Avusturya bisiklet turu rotası
Avusturya bisiklet turu rotası
Avusturya‘nın başkenti Viyana‘dan başlayarak ülkenin en batısında bulunan Vorarlberg eyaletine yapmış olduğum Avusturya bisiklet turu bünyesinde kullandığım bisiklet ve bisiklet ekipmanlarından bir önceki yazımda detaylıca bahsetmiştim. Bu yazımda ise bazı görseller eşliğinde bu yolculukta takip ettiğim Avusturya bisiklet turu rotası üzerine ufak bir analizde bulunmaya çalışacağım.
Avusturya bisiklet turu rotası
İçerik
Avusturya bisiklet turu, 06.07.18 tarihinde saat 11:45’de Viyana’dan başlayarak, 13.07.18 tarihinde saat 20:45’de Götzis’de (Vorarlberg) son buldu.
Aşağıdaki haritada bu süre zarfında takip ettiğim, farklı renklerle belirtilen ve her biri ayrı bir güne ait olan sekiz etaptan oluşan rotanın tamamını görebilirsiniz.
Aşağıda bulunan daire şeklindeki görsel, 8 gün süren Avusturya bisiklet turunda kayıt altına alınan GPS verilerinin bir özetini teşkil etmekte.
Yukarıdaki grafikte dairenin ortasında bulunan haritada bu yolculukta takip ettiğim ve Viyana’dan başlayıp Vorarlberg eyaleti sınırları içerisinde yer alan Götzis’te son bulan rotayı kırmızı renk ile işaretlenmiş olarak görmektesiniz.
Görseli bir saat gibi düşündüğünüzde en yukarıda, 12 rakamının bulunduğu yerde toplam değerleri ile sırasıyla; aktif pedal çevirme süresi (46:35:47), toplam tırmanma (9167 m) ve katedilen yol (758 km) göze çarpmakta.
Dairenin her bir parçası saat yönününde sırasıyla bir günü temsil etmekte. Dairenin tüm parçalarında bulabileceğiniz söz konusu güne ait bilgiler ise sırasıyla; Gün n/8 (n=1,2,3,….8), hemen yanında başlangıç ve bitiş noktası, altında sırasıyla o gün katedilen yol ve tarihten oluşmakta. Ortada bulunan haritayı çevreleyen pembe renkli kısımda ise yükseklik profili göze çarpmakta. Buna göre ilk iki günü bir hayli sabit seyreden rota, üçüncü günden itibaren değişkenlik göstermeye başlamakta ve en yüksek noktaya ise sekizinci gün (Arlberg Geçidi’nde) ulaşmış olduğumu görmektesiniz.
Aşağıda ise sırasıyla her bir güne ait biraz daha detaylı bilgiler bulacaksınız.
Gün 1/8: Viyana – Krems an der Donau
İlk günüm Viyana’da, Schwedensplatz’da Tuna Kanalı (=Donaukanal) bisiklet yolundan başladı.
Tuna Nehri boyunca uzanan Tuna Bisiklet Yolu’nu (=Donauradweg) takip ederek Aşağı Avusturya eyaleti’ne (=Niederösterreich) giriş yaptım. Burada sırasıyla:
Klosterneuburg – Kritzendorf – Höflein an der Donau – Stromsiedlung – Tulln – Zwentendorf (Atom santrali)
güzergâhından geçerek geceyi geçirdiğim Krems an der Donau’ya vardım.
Tuna Bisiklet Yolu bu parkurda bir hayli düz ve çok bakımlı. Tek sorun tüm gün boyunca karşı yönden esen sert rüzgarla mücadele etmeniz gerektiği.
Aşağıdaki görsellerde birinci güne ait rota üzerine farklı bilgiler bulacaksınız. Üç ayrı görselde (sırasıyla soldan sağa) aktarılan bilgiler ise şu şekilde:
- Geçilen kasaba ve köyler
- Başlangıç noktasından bitiş noktasına mesafe
- Rotanın gösterdiği değişkenlik (yükseklik).
Aşağıdaki videoda ise bu günde geçtiğim rotayı üç boyutlu bir haritada görebilirsiniz.
Gün 2/8: Krems an der Donau – Neuhofen an der Ybbs
Krems an der Donau’da başlayan turun ikinci gününde Wachau Vadisi’nden Ybbs an der Donau hizasına kadar Tuna Bisiklet Yolu’nu takip ettim.
Daha sonra Tuna Bisiklet Yolu’ndan ayrılarak Tuna Nehri’nin karşı tarafına geçtim.
Burada Ybbstal Bisiklet Yolu (=Ybbstalradweg) boyunca:
Ybbs an der Donau – Göttsbach – Karlsbach – Ennsbach – Hubertendorf – Kottingburgstall – Blindenmarkt – Matzendorf – (Ybbs Nehri’nin karşısına geçerek) – Pisching – Schindau – Unter-Hömbach
güzargâhından geçerek geceyi geçirdiğim Neuhofen an der Ybbs’e vardım.
Birinci güne kıyasla ikinci gün yol -özellikle de Tuna Nehri’nin diğer tarafına geçtikten sonra- değişkenlik göstermeye başladı. Öyle ki, toplamda 671 m ile birinci günün yaklaşık olarak iki katı tırmanmam gerekti.
