Deprecated: Using ${var} in strings is deprecated, use {$var} instead in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-content/plugins/my-wp-translate/includes/class-my-wp-translate-po-parser.php on line 431

Deprecated: ltrim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/premium/classes/redirect/redirect-util.php on line 114

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-content/plugins/my-wp-translate/includes/class-my-wp-translate-po-parser.php:431) in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 418
Viyana'da Üniversite - Sıkça Sorulan Sorular - Avusturya'da Üniversite

Sıkça Sorulan Sorular – Viyana’da üniversite eğitimi

Birçok yazımda Viyana’da üniversite eğitimi ve genel olarak Avusturya’da eğitim üzerine bildiklerimi anlatmaya çalışmıştım. Yazdıklarımda her ne kadar dolaylı yollardan birçok soruyu cevaplamış olsam da, farklı kişilerden genelde aynı soruların tarafıma iletilmesi sebebiyle, bunları Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.) başlığı altında toplamaya karar verdim.

 

 Sıkça Sorulan Sorular – Viyana’da üniversite eğitimi 

 

Viyana'da üniversite

Viyana’da üniversite – S.S.S. Görsel: Muratcan Gümüş, Kasım 2018. Fotoğraflar: Wikipedia.org, wu.ac.at, boku.ac.at, Muratcan Gümüş.

 

İçerik

 

Avusturya’da üniversite eğitimi – Genel sorular

  Avusturya ve Türkiye üniversiteleri arasındaki eğitim farklılıkları nelerdir?

Avusturya üniversitelerini Türkiye’deki benzerlerinden ayıran en belirgin özellikleri daha “özgür” bir ortamda eğitim veriyor olmalarıdır. Örneğin birçok derste devamlılık zorunluluğu olmadığı gibi, döneme yayılmış farklı sınav tarihleri bulunmaktadır ve istediğiniz tarihte sınavınızı yapabilme imkânına sahipsinizdir. Durum itibarıyla Avusturya eğitim sistemi zamanını iyi değerlendirmesini bilmeyen ve dolayısıyla disiplinsiz öğrenciler için içinden çıkılmaz bir hâl alabilmektedir. Konuyla bağlantısı nedeniyle Viyana’da Okuyan Türk Öğrenciler ve birçoğunun başarısızlık sebepleri üzerine yazdıklarım ilginizi çekebilir.

 

  Viyana’da üniversite okumanın muhtemel avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Yurt dışında üniversite okumaya karar verdiyseniz ve tercihinizi Avusturya’dan yana kullanmayı düşünüyorsanız ve aklınızda böyle bir soru oluştuysa, bir önceki soruda verilen bağlantıya ve “Viyana’da üniversite okumanın avantaj ve dezavantajları başlıklı yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

 

  Avusturya üniversitelerinde okumak zor mu? Başarılı olma ihtimalim nedir?

Öncelikle bunun kişiden kişiye değişebileceğini hatırlatmakta fayda var.

Derslere gitme zorunluluğu olmadığından genelde birçok öğrenci okulun yanı sıra geçimlerini sağlamak için çalışmakta ya da farklı uğraşlarla ilgilenebilmekte ya da her geçen gün daha da tembelleşebilmektedirler. Bunun sonucunda birçok öğrencinin okulla arası her geçen gün daha fazla açılabilmektedir. Başarılı Olmak başlıklı yazımda kişisel tecrübelerimden yola çıkarak hedefe ulaşabilmek için nelere dikkat edilebileceğinden bahsetmeye çalıştım, ilginizi çekebilir.

 

  Türkiye’de lisans öğrencisiyim. Avusturya’ya yataş geçiş yapmak istiyorum. Tavsiye eder misiniz?

Özellikle de Türkiye’de iyi bir devlet üniversitesine yerleşemediğinizden dolayı yurt dışında üniversite okumak gibi bir düşünceye sahipseniz, lisans eğitiminizi şimdiki üniversitenizde tamamlayıp yüksek lisans için Viyana’ya gelmeyi düşünmeniz daha isabetli bir karar olabilir. Bu hem size zaman kazandırabilir hem de daha erken meslek hayatına atılabilmenizin yolunu açabilir.

