ODTÜ mezunu Emre Maden’in gözünden Viyana Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans
Avusturya yüksek lisans ilginizi çekiyor ve Viyana’da yüksek lisans yapanlar ın tecrübelerinden faydalanmak mı istiyorsunuz?
O halde bir ODTÜ mezunu ve Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi ile yaptığımız bu söyleşide kafanızdaki sorulara cevap bulacağınıza hiç şüpheniz olmasın!
Önceki yazılarımda elimden geldiğince birçok farklı konulara değinmeye çalışmıştım. Bunlara; Avusturya Eğitim Sistemi, A’dan Z’ye bir rehber eşliğinde Viyana Teknik Üniversitesi, okulun eğitim sistemi, Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ve birçoğunun başarısızlık sebepleri, başarılı olmak için nelere dikkat edilebileceği, avantaj ve dezavantajlarıyla bir bütün olarak Viyanada okumak, Avusturya öğrenci çalışma izni ve Viyana’da üniversite üzerine Sıkça Sorulan Sorular da dahil.
Bu da ilginizi çekebilir
Oğuz Ege Saraoğlu ile Viyana Teknik Üniversitesi’nde lisans eğitimi üzerine söyleşi:
„Avusturyada üniversite okumak“
Yurtdışında üniversite okumak isteyen genç arkadaşların sayısı her geçen gün artmakta ve Avusturya bu konuda en ilgi çeken ülkelerden bir tanesi. Önceki yazılarımızın bir devamı mahiyetinde olan sıradaki konumuz ise Avusturya yüksek lisans.
Avusturya yüksek lisans
Avusturya yüksek lisans ya da Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans, ekonomik olması nedeniyle yurtdışında master yapmak isteyen kişilerin ilgisini çekebilir.
Bu konuda fikirlerine danışmamız gerekenler listesinin en başında Viyana’da yüksek lisans yapanlar gelmeli diyerekten, tecrübe sahibi arkadaşlara, onların yaşanmış ya da yaşanılan hikayelerine kulak vereceğiz. Viyana’da üniversite okuyan öğrencilerle yapacağımız söyleşilerin ilk konuğu Emre Maden.
Emre Maden kimdir?
Emre Maden, Ankara’da doğdu. Türkiye’de lisans eğitimimi ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü‘nde tamamladıktan sonra yaklaşık 3 sene özel sektörde çalıştı. Sonrasında Avusturya yüksek lisans için yaklaşık 5 sene önce Viyana’ya geldi.
1 Avusturya yüksek lisans – Viyana’da yüksek lisans yapanlar
1.1 Karar aşaması
# ODTÜ’de lisans eğitimini tamamlayıp iş hayatına atılıyorsun ve bir de yurt dışı iş tecrüben oluyor. Daha sonra Avusturya yüksek lisans için Viyana Teknik Üniversitesi’ne gelmeye karar veriyorsun. Bu üniversiteyi önceden ne kadar tanırdın ve Viyana’ya gelme konusunda seni en çok ikna eden şey neydi?
Açıkcası önceden VTÜ’ni pek tanımıyordum. İş hayatını gördükten sonra kız arkadaşımla birlikte yurt dışında yüksek lisans yapma kararı aldık. Araştırdıktan sonra Avrupa’nın ve daha çok Almanya ve Avusturya’nın bizim için ideal olduğuna karar verdik.
Şahsen lisansta gördüğüm derslerden Avusturya’nın Zemin Mekaniği konusunda bir ekol olduğunu biliyordum ama seçimimi etkiledi diyemem. Sonunda da Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans için buraya gelmiş bulunduk. Biraz tesadüfler sonucu oldu diyebilirim.
1.2 Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans şartları
# Avusturya’da yüksek lisans şartlarından bahsedelim. Kabul konusunda nasıl bir süreç izlemen gerekti ve üniversiteye başvuru anından kabul alana kadar ne kadar zamana ihtiyaç duydun?
Viyana Teknik Üniversitesi, Ana Üniversiteye (Viyana Üniversitesi ya da Almanca Hauptuni) göre kabul aşamasında daha farklı bir süreç izliyor. Öncelikli olarak ortak noktaları saymak gerekirse, ALES, Lisans diploması ve tercüme edilmiş transkript. Bunların hepsinin valilikten onaylatılması gerekiyor.
Diğer yandan Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans kabulü için öncelikle Türkiye’deki bir üniversiteden aynı dalda olmak şartıyla öğrenciden master kayıt belgesi istiyor, bir nevi öncelikle yatay geçiş gibi. Herhangi bir resmi belgede yazıyor mu bilmiyorum ama garip bir şekilde benden ekstra olarak gelecek dönemlerde de Türkiye’de kayıt yaptırdığım üniversitede okuyabileceğime dair resmi belge istediler.
