Avusturya Eğitim Sistemi
İçerik
Çocukları Avusturya’da öğrenim gören Avusturyalı Türk ailelerin ve de Türkiye’den Avusturya‘ya üniversite eğitimi için gelmek isteyen öğrencilerin mutlaka Avusturya Eğitim Sistemi hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini düşündüğümden bu yazıyı hazırladım.
AVUSTURYA EĞİTİM SİSTEMİ
1 Avusturya Eğitim Sistemi ve PISA
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA, ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi 31 ülkede ve OECD ortağı gelişmekte olan ülkelerde uygulanan ve eğitim sistemlerinin durumu hakkında karşılaştırmalı bilgi vermek amacıyla 1997 yılında hayata geçirilen ve her üç yılda bir 15 yaşı gençlerin bilgi ve becerilerini ölçen bir sistemdir.
Avusturya Eğitim Sistemi PISA testlerinde kan kaybetmeye devam etmekle beraber, Türkiye ise listenin dibine demir atmış bulunmakta.
2 Avusturya Eğitim Sistemi ‘nde zorunlu eğitim
Avusturya Eğitim Sistemi ‘nde 9 senelik bir ders zorunluluğu (Unterrichtspflicht) bulunsa da, okula gitme zorunluluğu (Schulpflicht) yok. Velinin gerekli makamlara başvurması ve onay çıkması halinde evde -uzaktan- eğitime müsaade edilebiliyor.
Örneğin matematik hocam okullarda verilen eğitimi beğenmediğinden ilkokulda çocuklarını okula göndermedi ve dersleri evde yine kendisi gibi öğretmen olan eşiyle beraber verdiler.
Çocukları ders yılı sonunda bir devlet okuluna giderek öğretmenler tarafından sınava tabi tutulurak bilgi seviyeleri ölçülür ve yeterlilik durumunda bir üst sınıfa geçerlerdi. Bu da Avusturya Eğitim Sistemi ‘ne has bir olay.
3 Avusturya Eğitim Sistemi – Okul çeşitleri
Kısaca madde madde okul çeşitleri:
3.1 Avusturya’da okul öncesi eğitim
3.1.1 Anaokulu (Kindergarten)
Okul öncesi son sene zorunlu, isteğe göre okul öncesi son üç sene çocuğunuzu gönderebilirsiniz.
3.1.2 Okula hazırlık (Vorschule)
Okula hazır olmadığı tespit edilen çocukların okul hayatlarına başlamadan önce bir sene gittikleri ya da gitmek zorunda oldukları bir okul. Bu okullarda Almanca yeterliliği olmayan yabancı öğrenciler ağırlıkta bulunmakta.
Bu da ilginizi çekebilir
Psikolog Zehra Gümüş ile Avusturyalı Türk gençlerin eğitimde dünü, bugünü ve yarını üzerine söyleşi:
3.2 İlköğretim
3.2.1 İlkokul (Volksschule)
4 sene.
3.2.2 Ortaokul (Hauptschule)
4 sene.
Avusturya’da ortaokul çağına gelmiş öğrencilere iki farklı okul sistemi sunulur:
3.2.2.1 Lise alt basamak (Gymnasium Unterstufe)
4 sene.
Bu okullar ortaokul yaşına gelen ve ilkokuldaki başarı durumu daha iyi olan çocukların gittikleri liselerin alt basamaklarıdır.
3.2.2.2 Genel ortaokul (Hauptschule)
4 sene.
Eğitim sisteminde yeni yapılan değişiklikle, düz ortaokullarda bazı derslerde biraz evvel bahsettiğimiz lise alt basamak (Gymnasium Unterstufe) seviyesinde eğitim görülen ve not alınan gruplar oluşturuldu.
Örneğin düz ortaokulda matematik dersinde en iyi notu, yani ‘1‘ alan bir öğrenci, lise alt basamak (Gymnasium Unterstufe) seviyesinde not almak isterse, notu iki basamak gerileyerek ‘3‘ oluyor. Gymnasium alt basamak seviyesinde not alması da öğrenciye yüksek öğrenim yapmak istemesi durumunda kolaylık sağlayabiliyor.