Daha da önemlisi böylece hayal kırıklığı yaşamanıza meydan vermeyeceksinizdir çünkü Avusturya‘da zor olan lisanstır, yüksek lisans değil! Lisans eğitiminde belirli bir alt yapıya kavuşan bir öğrenci için yüksek lisans aşılması daha kolay bir ‘engel’ olabilir.

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Üniversiteye başvuru şartları

  Viyana’da üniversite okuma şartları nelerdir?

Türkiye’de üniversite sınavına girerek Viyana’da okumak istediğiniz bölümü dört (4) yıllık olmak şartıyla kazanmış olmanız gerekmektedir. Herhangi bir taban puan almış olmanız istenmiyor. Bunun dışında üniversiteye başvuru için A2 seviyesinde Almanca sertifkasına sahip olmanız gerekmektedir (Konu hakkında detaylı bilgi için bkz. Almanca).

 

  Ön lisans (2 yıllık) mezunuyum, Viyana’da üniversite okumak için ne yapmam gerekiyor?

Yukarıda da belirtildiği üzere Avusturya’da üniversite okumak istediğiniz bölüme yerleşebilmek için Türkiye’de aynı bölümün dört (4) yıllık programına kabul almış olmanız gerekiyor. Bu demek oluyor ki, iki yıllık bir üniversite mezunu olan bir şahıs tekrardan üniversite sınavına girerek dört yıllık bölümü kazanmak durumundadır. Aksi takdirde Avusturya’da üniversite okuma şansı bulunmamaktadır.

 

  Üniversite ve Fachhochschule arasındaki farklılıklar nelerdir?

Avusturya’da genel olarak farklı sistemlerde eğitim veren iki üniversite çeşidi bulunduğudur. Bunlardan birincisi klasik anlamda üniversite (Universität), ikincisi ise Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’dir (Fachhochschule).

Üniversitelerde -özellikle de teknik üniversitelerde- teoriye dayalı ağır bir eğitim verilir. Tavsiye edilen bir ders programı bulunmasına rağmen ders programını kendiniz seçmeniz, hangi derse hangi dönem katılmak istediğiniz ve sınavları ne zaman yapacağınız konularında “özgürsünüzdür”. Bunun sonucunda eğitim süresi öğrenciden öğrenciye farklılık gösterebilir ve genelde öngörülenden daha uzun bir zaman dilimini kapsayabilir.

Fachhochschule ise Türkçe karşılığı “Meslek Yüksek Okulu”na tekabül eden ve “Uygulamalı Bilimler Üniversitesi” de denilen (bkz. İng. The University of Applied Sciences), pratik eğitime dayalı ve iş hayatına ara eleman yetiştiren bir eğitim kuruluşudur. Burada ara elemandan kastedilen ise, HTL denilen teknik lise mezunlarıyla yukarıda bahsettiğimiz üniversite mezunları arasında bir yerlerde olan vasıflı elemanlardır. Fachhochschule’lerde öğrencinin uyması gereken kesin bir ders programı ve sınav tarihleri bulunmasıyla birlikte, genelde beş senelik bir eğitimin (lisans+yüksek lisans) ardından mezun olur.

Her ne kadar üniversite ve Fachhochschule mezunları aynı unvanı alsalar da, işveren gözünde farklı yerlerde bulunurlar ve bu birçok durumda maaşlarına da yansır. Konu hakkındaki daha detaylı bilgileri Fachhochschule başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

 

  Hiç yurt dışı tecrübem olmadı, üniversiteye başvuru esnasında sorun olur mu?

Avusturya üniversitelerine başvuru için öncesinde herhangi bir yurt dışı tecrübesi şartı aranmamaktadır.

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Viyana üniversiteleri

  Viyana’da hangi üniversiteler bulunmaktadır?

Viyana’da okumak istediğiniz bölüme göre özel ve devlet üniversiteleri olmak üzere birçok farklı üniversite bulunmaktadır. Viyana’da bulunan devlet üniversitelerinin listesi şu şekildedir:

  • Viyana Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Technikum Wien, diğer adıyla Fachhochschule)

Viyana’da bulunan özel üniversiteler ise şunlardır:

 

  Sizce üniversiteyi Viyana’da mı okumalıyım ya da tavsiye ettiğiniz başka bir şehir var mı?