Tabii ki bunu Türkiye’deki öğrenci işlerine anlatıp almak bir hayli zor oldu ama bir şekilde başardım. Benim kayıt kabul sürecim yaklaşık olarak 3-4 ay sürdü ki bu Viyana Üniversitesi‘ne nazaran uzun bir süreç.
1.3 Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans vs. ODTÜ yüksek lisans
# Viyana Teknik Üniversitesi konusunda pişmanlıkların var mıdır? Örneğin keşke bu okula başlamasaydım ya da bazı şeyleri başından farklı yapsaydım dediğin?
Pişmanlık var diyemem, sadece sisteminin farklılığı ve masterı bitirmek için toplamda yaklaşık 30 ders almak biraz zorladı. Türkiye’deki sisteme alıştıktan sonra özellikle Alman-Avusturya sistemi karışık geliyor. Onun dışında Viyana Teknik Üniversitesi‘nin Bologna sürecine adapte olamadığını düşünüyorum.
Şahsi fikrim master seviyesindeki bir öğrenci sırf kredi tamamlamak için 30 küsür tane, konuların detayına girmeyen, farklı dallardan dersler alacağına; yoğun ve detaylı belli konuları işleyen dersleri almalı. Mesela ODTÜ’de ve çoğu Amerikan Üniversitesinde yüksek lisansda toplam 7 ders alındığını biliyorum. Bence olması gereken de bu. Ama genel olarak bunu da bi pişmanlık olarak adlandıramam.
Bu da ilginizi çekebilir
Özgür Güler’in Avusturya Alplerinin eteklerinden Washington, D.C.’ye uzanan:
# Senden kısaca ODTÜ ve Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemlerini kıyaslamanı istesek bizlere neler söyleyebilirsin?
Öncelikle ODTÜ’de lisans burada ise master yaptığım için sağlıklı bir karşılaştırma yapabilir miyim bilmiyorum. Derslerin zorluk seviyesi olsun, hocaların öğrenciyle muhattabı olsun, sınavlarda öğrenciden beklenen olsun hep farklı.
Ama genel olarak üniversite anlayışı burada öğrenciye özgürlük tanımakken, Türkiye’de adeta lisenin bir uzantısı. Bu aslında özünde bir sürü artı değer taşısa da, Türkiye sistemine alışmış öğrencilerde rehavete veya okuldan soğumaya da sebep olmuyor değil.
2 Öğrenciler için Avusturya iş hayatı
# Avusturya yüksek lisans yanı sıra iş hayatına da atıldığını söyledin. Buraya yüksek öğrenim için gelen T.C. vatandaşlarının çalışma koşulları hakkında bizlere bilgi verir misin? Örneğin iş bulmak kolay mıdır? Çalışma saatleri konusunda bir kısıtlama var mıdır? İş ortamı nasıl olur? Burada çalışmak isteyen arkadaşlara tavsiyelerin nelerdir?
Avusturya öğrencilere çalışma hakkı veren az sayıda ki ülkelerden biri. Resmi olarak master öğrencileri haftada 20 saat çalışabilirken lisans öğrencileri haftada 10 saat çalışabiliyor. Resmiyette böyle olsa da yarı zamanlı işi öğrenim gördüğün dalda bulmak gerçekten zor. Ben bu konuda şanslı olduğumu söyleyebilirim.
Bu da ilginizi çekebilir
Türk öğrenciler için:
„Avusturya Öğrenci Çalışma İzni“
Onun dışında öğrenciler kendi öğrenim dallarından bağımsız olarak garsonluk, mutfak veya temizlik işleri gibi farklı işler bulabiliyor. Burada en büyük sorun, başka çoğu farklı konuda olduğu gibi, öncelikle dil. Almanca olmadan, ki olmadan derken iyi bir seviyede, Avusturya’da ya da Viyana’da yaşamak her türlü öğrenciler için kısıtlı oluyor. İş hayatı da bunların başında geliyor.
Benim deneyimlediğim Avusturya dili olan Almanca seviyesi iyi olmayan öğrenciler başlarda kaçak işlerde çalışırken daha uzun süreler Avusturya’da’da kaldıkça gelişen dilleriyle ve çevreleriyle birlikte kayıtlı işlere geçiş yapıyorlar. Ama profesyonel hayat bambaşka bir konu tabii. Öncelikle lisansa başlayan öğrencilerin mezuniyet oranı çok düşük. Bir de yukarıda da bahsettiğim üzere kağıt üstünde geçilen Bologna sistemi pratikte çok az işliyor.
Firmalar yeni eleman alırken eski sistemdeki gibi Diplom Ingenieur (Yüksek Mühendis) seçme eğilimindeler. Master öğrencileri için durum lisans öğrencilerine kıyasla çok daha umut verici olsa da, yine dilin ve buranın kültürünün de etkisiyle, biraz zorlu bir süreç. Öğrenciler için tavisyem ilk olarak dil seviyelerini geliştirmeleri. Bu çok özel (sihirli) bir formül olmasa da en etkili tavsiye.