3.2 Politeknik Okulu (Polytechnische Schule)
1 sene.
Ortaokul sonrası yüksek öğrenim hayatına devam etmek istemeyen öğrenciler için farklı meslek dallarını yakından tanıyabilme imkanına sahip oldukları bir sene zorunlu eğitim. Bu okulu bitiren öğrenciler çıraklık eğitimlerine başlarlar:
3.2.1 Çıraklık eğitimi
Seçilen mesleğe göre 3 ya da 4 sene.
Öğrenci bu süre zarfında öğrendiği meslek üzerine her sene arka arkaya iki ay kesintisiz meslek okuluna gitme zorunluluğuna sahiptir. Bazı meslek dallarında senede iki ay yerine, senenin tamamında her hafta bir gün meslek okuluna gidilir. Çıraklık eğitiminin son ayağı olan bitirme sınavını (Lehrabschlussprüfung) geçmeniz durumunda ise ustalık diplomanızı (Lehrabschlusszeugnis) alırsınız.
3.3 Lise
Avusturya Eğitim Sistemi ‘nde liseler; genel kültür ağırlıklı düz lise ve meslek eğitimi veren lise dengi meslek okulları olmak üzere ikiye ayırılır:
3.3.1 Lise üst basamak (AHS ya da Gymnasium)
4 sene.
Genel eğitim ağırlıklı. Üniversiteye giriş hakkı veren ‘Olgunluk Sınavı’ (Matura) ile biter.
3.3.2 Lise dengi meslek yüksekokulları (HTL, HAK, HBLA vb.)
5 sene.
Üniversiteye giriş hakkı veren ‘Olgunluk Sınavı’ (Matura) ile biterler. Bu okullardan sonra isteyenler iş hayatına atılır, isteyenler ise üniversiteye devam ederler. Avusturya Eğitim Sistemi bu okullar vasıtasıyla kalifiye ara eleman yetiştirmede dünyanın en iyileri arasında bulunmakta.
Öyle ki, ortaokul sonrası eğitim veren ve beş yıl süren ve tekstilden ekonomiye, tarımdan gastronomiye, silah sanayiinden elektroniğe, inşaattan sosyal mesleklere kadar birçok farklı dallarda kalifiye eleman yetiştirmek için kurulmuş lise dengi meslek yüksekokulları bu iş için adeta biçilmiş kaftan.
Bu okulllara örnek olarak HAK (Ekonomi Meslek Lisesi), HTL (Teknik Meslek Lisesi) ve de HBLA (Gastronom Meslek Lisesi) örnek gösterebilir. Beş yıllık bir eğitim sonrası olgunluk sınavı (Matura) diplomasıyla (18-19 yaşlarında) bu okullardan mezun olan gençler her ne kadar üniversite mezunlarında bulunan teorik bilgiye sahip olmasalar da, ekonominin ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktalar.
Avusturya’daki eğitim hayatıma dair bilgiler verdiğim Yurtdışında Üniversite Okumak başlıklı yazımda Altyapı Mühendisliği üzerine eğitim veren bir teknik meslek lisesi olan HTL-Tiefbau mezunu olduğumdan bahsetmiştim.
Bu teknik meslek liselerinden mezun olanlar kendi alanlarında üç senelik bir iş tecrübesine sahip olmaları durumunda Ingenieur ya da kısaca Ing. (Mühendis) unvanı alırlar.
3.3.2.1 Dört senelik meslek yüksekokulları
Bu okullar sadece iş hayatına eleman yetiştirir ve üniversiteye devam etmek mümkün değildir. Bu okulların mezunları beş senelik meslek liselerinde olduğu gibi “Olgunluk Sınavı (Matura)” diploması almazlar.
Bu nedenle de üniversiteye devam etme arzusu doğduğu takdirde okula devam edilmesi gerekir ve ancak ek kurslar ya da akşam okulları vasıtasıyla “Olgunluk Sınavı (Matura)” yapıldıktan sonra bu mümkündür.