Şayet Avusturya’da üniversite okumak istiyorsanız ve hangi şehir -ve üniversitede- okuyacağınız konusunda emin değilseniz, tercihinizi Viyana’dan yana kullanmanız fena bir seçim olmayabilir. Viyana’nın Almanca konuşulan coğrafyadaki en büyük üniversite şehri olması nedeniyle öğrencilere sunduğu imkânlar, yüksek yaşam koşulları ve sosyal faaliyetlerde ülkenin merkezi olması buna sebep olarak gösterilebilir. Bir de dünyanın en yaşanabilir şehri Viyana başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Burs imkânları

  Avusturya devletinden burs alabilir miyim?

Üçüncü Dünya Devletleri kategorisine giren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler sadece Avusturya vatandaşlarıyla aynı statüde olmaları durumunda Avusturya devletinden burs alabilirler. Bunun için ise Avusturya’da süresiz oturum hakkına (Das Recht auf Dauerenthalt) sahip olmaları gerekmektedir (Kaynak).

Yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı üzere Türkiye’den Avusturya’ya üniversite okumaya gelen bir öğrencinin Avusturya devletinin burs imkânlarından faydalanma hakkı bulunmamaktadır.

Buna karşılık örneğin Viyana Teknik Üniversitesi Härtefonds der TU Wien isimli bir fon üzerinden maddi zorluklar çeken öğrencilerine hangi ülkenin vatandaşları olduklarına bakılmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere yardımda bulunabilmektedir.

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Ücretsiz hukuki danışmanlık

  Viyana’da ücretsiz hukuk danışmanlığı arıyorum, tanıdığınız biri ya da bir kurum var mı?

Avusturya Yüksek Öğrenci Birliği (Österreichische Hochschülerschaft, kısaca ÖH) yabancı öğrencilere -Türkçe’nin de aralarında bulunduğu- farklı dillerde ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti sunmakta. Bunun için lütfen aşağıdaki bağlantıda verilen randevulara göz atınız:

https://www.oeh.ac.at/beratung

  Viyana’da tanıdığınız Türk avukat var mı?

Aşağıdaki bağlantıda Avusturya genelinde bulunan ve Türkçe hizmet veren avukatların tam listesini bulabilirsiniz:

https://www.meinanwalt.at/tuerkisch/page:3

 

Avusturya’da üniversite okurken çalışmak

  Viyana’da üniversite okurken çalışmak mümkün mü?

T.C. vatandaşı öğrenciler Avusturya üniversitelerinden birine tam zamanlı kayıtlı olmaları durumunda çalışma hakkına sahipler. Almanca kursu yapan öğrenciler ise (henüz) “Außerordentlicher Studierender” olarak üniversiteye kayıtlı olduklarından, tam zamanlı öğrenci statüsüne girmemekte ve çalışma hakları bulunmamaktadır.

Avusturya’da yabancı öğrencilerin kayıtlı olmak şartıyla haftada en fazla 20 saat çalışma hakları bulunmaktadır (Kaynak). Avusturya öğrenci çalışma izni başlıklı yazımda konu hakkında bildiklerimi bulabilirsiniz.

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Almanca

  Avusturya üniversitelerinin eğitim dili nedir?

Avusturya devlet üniversitelerinin lisans programlarında eğitim dili 100 % Avusturya dili Almanca‘dır.

Aşağıda tam listesini bulabileceğiniz özel üniversiteler ve devlet üniversitelerinin bazı yüksek lisans programlarında İngilizce eğitim verilmektedir.

 

  Üniversiteye başvuru esnasında Almanca şartı aranıyor mu?

Evet, A2 seviyesinde.

Kısa bir zaman önce çıkarılan yeni bir kanunla beraber 2019 yaz döneminden itibaren Avusturya üniversitelerinde Almanca eğitim verilen programlara başvuruda bulunabilmeniz için “A2″ seviyesinde Almanca sertifikasına sahip olma şartı getirilmiştir. Bu demek oluyor ki, daha Türkiye’den Avusturya’ya gelmeden A2 seviyesinde dil yeterlilik sertifikanızı almış olmanız gerekmekte. A2 Sertifikaları kabul edilen kursların listesi bağlantıda bulunmakta olup, iki yıldan eski olmamaları gerekmektedir:

https://slw.univie.ac.at/studieren/zulassungsverfahren/deutschnachweise/

https://slw.univie.ac.at/en/studying/admission-procedure/german-language-proficiency/

Almanca şartı tüm lisans programları ve 100 % İngilizce olarak sunulmayan tüm yüksek lisans ve doktora programları için geçerlidir.