Bu da ilginizi çekebilir
Karar aşamasından mezuniyet konuşmama (video) Avusturya’da üniversite tecrübelerim:
„Yurtdışında Üniversite Okumak“
Avusturya Lisesi’nden buraya gelen öğrencilerle diğer liselerden gelen öğrencilerin yaşadıklarını görünce bu daha da net ortaya çıkıyor. Farklı olarak verebileceğim bir tavsiye Avusturya yüksek lisans yanı sıra stajlara da önem vermeleri olabilir. Staj sistemi burada Türkiye’ye nazaran çok daha iyi çalışıyor ve stajdan yarı zamanlı işe (devamında tam zamanlı işe) geçmek bayağı olası. Bunun dışında iş hayatını önceden görmek için de stajlar büyük fırsatlar.
3 Avusturya’da yaşam
# Türkiye’deki ve Avusturya’daki iş hayatlarını kıyaslayacak olursan, hangisi daha cazip ve bunun nedenleri nelerdir?
Bu konu aslında çok uzun tartışılacak bir konu. Benim şahsi fikrim açık ara Avusturya. Şu ana kadar Türkmenistan, Türkiye, Avusturya, Rusya ve Almanya (kısa sürelerle de olsa) gibi farklı ülkelerde çalışmış biri olarak kabaca şöyle özetleyebilirim: Avusturya’da (ve kesin bilmemekle beraber Almanya’da da) maaş bir mühendis için ülke ortalamasına oranla çok yüksek değilken, çalışma saatleri olsun, çalışanın hakları olsun Avusturya da yaşam çok çok daha cazip.
Bu da ilginizi çekebilir
Viyana arka arkaya sekizinci kez;
„Dünyanın En Yaşanabilir Şehri“ seçildi.
Diğer yandan Türkiye’de ve diğer ülkelerde mühendisin alabileceği (her ne kadar değişiklik gösterse de) maaş ülke ortalamasına göre belirgin bi oranda yüksek. Ama çalışma şartları ve saatleri, iş güvencesi vs. de belirgin orada buraya nazaran kötü. Biraz insanın beklentileriyle doğru orantılı olarak bu sorunun cevabı değişiyor sanırım ama ben çok yüksek maaşlardansa, özel hayatım için ayırabileceğim zamanı ve iş sonrası yaşayabildiğim huzuru her türlü tercih ederim.
Bu da ilginizi çekebilir
Sabancı Üniversitesi mezunu Serhat Adilak ile Almanya’da yüksek lisans üzerine söyleşi:
# Bizlere zaman ayırdığın için teşekkürler. Bundan sonraki Avusturya yüksek lisans ve iş hayatında başarılar diliyoruz. Her şey gönlünce olsun.
Ben teşekkür ederim. 🙂
Emre Maden
emre.maden@gmail.com
Bu da ilginizi çekebilir
Psikolog Zehra Gümüş ile Avusturyalı Türk gençlerin eğitimde dünü, bugünü ve yarını üzerine söyleşi:
Avusturya yüksek lisans düşünüyorsanız Viyanada üniversite okuma şartları ve üniversiteye kabul konusunda daha detaylı bilgiler bulabileceğiniz Avusturyada üniversite okumak konulu söyleşiyi de okumanızı tavsiye ederim.
Merhaba,
Kocaeli Üniversitesi İçmimarlık bölümü 2017 mezunuyum. Konuyla ilgili araştırmalarımda avrupa vatandaşlarıyla ilgili bir detay göremedim o yüzden size danşmak istedim.Bu koşulların hepsi çalışma izni ve benzeri konularda da benim için de geçerli olur mu ?
Merhaba,
AB vatandaşları çalışma konusunda Avusturyalılarla aynı statüye sahipler, bir fark bulunmamakta.
Merhaba.. Yüksek lisansımı tamamladım ve Viyana’da doktora yapmak istiyorum. Ancak kabul şartları, öğrenim ücretleri gibi bilgilere erişemedim. Almanca yeterliliği talep edilmesi konusunda endişelerim söz konusu. Ayrıca doktora sürecini tamamladıktan sonra Avuturya’da çalışma/iş bulma şansım olur mu? Detaylı cevaplarsanız sevinirim Teşekkürler…
Merhaba,
hangi üniversitede ve hangi alanda doktora yapmak istediğinizi yazmamışsınız, ki üniversiteler arasında kabul sürecinde farklılıklar olabilmekte.
Lütfen şu yazılara da göz atın:
Sıkça Sorulan Sorular
Viyana Üniversitesi
Viyana Teknik Üniversitesi
İş bulma konusu okuduğunuz bölümle alakalı bir olay. Ne okuduğunuzu ve hangi alanda doktora yapmak istediğinizi bilmeden bir şey diyebilmem zor.