3.4 Üniversite
Çok rağbet gören bölümler dışında lise sonrası alınan Olgunluk Sınavı (Matura) diploması ile istenilen üniversiteye sınavsız kayıt yapmak mümkün.
Özellikle son 10 yıl içerisinde üniversite sisteminde ciddi değişiklikler oldu. Eskiden lisans ve yüksek lisans eğitimi ‘diploma’ altında birlikte verilirdi. Bologna uyum süreciyle beraber Amerikan eğitim sisteminde olduğu gibi ‘diploma’ programları ‘lisans’ ve ‘yüksek’ lisans olarak ikiye bölündü.
Bu da ilginizi çekebilir
Karar aşamasından mezuniyet konuşmama (video) üniversite hayatım:
„Yurtdışında üniversite okumak“
A’dan Z’ye bir rehber olma özelliğini taşıyan Viyana Teknik Üniversitesi adlı yazımda mezunu olduğum bu üniversite hakkında bildiklerimi anlatmaya çalıştım. Özellikle de Avusturya’da üniversite okumak isteyen genç arkadaşlarımızın başka hiçbir kaynakta bulamayacakları tarzdan bu bilgilerden faydalanmalarından memnuniyet duyacağım. Yine aynı şekilde Viyana Teknik Üniversitesi Eğitim Sistemi başlıklı yazımda Avusturya üniversitelerini Türk üniversitelerinden ayıran en önemli özelliklerini anlatmaya çalıştım.
Bu da ilginizi çekebilir
Viyana’da üniversite eğitimi üzerine;
Sıkça Sorulan Sorular – Viyana’da üniversite
Avusturya ve Almanca konuşulan coğrafyanın en büyük ve aynı zamanda da Avrupa’nın en köklü üniversitelerinden biri olma özelliğine sahip Viyana Üniversitesi üzerine yazdığımız kapsamlı yazıda ise Avusturya dili olan Almanca kursları, Viyana Üniversitesi tarihi, Viyana Üniversitesi fiyatları, Avusturya vizesi için gerekli evraklar, Viyana kalacak yer, Viyana Üniversitesi başvuru, Viyana Üniversitesi yüksek lisans gibi birçok farklı konu hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Bu da ilginizi çekebilir
Avusturya doğumlu ve 2012’den bu yana ABD’de yaşayan girişimci Özgür Güler’in gözünden Avusturya ve Amerika’daki akademik hayatların farklılıkları ve her iki ülkedeki üniversite eğitiminin karşılaştırması:
Avusturya’da üniversite okumak isteyen gençlerin ilgilerini çekebilecek bir diğer konu ise öğrenciler için ülkedeki çalışma şartları ve kazanç sınırlamaları olabilir. Avusturya Öğrenci Çalışma İzni başlıklı yazı bu konuda birçok sorulara cevap bulmalarına yardımcı olacaktır.
3.4.1 Avusturya Eğitim Sistemi ‘nde üniversite çeşitleri
Avusturya Eğitim Sistemi ‘nde üniversite çağına gelmiş bir gence iki farklı üniversite sistemi sunulur:
3.4.1.1 Üniversite
Teorik eğitim veren klasik anlamda üniversite. Bu sistemde öğrenci özgürdür; hangi derse ne zaman gireceğini, sınavları ne zaman yapacağını yine kendisi belirler.
Avusturya’da üniversite eğitimi için ülkenin yolunu tutan Türk öğrenciler bu farklı eğitim sisteminde bir hayli zorlanabiliyorlar. Türk öğrencilerin başarısızlık sebepleri üzerine yapmış olduğum bir analizi Viyana’da Okuyan Türk Öğrenciler başlıklı yazımda bulacaksınız. Yine aynı şekilde genç arkadaşlarımızın hedefe ulaşmak için nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrenmeleri adına Başarılı Olmak başlıklı yazıyı da okumalarını tavsiye ederim.