 

  Viyana’da üniversite okuyabilmek için hangi seviyede Almanca dil yeterlilik sertifikası gerekli?

C1 seviyesinde.

 

  Zulassungsbescheid mit Ergänzungsprüfung Deutsch ne demektir?

Şayet henüz üniversite okumaya başlayabilmeniz için gerekli C1 seviyesinde dil yeterlilik sertifikanız yok ise, A2 seviyesinde dil yeterlilik sertifikanızla üniversiteden sadece şartlı kabul alabilirsiniz. Bu durumda şartlı kabul belgenizin üzerinde Zulassungsbescheid mit Ergänzungsprüfung Deutsch yazacaktır. Bu demek oluyor ki, ancak C1 seviyesinde Almanca bütünleme sınavını başarıyla geçtikten sonra aldığınız sertifikayla tam zamanlı öğrenci (Ordentlicher Studierender) statüsünde okuldan kabul alarak eğitiminize başlayabilirsiniz.

 

  Viyana’da üniversite okumak için hangi Almanca dil sertifikaları geçerli?

Şayet henüz Türkiye’de iken Almanca kurslarına katılıp C1 seviyesinde dil yeterlilik belgenizi aldıysanız, okula direkt tam zamanlı öğrenci statüsünde başlayabilirsiniz. 

C1 belgesine henüz sahip değilseniz, Avusturya’da yapma imkânına sahipsiniz. Bu durumda ise sadece ve sadece Vorstudienlehrgang der Wiener Universitaeten (VWU) Almanca kurslarının geçerliliği bulunmaktadır. Buradan aldığınız “C1″ seviyesindeki dil yeterlilik sertifikanızla üniversiteye tam zamanlı öğrenci (Ordentlicher Studierender) olarak kaydınızı yaparak üniversite eğitiminize başlayabilirsiniz.

Viyana Üniversitesi Dil Merkezi’nin web sitesinde konu hakkında verdiği Türkçe bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

 

  VWU Almanca kurslarına nasıl kayıt yaptırabilirim?

Öncelikle Viyana’ya geldikten sonra kabul aldığınız üniversiteye şartlı kayıt yaptırarak “Zulassung als außerordentlicher Studierender” statüsüne ulaşırsınız ve yukarıda bahsettiğimiz VWU Almanca kurslarına kayıt yapma hakkına sahip olursunuz. Bunun için gerekli belgeler, kurs ücretleri, çevrimiçi ve akabinde kişisel başvuru, başvuru ve kurs başlama tarihlerine ve dil sınavı (Ergänzungsprüfung aus Deutsch, kısaca EPD) hakkındaki detaylı bilgilere Vorstudienlehrgang der Wiener Universitaeten (VWU) bağlantısından ulaşabilirsiniz.

 

  VWU Almanca kurslarının ücretlerini öğrenebilir miyim?

2018/19 eğitim yılı (bir yıllık) kurs ücreti 1.200 € olmakla beraber, en güncel fiyatlara bu bağlantının en altındaki “VWU Deutschkurse” sekmesinden ulaşabilirsiniz.

 

  Almanca kursu yaparken çalışmak mümkün mü?

Almanca kursu yapan öğrenciler ise (henüz) “Außerordentlicher Studierender” olarak üniversiteye kayıtlı olduklarından, tam zamanlı öğrenci statüsüne girmemekte ve çalışma hakları bulunmamaktadır.

 

Viyana’da üniversite eğitimi – İngilizce eğitim

  Avusturya’da İngilizce eğitim veren üniversiteler var mı?

Avusturya devlet üniversitelerinde lisans dili 100 % Almanca olduğu gibi, devlet üniversitelerinde 100 % İngilizce eğitim verilen bazı yüksek lisans programları da mevcuttur. Yine aynı şekilde yukarıda tam listesi bulunan  özel üniversitelerde İngilizce lisans ve yüksek lisans eğitimi sunulmaktadır.