Kolaylıklar dilerim.
İngilizce uluslararası ilişkiler son sınıf öğrencisiyim çeşitli ekonomi derslerim vardı İşletme ve Ekonomi bölümlerinde İngilizce olarak başvuru yapmayı düşünüyorum Almanca A2 seviyesindeyim GPA=2.00 kayıt yaptırabilirmiyim Ne derece kabul görür (ortalama düşük) izlenmesi gereken yollar ve kayıt başvuru önkayıt gibi tarihleri öğrenebilirmiyim yardımcı olurmusunuz Teşekkürler
Öncelikle size de merhaba.
Bkz.: Sıkça Sorulan Sorular.
Araştırdığım kadarıyla henüz 100% ingilizce eğitim veren işletme üzerine yüksek lisans programı bulamadım Avusturyada. Sizin bildiğiniz bir yer var mı? Viyana ekonomi Üniversitesi devlet üniversitesi mi yoksa özele mi giriyor? Harç miktarı TU WU ile aynı mı oluyor? Bilgilendirirseniz sevinirim . Çok teşekkürler
Merhaba,
Viyana Ekonomi üniversitesi de Viyana Üniversitesi gibi bir devlet üniversitesidir. Harç ücretlerinin miktarı tüm devlet üniversitelerinde aynıdır.
Viyana Ekonomi üniversitesi İngilizce yüksek lisans programlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://www.wu.ac.at/en/programs/masters-programs
Merhabalar Mersin üniversitesinde elektrik elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Abim Avusturya’da yaşadığından dolayı yüksek lisans yapmak istiyorum. Fakat mühendislik üzerine değilde işletme üzerine yapmak istiyorum, İngilizce olarak. Viyana Üniversitesi için bu durum mümkün müdür? Türkiye’de kabul oluyor yüksek lisansı işletme üzerine yapmama dair. Teşekkürler
Merhaba,
Avusturya’da yüksek lisans yapmak istediğiniz bölüme Türkiye’de herhangi bir üniversitede yerleşmiş olmanız şartıyla mümkün.
Merhaba Orman Mühendisliği lisans mezunuyum.Yüksek lisans için Viyana’yı takriben 2-3 yıldır düşünüyorum.Ancak sosyal hayat ve barınma konusunda endişelerim var.Viyanayı çok seviyorum.Sizce öğrenciye cömert bir şehir mi ve Orman Mühendisliği alanında yüksek lisans için birkaç cümlede olsa genel görüşünüzü almak isterim.
Merhaba,
Sıkça Sorulan Sorular başlıklı yazıda genel olarak merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Orman Mühendisliği alanında bilgi sahibi değilim.
Murat Bey Merhaba, direkt Viyana da masterla ilgili değil de alandisi master yapabileceğim avrupa ülkesi var mıdır diye sormak istiyorum, bildiğiniz tavsiye edeceğiniz (okurken çalışmanin kolay olacagı,eğitim maliyetinin uygun olacağı) bir yer. Lisansımı mühendislikte tamamladım ama psikoloji üzerine master ve doktorada ilerlemek istiyorum
Merhaba,
uzmanlık alanım yaşadığım ülke Avusturya. Diğer ülkelerdeki üniversite eğitimi hakkında yarım yamalak bilgi vermektense, lütfen merak ettiklerinizi daha iyi bilen birine sorunuz demeyi tercih ederim.
Kolaylıklar dilerim.
Merhabalar yüksek lisansdan sonra 2 yıllık çalışma ve oturma iznini 2 yıl sonrasında nasıl uzatabilirim?
Teşekkür ederim şimdiden
Merhaba,
kendinize alanınızda bir iş bulmanız ve iş verenden yanında çalıştığınıza dair aldığınız bir belge ile uzatabilirsiniz.
Merhaba
Mersin üniversitesi matematik bölüm mezunuyum.
Viyanada yüksek lisans yapmak istiyorum.
Ama Türkiyede yüksek lisansa başvurmadım. Dezavantajım mıdır ? Öncelikler yüksek lisans öğrencisine midir? Ya da Ales te ne kadar yüksek alırsak bir avantaj sağlar mı ?
Merhaba,
anlaşılan yazıyı okumamış ya da anlamamışsınız.
Viyana Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisansa kabul almak için öncelikle Türkiye’deki bir üniversiteden aynı dalda olmak şartıyla yüksek lisans öğrencisi olarak kabul edilmiş olduğunuza dair kayıt belgesi istemekteler. Dolayısıyla Viyana Teknik Üniversitesi’ne bir nevi yatay geçiş yapacaksınız. Kısaca; Türkiye’de yüksek lisansa kabul almadan burada okumanız mümkün değil.