Avusturya’da üniversite okumanın avantaj ve dezavantajlarını anlatmaya çalıştığım Viyana’da okumak başlıklı yazı da ilginizi çekecektir.
3.4.1.2 Fachhochschule
Avusturya’da üniversite okumak isteyen ve Avusturya Eğitim Sistemi üzerine araştırma yapacakların kendilerine yöneltebilecekleri sorulardan bir tanesi de Fachhochschule nedir? olabilir.
Fachhochschule’nin Türkçe karşılığı üniversite dengi meslek yüksekokulu ya da Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (University of Applied Sciences) olarak geçmekte.
Bu sistem bir anlamda lisenin uzantısı olmakla beraber, öğrencinin özgürlük alanı kısıtlıdır; uyulması gereken bir ders programı, dönem sonu kesin sınav tarihleri vardır.
3.4.2 Avusturya’da yüksek öğrenim şartları
Tıp, psikoloji, biyoloji, eczacılık, öğretmenlik, tiyatro vs. gibi fazla rağbet gören bazı bölümler dışında, lise olgunluk sınavı (Matura) diplomasıyla başka bir sınava ihtiyaç duymadan üniversiteye kayıt yapmak Avusturyalı öğrenciler için mümkün.
Söz konusu sınavlar ise girmek istenilen üniversitenin bölümü için gerçekleştirilen bir sınavdan ibaret ve dolayısıyla da tüm ülke genelinden rakiplerle karşı karşıya gelinen bir sınav değil. O bölüme kaç kişi başvurmuşsa o kadar rakibiniz var.
Avusturya üniversitelerinin maddi kısıntıların yanısıra en büyük sorunu ise, Avrupa’da sınırsız dolaşma hakkıyla buraya eğitim görmeye gelen -ve başını, bugün itibariyle ülkenin en büyük göçmen grubunu oluşturan Almanların çektiği- AB üyesi ülkelerin öğrencileri. Kısacası Avrupa Birliği vatandaşlarının birlik içerisindeki dolaşma, çalışma ve eğitim görme hakkı Avusturya’yı bu konuda zora sokmakta.
Türk öğrenciler için Avusturya üniversitelerine kabul şartlarını:
- lisans eğitimi için Oğuz Ege Saraoğlu ile yaptığımız Avusturya’da Üniversite Okumak
- yüksek lisans eğitimi için ise ODTÜ mezunu Emre Maden ile yaptığımız Avusturya Yüksek Lisans
başlıklı söyleşiden okuyabilirsiniz.
4 Avusturya Eğitim Sistemi ve Notlar
Avusturya Eğitim Sistemi ‘nden bahsederken öğrenciler için şüphesiz önemli bir konu olan notları atlamak olmaz. Avusturya’daki not sistemini kısaca özetleyecek olursak:
Not: 1 – Pekiyi (Sehr gut)
Not: 2 – İyi (Gut)
Not: 3 – Orta (Befriedigend)
Not: 4 – Yeterli (Geçti) (Genügend)
Not: 5 – Yetersiz (Kaldı) (Nicht Genügend)
5 Avusturya Unvanları
Avusturya Eğitim Sistemi ‘nin bir diğer özelliği de unvanlara değer vermesidir. Avsturya teknik liselerinden ya da üniversitelerinden birini bitirmeniz durumunda okuduğunuz bölüme göre isminizin önüne bir unvan yazılır.
Avusturyalılar, özellikle de Viyanalılar telefon görüşmelerinde dahi (haliyle daha çok ilgi görme arzusuyla) bendeniz (örneğin) Dr. ya da yüksek mühendis şu ya da bu diye unvanlarını belirtirler. Avusturya Eğitim Sistemi ‘nde yer alan unvanlara bazı örnekler verecek olursak:
- Ing. (Ingenieur): Kendi dallarında üç yıl iş tecrübesine sahip lise dengi meslek yüksekokulu (HTL) mezunlarına verilir.
- BSc. (Bachelor of Science): Bologna uyum süreciyle ortaya çıkan ve lisans mezunlarına verilen unvan. Henüz pek tanınmıyor ve de iş verenler tarafından pek değer görmüyor.