 

  Viyana Üniversitesi’nde İngilizce yüksek lisans programları var mı?

Viyana Üniversitesi İngilizce yüksek lisans programlarının tam listesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

  İngilizce yüksek lisans programları için Almanca zorunluluğu var mı?

100 % İngilizce yüksek lisans programları için Almanca zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  Viyana Üniversitesi İngilizce yüksek lisans programları için hangi dil sertifikaları geçerli?

Kabul edilen İngilizce sertifikalarını bu bağlantıda bulabilirsiniz.

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Diploma denkliği

  Avusturya üniversitelerinin diplomaları ile Türkiye’de denklik alabilmek mümkün mü?

Yurt dışında bulunan üniversitelerde öğrenim görmek arzusundaki öğrenciler, eğitim görecekleri kurum ve programın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanındığını gösteren Okul Tanıma Belgesi’ni E-Devlet’ten alabilmekteler. Bunun için aşağıdaki sayfadan sorgulama yapabilirsiniz: 

https://okultanima.yok.gov.tr/

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Üniversite fiyatları

  Avusturya’da üniversite fiyatları (üniversite harç ücretleri)

T.C. vatandaşlarının 2018 yaz döneminden itibaren her bir dönem için ödemeleri gereken üniversite harç ücretleri şu şekildedir:

€ 726,72 (üniversite harç ücreti) + € 19,70 (Avusturya Yüksek Okul Birliği (ÖH) aidatı) = € 746,42.

Avusturya üniversitelerinde bir öğretim yılı iki dönemden oluştuğundan, bir sene için ödemeniz gereken toplam meblağ:

2 x € 746,42 = € 1.492,84‘dur.

Yukarıda belirtilen fiyatlar Avusturya’da bulunan tüm devlet üniversiteleri için geçerlidir.

 

  Avusturya’da öğrenciler için sağlık sigortası mecburi mi? Fiyatları öğrenebilir miyim?

Avusturya’da öğrenciler oturum müsadesi alabilmek ve uzatabilmek için mecburi sağlık sigortasına sahip olmak zorundalardır. Bu miktar her yıl değişiklik gösterebildiği gibi, 2019 yılı için belirlenen aylık ücret ise € 59,57’dur (Kaynak).

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Aylık giderler

  Avusturya’da öğrenci olarak aylık ne kadar bir miktara ihtiyacım olabilir?

Şüphesiz farklı kişilerin ihtiyaç ve beklentileri farklı olabilir. Bir öğrencinin Avusturya’da hayatını asgari şartlarda devam ettirebilmesi için yukarıda belirtilen üniversite harç ücretleri ve zorunlu sağlık sigortası dışında ihtiyaç duyabileceği en düşük miktar şöyle ortaya çıkabilir:

  • Konaklama: Yurt odaları genelde tek ve çift kişilik olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Tek kişilik odalar yurdun bulunduğu mevki ve sunduklarına bağlı olarak 350 € -450 € arası değişebilmektedir. İki kişilik odalarda 250 € ve yukarısı bir ücrete yer bulmanız olasıdır. İkinci kategorideki düşük ücretli yurtlara talep yoğun olduğundan, henüz Avusturya’ya gelmeyen bir öğrencinin internet üzerinden buralarda yer bulabilmesi çok düşük bir ihtimal olabilir.

  • Ulaşım:

    • 26 yaş altı öğrenciler için kış dönemi (1 Eylül – 31 Ocak) ve yaz dönemi (1 Şubat – 30 Haziran) için dönem başı 75 €. Sömestr kartları yaz aylarında geçerli olmadığından temmuz ve ağustos aylarında her bir ay için aylık ulaşım kartına 30 € ödemeniz gerekecektir

    • 26 yaş üstü için: Sömestr kartı almak mümkün değil ama yıllık kart alabilirsiniz. Aylık: 31€

  • İletişim: Cep telefonu için internet, bedava dakika ve mesajlar içeren paketler yaklaşık 10-15 € civarı

  • Boş zaman: Bu konu kişiden kişiye göre değişebilir; en az 100-150 €.