Merhaba Murat Bey;
Şuan hali hazırda mersin üniversitesi gıda mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Yüksek lisans eğitimime Avusturyada devam etmek ya da yeniden orada başlamak istiyorum. Ancak en son 08.05.2016 tarihinde ALES e girdim ve daha yeni tarihli bir puanım yok. Başvuru yapabilmek için yeniden bu sınava girmem gerekiyor mu ? Başvuru için puanımın geçerlilik süresi nedir ?
İyi çalışmalar, şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
bildiğim kadarıyla YÖK tarafından ALES’in beş yıllık geçerlilik süresinde yeni bir düzenleme yapıldı ve bu süre kısaltıldı. Yalnız siz hâlihazırda okumak istediğiniz bölümün yüksek lisans programına yerleştiğinizden ve öğreniminize devam ettiğinizden yatay geçiş yapabileceğinizi düşünüyorum.
Kolaylıklar dilerim.
hocam merhaba Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencisiyim Avusturya’da Yüksek Lisans yapmak istiyorum bölümümümden alım alıp almadığını nasıl öğrenecem ya da olup olmadığı hakkında bilginiz var mı? bazı kaynaklarıda var gözüküyorda.
Kimden geldiği belirsiz sorulara artık cevap vermiyorum.
Merhabalar, öncelikle verdiğiniz çoğu bilgi için teşekkür ediyorum. Herkesin geçtiği zorlu başvuru süreçleri için bu tarz bilgilendirmeler çok yararlı oluyor. Ben Türkiye’de Biyomedikal Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Okuduğum üzere ilk hedefim ALES. Viyana Teknik Üniversitesi’ nde bu bölüm olduğunu gördüm ve dil olarak çok iyi İngilizce bilmek gerekli olsa da belli seviye Almanca bilmemiz gerektiği yazıyor. Netleştiremediğim konu ise üniversitenin Almanca bilmiyorsak hazırlık kursuna yönlendirmesi. Bu kurs üniversiteye bağlı mı oluyor ve ücretleri paralel midir? Yoksa Almanya gibi dışarıdan temin etmemiz gereken bir kurs mudur?
Merhaba,
evet, yaklaşık 8-10 senedir teknik üniversitede bu bölümün de bulunduğundan haberdarım. Hatta bölümü kuran hocayla bir defasında bir öğrenci derneğinin düzenlediği dağ gezisinde tanışıp sohbet etmiştim. Bu galeride en alttan üçüncü fotoğraftaki beyaz saçlı beyefendi.
Şayet bu bölüme kayıt için Almanca şartı arıyorlarsa önce dil kursuna gitmeniz gerekecek. Teknik üniversite bünyesinde dil okulu yok, sadece üniversitenin kabul ettiği kursları yapabiliyorsunuz. Konu hakkında daha detaylı bilgi için Viyana Üniversitesi başlıklı yazıyı da okumanızı tavsiye ederim. Bunun yanı sıra Viyana Teknik Üniversitesi konulu yazının altındaki yorumlardan birinde kurslar hakkında detaylı bir cevap yazmıştım.
Selamlar
Merhaba Murat Bey, daha öncede yazmıştım mimarlık öğrencisiyim ve yüksek lisans yapmak istiyorum diye. Kabul şartları için Tu Wien’in internet sitesine baktım fakat bu bölümü okumuş olan lisans öğrencilerinin başvurabileceklerini yazıyor. Kendi ülkemizde herhangi bir okula kayıt olmamız gerektiği ile ilgili bir şey göremedim, belkide gözümden kaçmıştır. Yazınızı okuduğumda da yüksek lisans ile ilgili kabul şartı değilde lisans için kabul şart detayları yazıyor o yüzden tekrar sormak istedim size, teşekkür ederim.
Merhaba,
tahminimce siz AB vatandaşı olan ve olmayan öğrenciler için başvuru şartlarını karıştırıyorsunuz. Bu söylediğiniz AB vatandaşı olanlar için geçerli, AB vatandaşı olmayanlar ise Viyana Teknik Üniversitesi‘nde yüksek lisans okumak istedikleri bölüme kendi ülkelerinde herhangi bir üniversitede yerleşmiş olmaları gerekmekte.
Aşağıda paylaştığım bağlantıda üniversiteye başvuru için gerekli belgelerin tam listesini bulacaksınız. Bu listede “Special University Entrance Qualification” olarak tabir edilen şart da tam olarak bu; kendi ülkenizde bir üniversiteden aynı bölüm için kabul almış olmanız.
>>> Required Documents <<<
Bağlantıda sol taraftaki menüden konu hakkında daha detaylı bilgi bulabilisiriniz.
Selamlar
Efendim benim sorum şu yönde eğer ingilizce master yaparsam orada almanca bilmeden master yapıp hem çalışabilir miyim? dil bilmeden iş bulmak çok mu zor?