- MSc. (Master of Science) ya da MA: Bologna uyum süreciyle ortaya çıkan yeni sistemde yüksek lisans mezunlarına verilen unvan.
- Dipl.-Ing. ya da DI (Diplom Ingenieur): Teknik üniversitelerin yüksek lisans programlarından mezun olanlar (bazı bölümler dışında genelde) bu unvanı alırlar (DI, Msc.) ve ‘Yüksek Mühendis’ anlamına gelir. Almanca konuşulan ülkelerde (Almanya, İsviçre) ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde yaygındır. Doktora sonrası ise Dr.techn. DI (Doktor Mühendis) olunur.
- Dipl.-Ing. (FH): Üniversite dengi meslek yüksek okulu olan Fachhochschule mezunlarına Bologna süreci öncesi yani eski sistemde bu unvan verilirdi.
- Mag. (Erkeklerde Magister, kadınlarda Magistra okunur): Eski sistemde teknik bölümler dışında diğer bölümlerin mezunlarına bu unvan verilirdi. Artık MSc.
- Dr. med.: Tıp fakültesi mezunlarının aldığı unvan.
Bu da ilginizi çekebilir
Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleşen ve Avusturya Eğitim Bakanı’nın da katıldığı panelin özeti:
Bu yazımda size elimden geldiğince Avusturya Eğitim Sistemi hakkında genel bilgiler vermeye çalıştım. Şayet bu yazdıklarıma sizin de eklemek istedikleriniz varsa, lütfen düşüncelerinizi yazının altına yorum olarak yazınız. Teşekkürler.
Bu da ilginizi çekebilir
Avusturya’nın kısa tarihini okumak isteyenler için;
„İlber Ortaylı’dan Avusturya tarihi“.
Bu da ilginizi çekebilir
merhaba, bilgiler çok detaylı ve güzel. Lise eğitimi için danışabileceğimiz bir ajans varmı acaba?
Merhaba,
bu blogda Avusturya’da eğitim üzerine yazılanların amacı öğrenci ve velilerini danışmanlık şirketlerine gereksiz ödeme yapmaktan kurtarmaktı diyebiliriz. Bu nedenle sorunuzu cevaplayamayacağım için üzgünüm. Anlayışınız için teşekkürler.
Selamlar
Murat bey merhaba e mail adresini yazarmisiniz benim size bi kac sorum olacak avusturya icin
Tesekkurler
Merhabalar Hocam ben Viyana Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık okumak istiyorum Yalnız Mimarlık sıralamasına giremedim Viyana Teknik Üniversitesi’nde başka bir bölüm Okuyup da 1 yıl sonra Mimarlık bölümüne geçebilir miyim Bir de hocam Viyana Teknik Üniversitesi’nde iç mimarlık var mı
Merhaba,
bölüm değiştirmek eskiye nazaran çok daha zor bir iş. Bunu aklınızdan çıkarın derim.
Viyana Teknik Üniversitesi’nde İç Mimarlık bölümü bulunmamakta.
Murat bey merhaba e mail adresini yazarmisiniz benim size bi kac sorum olacak avusturya icin
Tesekkurler
Merhaba,
alacağınız cevaplardan diğer insanların da faydalanabilmeleri adına sorularınızı ilgili yazıların altına yazmanızı rica ediyorum.
Selamlar
Muratcan hocam sitenizi çok beğendim Avusturya’da eğitim hakkında çok güzel bilgiler buldum çok teşekkür ederim. Ben istanbul’da ingiliz dili ve edebiyatı okuyorum ve Avusturya’da eğitim almak istiyorum siteniz de Klagenfurt hakkında baktım ama bulamadım. Şimdi almanca kursuna da gidiyorum fakat Avusturya’ya yatay geçiş diye bi durum var mı 1. Sınıfı İstanbul’da okuduktan sonra? English/American Studies okumak istiyorum ama yine de almanca sertifika vermek zorunda mıyım? Klagenfurt’un çok sağcı bi yer olduğunu söylüyorlar ama ben zaten parti ya da gece insanı değilim sadece iyi bir eğitim almak ve dil öğrenmek istiyorum. Innsbruck ve Klagenfurt arasında çok kaldım bana ne önerirsiniz? 2.üniversitem bu okuduğum ama Türkiye’de düzgün iş bulamıyorum ve çıkış yolu arıyorum. İşin ehli olarak ne tavsiye edersiniz?