  • Aylık mutfak alış verişi: Bu da kişinin beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. 150-200 €. Öğlenleri dışarıda aperatif bir şeyler yemek için en az 3,5 -4 €’ya ihtiyacınız olabilir
  • Özellikle de dönem başlarında skriptler ve kitaplara yapılan ödemeler için (her bir dönem olmak üzere) 100-200€’ya ihtiyaç duyulabilir.

Özetle söylemek mümkün ki, okulun harç ücreti ve zorunlu sağlık sigortası haricinde haricinde aylık 600 € ve alışkanlıklarınıza göre üzeri bir miktarı gözden çıkarmanız gerekebilir.

 

Viyana Üniversitesi – Bölümleri & Başvuru & Kabul

  Viyana Üniversitesi bölümleri hangileridir?

Lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere Viyana Üniversitesi bölümlerinin tam listesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz

 

  Viyana Üniversitesi kabul şartları nelerdir?

Viyana Üniversitesi ‘nde okumak istediğiniz bölümü 4 yıllık olmak üzere kazanmış olmanız herhangi bir üniversiteye yerleşmiş olmanız yeterli olmakla beraber, herhangi bir taban puan şartı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra son zamanlar çıkarılan yeni bir kanunla A2 seviyesinde Almanca sertifikasına sahip olmak zorundasınız. Detaylar için bkz. Avusturya’da üniversite – Almanca.

 

  Viyana Üniversitesi’ne başvuru için hangi belgelere ihtiyacım var?

Başvuru için gerekli belgelere üniversite hakkında yazılan detaylı bilgilendirme yazısında Viyana Üniversitesi’ne kabul almak için gerekli belgeler kısmından ulaşabilirsiniz.

 

  Viyana Üniversitesi’ne nasıl başvurabilirim?

Viyana Üniversitesi başvuru için üniversitenin “U:SPACE” adı verilen sistemini kullanarak çevrimiçi başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için e-posta adresiniz ve şifrenizle sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Söz konusu site, İngilizce dil desteğine sahip olduğundan tüm işlerinizi kendi başınıza rahatça halledebilirsiniz.

 

  Viyana Üniversitesi başvuru tarihleri nelerdir?

Öncelikle bilmeniz gerek Avusturya üniversitelerinde bir eğitim/öğretim yılının yaz ve kış dönemi olmak üzere iki dönemden oluştuğudur:

  • Kış dönemi: 1 Ekim – 31 Ocak (resmi olarak dönem sonu 28 Şubat’tır)
  • Yaz dönemi: 1 Mart – 30 Haziran (resmi olarak dönem sonu 30 Eylül’dür).

İsteğe göre üniversiteye yaz ya da kış döneminde başlama imkânına sahipsiniz. Bu nedenle de okumak istediğiniz bölüme başvuru işlemlerini senenin iki farklı zaman aralıklarında gerçekleştirebilme imkânınız bulunmaktadır. Almanca kurslarına katılacak öğrencilerin üniversiteye başvuru süreleri:

  • Yaz dönemi için 5 Şubat
  • Kış dönemi için ise 5 Eylül’de sona ermektedir.

Bu tarihlere kadar okula başvurularınızı gerçekleştirmek zorunda ve aksi takdirde bir dahaki dönemi beklemek durumundasınız. Bu bağlantıdan konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

  Viyana Üniversitesi’ne başvuruda bulundum, haftalar geçti cevap alamadım. Daha ne kadar beklemeliyim?

Bu kişiden kişiye değişen bir durum olabilmekte ve tecrübler gösteriyor ki, 12 haftaya kadar uzanan bir zaman dilimini kapsayabilmektedir. Şayet bu süre içerisinde hâlâ bir cevap alamadıysanız, üniversiteyle iletişime geçiniz.

 

  Viyana Üniversitesi hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Viyana Üniversitesi kabul şartları, Viyana Üniversitesi başvuru, Viyana Üniversitesi bölümleri, Viyana Üniversitesi’nde öğrenim görmüş tanınmış kişiler vb. üzerine merak ettiklerinizi internette bu üniversite üzerine bulabileceğiniz en kapsamlı yazı olan Viyana Üniversitesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

 

  Viyana’da ekonomi okumak istiyorum, hangi üniversiteyi tavsiye edersiniz?