Merhaba,
Gerçek şu ki, Almanca bilmeden akademik ortamda bir türlü işlerinizi halledersiniz ama günlük hayatta -hele hele iş ararken- biraz zorlanabilirsiniz. Ancak uluslararası bir şirkette çalışacaksınız ki belki o zaman bu söylediğiniz mümküna ama Avusturya bu konuda konzervatif bir ülke.
İyi kötü Almanca bilmeden hayatınızı (resmi daireler, sokakta insanlarla iletişim vs.) devam ettirmekte güçlük çekebilmeniz çok muhtemel.
Selamlar
Merhaba,
Mimarlık lisans öğrencisiyim, viyana’da yüksek lisans yapmak istiyorum. Not ortalamam 2.90 fakat not ortalamasının önemli olmadığını, Türkiye’de bir üniversitede yüksek lisans için kabul edilmemin yeterli olacağını söylüyorsunuz. Peki herhangi bir kontenjan sayısı var mı? Bütün bu istenilenlere uyulduğu sürece kabul edilmeme gibi bir durum olur mu? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlik Bölümü’nde kontenjan bulunmamakta, diğer kriterleri sağlamanız yeterli. Yalnız lisans eğitimi aldığınız üniversite ile Viyana Teknik Üniversitesi mimarlık lisans ders programlarını karşılaştırdıktan sonra lisanstan 30 ETCS ve üzeri ders almak zorunda kalırsanız kabul vermezler. Bunun dışında yazıda da belirtildiği üzere not ortalamasının bir önemi yok. Lütfen Viyana Üniversitesi başlıklı yazıyı da okuyun.
Selamlar
Merhaba,
Ben de mimarlık yüksek lisans öğrencisiyim.Modern ahşap yapı teknolojileri ile ilgili çalışıyorum ve Viyana Teknik Üniversitesi’nde erasmus yapmak istiyorum.Biraz araştırdıktan sonra Avusturya ve Viyana Teknik Üniversitesi’nin bu konuda bana önemli katkısının olabileceğini düşündüm ancak sizden bilgi almak isterim.Eğitim boyunca da part-time mesleğimle ilgili çalışıp tecrübe edinmem mümkün mü?
Teşekkür ederim.
Merhaba,
öncelikle AB vatandaşı öğrenciler için bir sınırlama yok. Bu gruba ait olmayan diğer dünya ülkelerinin vatandaşlarının yasal olarak yüksek lisans sürelerince yarı zamanlı (haftada 20 saat) çalışma hakları kanunen var (Kaynak) fakat Erasmus öğrencileri de bu haktan faydalanabiliyor mu, bunu bilmiyorum.
Anladığım kadarıyla ‘eğitimim boyunca’ dediğiniz bir ya da iki dönemlik bir zaman dilini kapsıyor. Özellikle de mimarlık alanında bu kadar kısa bir süreliğine bir ofiste iş bulabilmeniz tamamen şans işi. Takdir edersiniz ki, bir iş veren uzun vadeli çalışmak isteyenleri tercih edecektir. İnşaat sektöründe çalıştığımdan biliyorum. Yine de şansınız bol olsun.
Selamlar
Merhabalar,
Öncelikle bütün cevaplarınızı okudum ve bu denli incelik gösterip açıklamaya çalıştığınız için en azından kendi adıma çok teşekkür ederim. Sizin için de bir mahsuru yoksa merak ettiğim bi husus var. Viyana ekonomi üniversitesinde yüksek lisans yapmak istiyorum ancak bunu yapmaktaki amacım Avusturya şartı olmaksızın ancak Avrupa’da kariyer yapmak lakin genel anlamda gizli ırkçılık ve ırka dair negatif ayrımcılık yapıldığını duydum. Yüksek lisansı bitirdikten sonra iş tecrübesi edinmeye fırsat vermeden ülkenize dönün mü denilecek. Ben çok anlatamadım derdimi ancak oraya döviz bırakıp giden biri olmak değilde kendini hem akademik hem de profesyonel anlamda rahat hissetmek istiyorum.
Önceki sorularınıza yazdığım cevaplarımda da belirttiğim üzere, şu ana kadarki sorularınızı cevaplamama rağmen, ortada hiçbir geçerli neden yok iken sahte isim ve e-posta adresiyle farklı yazıların altına farklı farklı sorular sorma ihtiyacı hissettiğinizden bundan sonraki sorularınızı cevaplamayacağım.
Lütfen sorularınıza başka platformlarda cevap arayınız.
Merhabalar,
Viyana Teknik Üniversitesine başvuru için diploma ve transkript tercüme edilmiş noter ve apostil edilmiş halı elimde şuan fakat Ales sonuç belgesini çevirip notere götürmem gerek var mı?