Sinem Hanım merhaba,
teşekkürler, beğenmenize sevindim.
Yatay geçiş sorun olmaz, tek soru birinci sene yapacağınız dersleri burada sayıp saymayacakları, ki saymazlarsa bir sene verdiğiniz emeklerin büyük kısmı bir anlamda boşa gidecektir.
Şahsen Viyana’yı tercih ederim, özellikle de öğrencilere sunduğu imkânlar nedeniyle. Bir dönem Innsbruck’ta yaşadım, küçük ve sakin bir şehirde sakin bir hayat sürmek isterim derseniz tercih edin, diğer türlü genç bir insanı sıkan bir şehir olabilir. Klagenfurt hakkında bilgi sahibi değilim ama öyle ahamlı şahamlı bir üniversiteleri olmadığını biliyorum. Kısaca; Klagenfurt mu Innsbruck mu derseniz, Innsbruck derim ama yine de en güzel üniversite şehri bence Viyana.
Son tavsiyem blogta Avusturya’da eğitim kategorisinde tüm yazıları dikkatlice okuyup daha sonra Avusturya’da okumak yönünde bir karar vermeniz.
Şimdiden kolaylıklar dilerim.
Merhaba.Ben Avusturyada Berufsschule mezunuyum.Türkiyedeki hangi okula denk geldiğinle ilgili bilginiz varmı ?
Teşekkürler..
Merhaba,
Berufsschule ya da Türkçe adıyla Meslek Okulu, Avusturya’da meslek eğitiminin (Lehre) bir parçası olarak ziyaret edilen bir okuldur ve dolayısıyla Avusturya’dan aldığınız mesleki eğitim diplomanıza (Lehrabschlusszeugnis) -şayet mümkünse- Türkiye’de denklik alabilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim.
Öncelikle tesekkurlerimi sunmak istiyorum size Murat Can GÜMÜS bey.Cok aydinlatici ve icerigi genis bilgilendiren yazilarinizi okuma imkanim oldu.Ben Türkiyeden geldim ve suan 33 yasindayim ve 12 yildir Viyana da yasiyorum.Esitagirlik Düz Lise mezunuyum ve burda egitimime devam etmek ve idealim olan Türkce Ögretmenligini Viyana Üniversitesinde okumak istiyorum.Burda arasdirmalarim sonucu DüzLise ( sizin deyiminizle HTL) Diplomasi ile pek birsey yapamayacagimi ve viyanada bu Diplomanin cok bir gecerliligi olmadigini ögrendim.Suan ise Viyana devletine ait (VHS) bir kurumda Ortaokul (Pflichschulabschulus) diplomasini almak icin 1yillik bir Kursa gidiyorum ve son birbucuk ayim kaldi.Size sorum, ben burda diplomami HTL seviyesinde oldugunu cevirtebilirmiyim?Egerböylebir hakkim varsa diplomami HTL maturasi olarak cevirtebilirsem drek universiteye gitme Hakkim olurmu?Ayriyetten ben burda ne gibi haklar edenebilirim lise diplomasi ile ve Türkce ögretmenligi icin universiteye hangi yollarla girebilirim( yani üniversite Kazanmis belgesi olmadan bir hakkim var mi üniversiteye hazirlik sinavi gibi avantajlarim varmi unuversiteye girebilmek icin) uzun bir soru karmasigi oldu onun icin hakkinizi helal edin ..Simdiden cevablariniz icin cok tesekkurederim.
Saygilarimi sunarim !
Merhaba,
öncelikle HTL’in meslek lisesi olduğunu hatırlatmak isterim, düz liseden kastınız Gymnasium olsa gerek.
