuyun:
https://www.muratcangumus.com/viyanada-okumak
Kısaca harç ücretlerine bakarak aldanmayın derim. Şayet üniversite eğitimine para ve kolaylık gözlüğünden bakacak olursanız Çek Cumhuriyeti’nde okumamanızı tavsiye ederim.
Başvuru sürecinde hızlandıracak bir durum yok, sadece zamanında başvurunuzu yapıp evrakları tam olarak gönderin. Bir evrak istendiğinde de fazla zaman kaybetmeyin.
Son sorunuz için yukarıda bağlantısını paylaştığım ‘ODTÜ Mezunu Emre Maden’in gözünden Viyana Teknik Üniversitesi’nde Yüksek Lisans’ başlıklı yazıyı dikkate almanızı öneririm.
Kolaylıklar diliyorum.
Merhaba,
Çok sağlıklı bilgi vermişsiniz. Teşekkür ederiz bu bilgilendirme için. Merak ettiğim birkaç konu var, kısaca cevaplarsanız çok sevinirim;
1. Viyana’da yüksek lisanstan sonra, Avrupa’da inşaat mühendisleri için iş olanakları nedir?
2. Avrupa’da başka bir üniversitede doktoraya devam etmeyi düşünüyorum. TU Wien’in sistem farklılığından bahsetmişsiniz. Bu durumda master için TU Wien kötü bir seçenek midir ?
3.Master ve doktora sırasında, şantiyede, ofiste v.s. iş bulmak kolay mıdır?
Merhaba,
1. Avusturya’da inşaat mühendisi her zaman iş buluyor. Bunun yanı sıra son zamanlarda Almanya’da çok inşaat mühendisi açığı olduğunu biliyorum, maddi açıdan çok daha getirili olduğundan buralardan oralara gidenler oldu. İsviçre’de de durum farksız, gerçi orada yabancılar için çalışma şartları çok daha sıkı. Avrupa’nın diğer ülkeleri hakkında tam olarak bilgi sahibi değilim.
2. Sistem farklılığı daha çok lisansta ön plana çıkıyor. Burada yüksek lisans yapmak çok uğraştırmıyor, esas uğraştıran lisans. Hayır, TU Wien kötü bir tercih olmayacaktır.
İsterseniz bu konu hakkında farklı bir görüşe başvurmak için yüksek lisansını Viyana Teknik Üniversitesi’nde yapan ODTÜ mezunu Emre arkadaşla yaptığım söyleşiyi konu alan yazıya bir göz atın:
https://www.muratcangumus.com/avusturya-yuksek-lisans
Eğer maddi güvenceniz varsa ETH Zürich’e gitmeniz tabiiki de daha avantajlı olacaktır. Bir diğer seçenek olan Münih Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans hakkında her şey bu bağlantıda:
https://www.muratcangumus.com/munih-teknik-universitesi
3. Dil sorunu çekmedikçe Viyana’da iş bulmak mümkün. Şahsen ben de üniversitenin yanı sıra sürekli ofiste çalışmıştım. Bu konuda da Emre arkadaşın söylediklerine kulak verin. Ayrıca Avusturya’da öğrenciler için çalışma şartlarından bu yazımda bahsetmiştim:
https://www.muratcangumus.com/avusturya-ogrenci-calisma-izni
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Selamlar