Merhaba,
lütfen Viyana Üniversitesi hakkında yazdığım yazıyı da okuyunuz. Orada gerekli belgeler hakkında daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Selamlar
Merhaba,Viyana Üniversitesi yüksek lisans için kabul alındığında bunun geçerliliğinin ne kadar süre olduğunu biliyor musunuz acaba?
Merhaba,
bildiğim kadarıyla başvuru yaptığınız dönemin kayıt tarihleri sona erene kadar geçerli. Daha detaylı bilgiği aşağıda bağlantısını paylaştığım yazımda bulacaksınız:
Viyana Teknik Üniversitesi Başvuru
Selamlar
merhaba murat bey ,
ben 3 yildir viyanada yasiyorum buraya evlilik yaparak geldim, Tr de yuksek lisans yapiyordum tez asamasinda biraktim buraya geldim acaba burda devam etmem mumkun olur mu kaldigim yerden ? Ayrica kendi universitemde kaydimi yenilemedim hala ogrenci sayiliyor muyum bilmiyorum… Yuksek lisansta yatay gecis oluyor mu?
Merhaba,
öncelikle yurt dışında yüksek lisans yapmak istediğiniz bölüme Türkiye’de bir üniversitede yerleşmiş olmanız gerektiğini yukarıdaki yazıdan okumuş olduğunuzu tahmin ediyorum. Bu durumda Türkiye’de yüksek lisans öğrencisi olarak kayıtlı olduğunuza göre ALES’ten yeterli puan almış olmanız gerekir. ALES’in geçerlilik süresi 3 yıldı ama bu sene 5 yıla çıkarıldığını da biliyorum. Bu haktan sizin gibi hâlihazırda puanı olanlar da faydalanabiliyor mu yoksa sadece bu sene sınava girenler için mi geçerli, bunu bilmiyorum.
Kendi üniversitesinizde hâlâ öğrenci misiniz, değil misiniz, bunu siz bilmiyorsanız, takdir edersiniz ki, bir başkası hiç bilemez. Şayet kaydınız düştüyse, tekrardan Türkiye’de bir üniversiteden yüksek lisansa kabul almanız gerekecektir.
Şayet yatay geçiş imkânından faydalanacak olursanız orada yaptığınız lisans derslerini burada okumak istediğiniz üniversitenin ders programıyla karşılaştıracaklar ve arada 30 ECTS ve üzeri bir fark çıkacak olursa kabul alamayacaksınız. Yüksek lisansta yaptığınız dersleri saydırma imkânı ise söz konusu dersin hocası (ya da dekanın) elinde. Yani buradan kabul alırsanız hemen tezden başlayamacağınıza şüpheniz olmasın. Büyük ihtimal birçok dersinizi hatta büyük bir ihtimal hiçbirini saymayacaklar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Selamlar
tesekkurler
Rica ederim.
Merhabalar,
Şuanda Çek Cumhuriyetinde erasmustayım. Ege üniversitesi son sınıf istatistik bölümü öğrencisiyim. Viyana da yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. Hatta 3 arkadaş yapmayı düşünüyoruz. ALES Diploma ve Transkript okey. Ama asıl sormak istediğim bizim almancamız yok. Ama okulun almacanı B2 seviyesine gelene kadar seni hazırlık okumanı zorunlu kıldığını okudum. Eğer öyleyse biz B2 olana kadar orada çalışırız. Bu doğru mudur? Kısacası tek korkum dil konusunda sen almanca bilmiyorsun giremezsin gibi bi ibare ile karşılaşır mıyım? Diğer olay ise istatistik okuyorum ama satış alanında çalışmak istiyorum 3 tane stajımı da satış üzerine yaptım. Viyana da marketing ve sales deptartmanında yüksek yapamaz mıyım?
Teşekkürler..
Merhaba,
hazırlık okumaktan kastınız Almanca kursunu tamamlamak diye tahmin ediyorum.
Kursları tamamlayıp dil sınavlarını geçtikten sonra kimse size Almanca bilmiyorsun, üniversiteye giremezsin diye bir şey söylemez. Önemli olan kursu başarıyla tamamladığınıza dair belgeleri almış olmanız, gerisi sorun olmayacaktır.
Almanca kursunu geçene kadar okula tam anlamıyla kayıtlı bir öğrenci olmayacağınızdan, çalışma izniniz de olmayacaktır. Ancak sınavları geçip okula resmen başladığınız andan itibaren çalışabilirsiniz ve dolayısıyla da bu belirttiğiniz mümkün değil.
Bir de ‘farklı bir bölüm üzerine yüksek lisansa kayıt yapabilir miyim?’ diye sormuşsunuz. Bu sorunuzun cevabı yazıda mevcut.
Selamlar
Viyana teknik üniversitesinde inşaat mühendisliği yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. Not ortalaması 2.25 olması sorun olur mu ?