Doğrusu anlamıyorum, neden lise diploması olan bir insan tekrardan Avusturya’da Pflichtschulabschluss yapsın?
Lise diploması olmayanların üniversite okumak için iki seçenekleri bulunmakta:
1) Pflichtschulabschluss’dan sonra Avusturya’da lise diploması olan Matura’yı almak
2) Matura’ya ihtiyaç duymadan Studienberechtigungsprüfung denen üniversiteye giriş hakkı tanıyan sınavı yaparak.
Lütfen ikinci şık için gerekli şartları sağlayıp sağlamadığınızı bağlantıdaki ‘Vorausetzungen’ kısmından araştırın.
Merhaba Murat bey,
Yazılarınız son derece aydınlatıcı, zaman ayırıp öncülük ettiğiniz için tşk ederim. Bir konuda mümkünse bilgi rica edeceğim. Oğlum AFS öğrenci değişimi programı dahilinde lisenin 11. sınıfını şu an Avusturya’da Gymnasıum eğitimi veren bir lisede okuyor. Türkiye’de okurken de son derece başarılı bir gençti. AFS ile en fazla 1 yıl yurt dışında okuma hakkınız oluyor, oğlum 12. sınıfı da orada okuyup üniversiteye devam etmek istediğini söyledi. Ancak araştırdığımda bütçelerin son derece yüksek olduğunu gördüm. Fakat başka bir yolu var mıdır, ya da nasıl bir yol izlemeliyiz konularında bilgi vermeniz mümkün müdür? Tşk.
Merhaba,
lise programları hakkında net bilgi sahibi değilim ve dolayısıyla 12. sınıfı burada okuyup okuyamacağı hakkında bir şey söylemem mümkün değil.
Bütçe konusuna değinmeniz nedeniyle bir noktaya açıklık getirmek isterim:
Avusturya Devleti Türk öğrencilere herhangi bir burs vermemekte. Ailesi Avusturya’da işçi olarak bulunan ve dolayısıyla Avusturyalı öğrencilerle aynı statüye sahip gençlerin durumu burada biraz farklı ve belirli kriterlere sahip olmaları durumunda burs alabilmekteler.
Bunun dışında Avusturya’da üniversite okumanın daha zahmetli olduğunu bilmenizi isterim. Türkiye’deki gibi dört yılda diploma veren bir sistem değil ve dolayısıyla uzun sürebiliyor. Bu faktörü göz önünde bulundurmanızda fayda var. Şu yazımı da okumanızı tavsiye ederim:
Avantajları ve dezavantajları ile Viyana’da okumak
Türkiye’de üniversiteyi kazandıktan sonra buraya rahatça gelebilir. Avusturya’da Eğitim başlıklı kategoride üniversiteye kayıt için gerekli belgeler ve diğer birçok konu hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim.
Merhaba murat bey,
ben vorarlbergde yasiyorum. 27 yasindayim. evli ve yeni dogmus 1 kizim var.
2-3 sene sonra türkiyeye kesin dönüs yapmak istiyorum.
ögrenim durumumu söyle izah edeyim size.
Fachschule Maschinenbau Werkzeug- und Vorrichtungsbau mezunuyum.
yani sizin yazinizla kiyaslarsam Dört senelik meslek yüksekokulları mezunu oluyorum.
Suanda bi firmanin teknik yöneticisinin asistani olarak calisiyorum.
Kesin dönüs yaptigimda türkiyede benim egitim seviyim ne olarak görülür?
cevabiniz icin tesekkür ederim
saygilarimla
Ahmet Yesilyaprak
Merhaba Ahmet Bey,
bildiğim kadarıyla 4 yıllık (Fachschule) ya da 5 yıllık (Matura) HTL mezunlarının diplomaları Türkiye’de geçerli değil.
Innsbruck’ta HTL Maschinenbau bölümünde Matura’sını alıp Türkiye’ye kesin dönüş yapan bir tanıdığım var. Daha sağlıklı bilgi alabilmek adına kendisiyle iletişime geçirmemi isterseniz çekinmeden yazın.