Viyana’da ekonomi eğitimi alabileceğiniz iki üniversite bulunmaktadır:

  • Viyana Ekonomi Üniversitesi (WU Wien)
  • Viyana Üniversitesi (Universität Wien) Ekonomi Fakültesi.

Konu hakkında uzman değilim fakat bu alanda tecrübe sahibi tanıdıklarım Viyana Ekonomi Üniversitesi’nin bu alanda daha iyi bir seçenek olabileceği yönünde görüş bildirmekteler. Siz yine de bir bilene daha sorun.

 

Viyana Teknik Üniversitesi – Bölümleri & Başvuru & Kabul

  Viyana Teknik Üniversitesi hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Viyana Üniversitesi kabul şartları, Viyana Teknik Üniversitesi başvuru, Viyana Teknik Üniversitesi bölümleri, Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans, Viyana Teknik Üniversitesi’nde öğrenim görmüş tanınmış kişiler Viyana Teknik Üniversitesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi başlıklı yazıda ise bu üniversitenin eğitim sistemi ve karşılaşması olası zorluklar hakkında fikirlerimi bulabilirsiniz.

 

  Viyana Teknik Üniversitesi’nde mimarlık okumak istiyorum, giriş sınavı var mı?

Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin resmi web sitesinde verilen bilgiye göre, 2020/2021 yılı itibarıyla giriş sınavı şartı getirilmiştir.  (Kaynak: Aufnahmeverfahren Bachelor Studium Architektur)

 

Viyana’da üniversite eğitimi – Yüksek lisans

  Viyana üniversitesi yüksek lisans şartları nelerdir?

Viyana Üniversitesi’nde yüksek lisans şartları üzerine bilgilere, üniversiteye başvuru işlemlerini hiçbir danışmanlık şirketinden yardım almadan kendi başına halleden Serhat Korkmaz’ın yazdığı satırlardan öğrenebilirsiniz. >>> Viyana Üniversitesi yüksek lisans <<<

Bunun dışında üniversiteye başvuru için A2, okula başlayabilmek içinse C1 seviyesinde Almanca dil sertifikasına ihtiyaç duyacaksınız (Kaynak).

 

  Lisans not ortalamasının yüksek lisansa kabul konusunda bir etkisi oluyor mu?

Lisans not ortalamanızın yüksek lisansa kabul konusunda bir etkisi bulunmamaktadır.

 

  Avusturya üniversitelerinden yüksek lisansa kabul alamama olasılığım nedir?

Başvuruda bulunduğunuz üniversitenin öğrenci işleri dairesi kendi üniversitenizin lisans programınızda aldığınız derslerle Avusturya’da bulunan üniversitenin lisans derslerini karşılaştırmakta ve şayet varsa farklı dersleri çıkarmaktadır. Eğer bu farktan oluşan ve almanız gereken kredi sayısı (ECTS) 30’un altında olursa, lisanstan bu dersleri yüksek lisansa ilaveten almanız gerekecektir. Fark 30 ECTS’i geçerse kabul alamayabilirsiniz (Kaynak).

Bunun dışında gerekli evakları zamanında ve eksiksiz üniversiteye ulaştırmanız durumunda kabul alamamanız için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

 

  Viyana Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans yapabilmek için hangi belgelere ihtiyacım var?

Öncelikle Avusturya’da katılmak istediğiniz yüksek lisans programının aynısı olmak şartıyla Türkiye’de bir üniversiteden yüksek lisans kayıt belgesine ihtiyaç duyacaksınız. Dolayısıyla hâlihazırda Türkiye’de yüksek lisansa kabul almış bir öğrenci olarak bir nevi Avusturya’ya yatay geçiş yapacağınızdan bahsedebiliriz.

Not: YÖK, yeni bir düzenlemeyle ALES’ten alınan puanın beş yılı kapsayan geçerlilik süresinde bir kısaltma yaparak iki seneye indirdi. Şayet ALES sınavına girmenizin üzerinden uzun bir süre geçtiyse tekrar sınava girmeniz gerekebilir.

Bunun dışında üniversiteye başvuru için A2, okula başlayabilmek içinse C1 seviyesinde Almanca dil sertifikasına ihtiyaç duyacaksınız (Kaynak).