Merhaba,
sorunuzun cevabı için birkaç yorum yukarı bakmanızı rica ediyorum.
Selamlar
merhaba, viyana teknik universitesi ingilizce egitim veren programlardada sinav sistemi asamali asamali mi? Yani yazili ve sozlu sinavlar seklinde mi?msc business informatics programina basvurmayi dusunuyorum. ingilizce programlar da bu kadar zorlayici olur mu?ve viyana teknik universitesinde ingilizce programlar hakkinda ne dusunuyorsunuz, onerir misiniz?tesekkurler.
Merhaba,
İngilizce eğitim hakkında kesin bilgi sahibi değilim. Bu konuda tek bildiğim İngilizce eğitimin sadece yüksek lisans dersleri için geçerli olduğu.
Aşamalı sınav sistemi genelde lisans derslerinde mevcut. Kolay mı zor mu, bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Viyana’da okuyacak olursanız kendiniz göreceksinizdir.
Selamlar
Merhaba,
YTÜ mimarlık bölümü mezunuyum. Uzun süredir aklımda olan Avusturya’da yüksek lisans için başvurular ile uğraşıyorum. İlk olarak oraya kabul edilmek için istenen “Special University Entrance Qualification” ile ilgili bir sorum olacak.
Açıklamalarda bunun Türkiye’den herhangi bir okuldan mimarlıkta alınan kabul belgesi olduğu söylenmiş. Bu bölümlerden sadece kabul belgesi almak yeterli midir? Yoksa kayıt yaptırmamız mı gerekiyor? Çünkü yazınızda da olduğu gibi birkaç arkadaşımdan başvururken önce buradaki okula kayıt yaptırdıklarını duydum. Ancak üniversitesinin internet sitesinde bu belgeden hep “confirmation” olarak bahsedilmiş. Hatta Graz Teknik Üniversitesi’nde de aynı şekilde “letter of acceptence” adı altında bahsedilmiş. Konuyla ilgili net bir bilginiz varsa ve beni aydınlatırsanız gerçekten çok sevinirim.
İkinci sorum ise danışmanlık firması olmadan bu başvuru ve vize işlerini halletmeyi düşünüyorum. İstenen ücretler epey pahalı geldi ve doğrusu çeviri+postalama dışında yaptıkları bir şey yokmuş gibi geliyor ancak kendi başıma herhangi bir zorluk yaşar mıyım sizce?
Şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba,
yukarıda da belirtildiği üzere Türkiye’de kabul almış olmanız gerekmekte.
Tüm gerekli işleri kendi başınıza yapabilirsiniz, bunu birçok kişi de bu şekilde zaten yapıyor. Zorluk yaşayacağınızı düşünmüyorum. Yarın konuyla alakalı daha detaylı bir yazı paylaşacağım, ilginizi çekecektir.
Selamlar
Merhabalar.
Ben Bankacılık ve Finans 4 yıllık lisans mezunuyum, avusturya da yüksek lisans için araştırdığımda ekonomi ağırlıklı bölümlerde yüksek ingilizce yeterliliği olduğunu öğrendim.
Lisans mezunu olarak şu anda lisans bölümlerine başvuru yapabilir miyim.
Bu yıl ygs sınavına girmedim.
Konu hakkında bilgi verebilir misiniz.
Merhaba,
yanlış okumadıysam lisans mezunu olarak yine lisansa başvuru yapmak istiyorsunuz?
Teoride bu mümkün ve yapanların varlığından da haberdarım.
Selamlar
Merhaba. Ben yazılarınızı okudum. Ben de 2012 istatistik
mezunuyum. Avusturya’da master düşünüyorum. Almancam yok, dil kursu
ile şartlı kabul alabilir miyim? Not ort: 2.21, yaş:30. Bu kriterler
sorun mudur? Ve bir de 1 yılda yeterli Almanca seviyem mümkün mü?
İyi günler, yardımlarınızı bekliyorum.
Selam Yusuf, soruna cevap vermeye çalışayım. Not ortalamanın kabul konusunda bir etkisi olmuyor. Başvuru belgelerini verdikten sonra universite senin lisansta aldığın derslerle buranın lisans derslerini karşılaştırıyor ve sana (eğer varsa) farklı dersleri çıkarıyor. Eğer alman gereken kredi sayısı 30’u geçerse kabul almama şansın var diye biliyorum ama 100% emin değilim. Bunun dışında kabul almaman için bir sebep yok.
Almanca konusu ise en önemlisi. 1 senelik almanca universite seviyesi için kesinlikle yeterli değil. Tavsiyem eğer bu konuda ciddisen vakit kaybetmeden Turkiyede almanca kursuna başlaman. Buraya almanca bilerek gelmek ciddi avantaj sağlıyor. Umarım sorularını cevaplayabilmişimdir.
Emre