Selamlar
Merhaba Murat bey,
kullandiginiz kaynaklari ögrenebilir miyim acaba ? Milli Egitim Bakanliginin sitesinde türkce “Egitim yollari” diye bir dosya var. Onu mu kullandiniz acaba ?
Merhaba,
prensip olarak takma ve sahte isim kullananlara cevap yazmıyorum.
Kendi adıma kurulu bir blogta kiminle muhatap olduğumu bilmek istemem sizce de hakkım değil mi?
Merhaba. Yüksek lisans için Salzburg üniversitesine gelmeyi planlıyorum. Gelir belgesi kısmında bazı problemlerim var. Türkiye’de bir şirket bana sponspor olduğuna dair yazı yazsa bu gelir belgesi yerine geçer mi? Ben 24 yaşını geçtim ve her ay 800 euro gibi bir rakamı gelir olarak banka hesabımda tutacak bir maddi gücüm yok. Orada çalışarak öğrencilik yapacağım. Bu problemi nasıl aşabilirim.
Şimdiden çok sağolun.
Merhaba,
doğrusu sorunun cevabını kendim de bilmiyorum ve bu nedenle kısa bir süre önce bir yakını için işlemleri bizzat takip etmiş bir tanıdığa danıştım. Cevabı aşağıdadır:
Açıkcası mantıken düşündüğümüzde anne ve baba da çocuğuna sponsor olabiliyor, bir şirketin olması da normal şartlarda olabilir. Ancak Avusturya için olaylar cok farklı bildiğin gibi nişanlımdan anne ve babasının sponsor olduklarına dair belgenin yanı sıra Viyana’dan birini de kefil göstermesini bile istemişlerdi. O yüzden kabul ederler ya da etmezler bilemiyorum. O kağıdın yanında noterden tastikli bir kefil belgesi de alabilirse eğer o şirketten çok daha iyi olur diye düşünüyorum.
Not: Kısa bir süre önce bir diğer öğrenci arkadaş bana şöyle yazmıştı: Kendisi aylık şart koştukları söz konusu parayı (x12) birinden ödünç alıp kendi hesabına yatırıp, bankadan belgeyi aldıktan sonra da parayı çekip geri verirmiş ve belirli bir zaman sonra farkına varmışlar ve oturumunu uzatmamışlar. Kendisi oturum alamadığı için şu an Türkiye’de olduğunu bildirdi. Bunu da göz ardı etmeyin.
Selamlar
Merhaba, bir kaç sorum olacaktı bu konuyla ilgili:
1-FH Technikum lisans ve yüksek lisans mezunlarına şuanda yeni sistemde hangi ünvan veriliyor acaba ? Ve diplomada bir fark gözüküyor mu, parantez içinde (FH) yazması gibi?
2-FH Technikum’da lisans yapıp yüksek lisansı TU Wien’de yaparsam bu sefer hangi ünvanı alıyorum?
Zaman ayırdığınız ve yardımınız için şimdiden teşekkürler..
Tekrar merhaba,
lisans (Bachelor) ve yüksek lisans (Master) sistemine geçildikten sonra Fachhochschule mezunlarının aldıkları unvanlarda artık parantez içinde FH yazmamakta. Nasıl teknik üniversite mezunu ‘Dipl.-Ing.’ unvanı alıyorsa aynı şekilde FH mezunu da bu unvanı alıyor; eskisi gibi DI (FH) değil. Yalnız bu konuya pek takılmayın, sonuç olarak işveren nereden mezun olduğunuza bakacaktır.
FH Technikum’da lisans yapıp, Teknik Üniversite’de yüksek lisans yapmak isterseniz, size lisanstan ek ders vereceklerdir, ki bunlar genelde o bölümün bel kemiği dersler olmakta. Örnek olarak yüksek lisans diploması alabilmek için örn. inşaat mühendislerine lisanstan Statik, Mukavemet vb. dersleri ek olarak vermeleri gibi. Sebebini ise bir önceki yorumumda belirttim.
Selamlar