Gerekli belgelerin tam listesine teknik üniversitenin resmi sitesindeki bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Lisan eğitimini Türkiye’de tamamlayan bir öğrenciyle Viyana Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans üzerine yaptığımız söyleşiyi Avusturya yüksek lisans başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

 

  Special Entrance Qualification nedir?

Avusturya’da katılmak istediğiniz yüksek lisans programına Türkiye’de bir üniversitede yerleştiğinize dair kayıt belgesi. Not: Sadece ALES belgesi yeterli olmamaktadır.

 

  Viyana Üniversitesi’nden aldığım yüksek lisans kabul belgem (Zulassungsbescheid) ne kadar süreyle geçerli?

Üniversitenin sayfasında verilen bilgiye göre Viyana Üniversitesi mezunlarının yüksek lisanstan kabul aldıkları program ayakta olduğu ve ders programında herhangi bir değişiklik olmadığı sürece kabul belgeniz sınırsız geçerli. Şayet tercih ettiğiniz yüksek lisans programına sınavla giriş bulunuyorsa bu durumda kabul belgesi sadece iki (2) dönem geçerliliğini korumaktadır (bkz. bağlantıda alttan dördüncü (4.) soru).

Viyana Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmak isteyen yabancı üniversitelerin mezunlarının kabul belgelerinin geçerlilik süresi hakkında üniversitenin konuyla alakalı sayfasında bilgi verilmemiş.

 

  Avusturya’da yüksek lisansımı tamamlamamın ardından iş bulabilene kadar vizemi uzatmam mümkün mü?

Hâlihazırda Avusturya öğrenci oturum iznine sahip bir şahıs olarak, öğrenci oturum izninizi Avusturya’da iş aramak maksadıyla on iki (12) ay uzatma hakkınız bulunmaktadır. (Kaynak)

 

Viyana’da üniversite – Öğrenci vizesi

  Avusturya öğrenci oturum izni almak için hangi belgelere ihtiyacım olacak?

Viyana Üniversitesi başlıklı yazıda 5.9 Avusturya vizesi için gerekli evraklar – Avusturya öğrenci vizesi kısmından sorunuza cevap bulabilirsiniz.

 

  Avusturya öğrenci oturum iznine başvuruda bulundum, haftalar geçti cevap alamadım. Daha ne kadar beklemeliyim?

Birçok öğrenci oturum iznine başvurularına cevap alabilmek için altı (6) aya kadar varan bir süre bekledikleri yönünde görüş bildirmektedirler. Daha detaylı bilgi için gerekli makamlarla iletişime geçiniz.

 

  Avusturya öğrenci oturum izni almak için bankada teminat olarak gösterdiğim parayı çeksem sorun olur mu?

Son zamanlarda bazı şahıslar tarafından tarafıma aktarılan bilgilere göre sadece bankada teminat olarak gösterdikleri parayı çektikleri gerekçesiyle oturum izinlerinin uzatılmadığı yönünde görüşlerini bildirdiler. Bu konuda dikkatli olmanızda fayda var.

 

Viyana’da üniversite – Aile birleşimi

  Avusturya’da yüksek lisans yapmak istiyorum. Eşim için de oturum izni alabilir miyiz?

Avusturya öğrenci vizesi, aile birleşiminden muaf tutulduğundan, eşinizin oturum alma hakkı bulunmamaktadır. Ancak kendisi de yüksek lisans başvurusunda bulunursa öğrenci vizesi alarak sizinle aynı haklara sahip olabilir.

 

Viyana’da üniversite – © Muratcan Gümüş

 


Bu da ilginizi çekebilir

Kronolojik olarak;

Viyana tarihi.


 

35 Yorum

  1. blank Ruya
  2. blank Mine
      • blank Bedriye
  3. blank Anonim
  4. blank mert
  5. blank mert
  6. blank mert
  7. blank Minel
  8. blank Sezin
  9. blank Gülseren keles
  10. blank Nikos
      • blank Aynur Ertan
  11. blank Ezgi Polat
  12. blank Tuğçe
  13. blank Duygu
  14. blank Onur
  15. blank Staş
  16. blank Uğur
  17. blank Hamza

Yorum Yap