İlk gün olduğu üzere ikinci günde de tek sorun karşı yönden esen sert rüzgar oldu. Zaman zaman tüm gücümle pedallara yüklenmeme rağmen yerimde sayıyormuşum hissine kapıldığım anlar olmadı değil.
Gün 3/8: Neuhofen an der Ybbs – Admont
Neuhofen an der Ybbs’de başlayan üçüncü gün, önce Ybbstal Bisiklet Yolu (=Ybbstalradweg) üzerinden Waidhofen an der Ybbs’e, oradan da kara yolundan Weyer’e ulaştım.
Akabinde Enns Vadisi Bisiklet Yolu’nu (=Ennstalradweg) takip ederek günü Admont’ta sonlandırdım.
Burada yolda tanıştığım rahiplerin daveti üzerine geceyi kendileriyle beraber gittiğim Admont Manastırı’nda geçirdim.
Ertesi günün sabahında, dünyanın en güzel 10 kütüphanesi arasında gösterilen Admont Manastırı Kütüphanesi’nde daha henüz kapılar misafirlere açılmadan sadece bana özel gerçekleştirilen bir tur yaptım.
Gün 4/8: Admont – St. Johann im Pongau
Admont Manastırı’nın hemen önünden başlayan dördüncü gün de aynen bir önceki gün olduğu üzere zaman zaman bir hayli yorucu olabilen Enns Vadisi Bisiklet Yolu (=Ennsthalradweg) boyunca uzanan eşsiz manzaraları seyrederek St. Johann im Pongau’ya vardım.
Burada evinin bazı odalarını turistlere gecelik kiralayan yaşlı bir bayanın evinde kaldım.
Gün 5/8: St. Johann im Pongau – Uttendorf (Salzburg)
St. Johann im Pongau’da başlayarak Tauern Bisiklet Yolu (=Tauernradweg) üzerinde devam ettiğim beşinci günün neredeyse tamamı aşırı yağışlı geçti.
Uzun süre ıslak ayaklarla bisiklet sürmenin tat vermemeye başlaması nedeniyle o günkü hedefime varamadan günü Uttendorf’ta bitirdim.
Geceyi kısa bir zaman önce her şeylerini satarak buraya yerleşen ve bir pansiyon işletmeye başlayan genç ve sempatik Hollandalı bir çiftin pansiyonlarında geçirdim.
Gün 6/8: Uttendorf – Innsbruck
Uttendorf’tan yola çıkmamın ardından Eski Geçit Yolu’nu (=Alte Passstrasse) takip ederek Weissenstein ve Mayrhofen’dan geçerek tüm yolculuğum boyunca ulaştığım en yüksek ikinci nokta olan Thurn Geçidi’ni (=Pass Thurn) aşarak Tirol eyaletine giriş yaptım.
Thurn Geçidi’nde zirvede biraz mola verdikten sonra Kitzbühel istikametinde vadiye indikten sonra, yukarıda da belirttiğim üzere, kullandığım cep telefonu uygulamasının Thurn Geçidi’nde zirveden başlayıp aşağıda vadide, Kitzbühel’de bulunan Schwarzsee Gölü’ne kadar uzanan yaklaşık 20 km’lik bölümü kayıt etmediğini ve o gün katedilen yola hesap edilmediğini tecrübe etmek zorunda kaldım (Bkz. aşağıdaki haritadaki düz çizgi). Buna göre altıncı gün aldığım yolun toplamda 131,5 (=111,5+20) km civarı olması gerekirdi.
Kitzbühel’de kısa bir aranın ardından Wörgl istikametine ve akabinde mümkün mertebe Inn Nehri boyunca uzanan bisiklet yolunu (=Inntalradweg) takip ederek geceyi geçirdiğim Innsbruck’a ulaştım.
Gün 7/8: Innsbruck – Landeck (Tirol)
Yedinci gün, 574 m rakımlı Innsbruck şehrinin sembolü olan Altın Çatıcığın (=Goldenes Dachl) önünden başladı.
Inn Nehri Bisiklet Yolu ya da bu yola paralel uzanan sokak ve caddelerden ilerleyerek, yükseklik bakımından rotanın gittikçe zorlaşması üzerine turun en zor etabı olan Arlberg Dağı’nı aşmak için gerekli olacak enerjiden tasarruf adına günü 816 m rakımlı Landeck’te sonlandırdım.
Gün 8/8: Landeck – Götzis (Vorarlberg)
Sekizinci ve son günkü rotanın ve aynı zamanda toplam turun en meşakkatli parkuru beklediğim üzere Arlberg Dağı oldu.
Bunun sebebi ise deniz seviyesinden 1800 m yüksekte bulunan Arlberg Geçidi’ne tırmanmak gerektiğiydi.
a
Giderek artan sıcağın da etkisiyle, sadece meyve ve suyla beslendim. Arada protein bar yemeyi de ihmal etmedim.
Sabah 09:49’a yola çıkmamın ardından St. Anton am Arlberg‘i geçtikten sonra saat 16:15 civarlarında zirveye vardım.
Daha sonra St. Christoph’u geçerek Vorarlberg eyaletine giriş yaptım ve geçitten vadiye inerek Bregenz istikametine doğru yol alarak, saat 20:45’de Bodensee’ye yaklaşık 20-25 km mesafede bulunan ve ailemin beni beklediği yer olan Götzis’de turu sonlandırdım.
Değerlendirme
Avusturya bisiklet turu, başkent Viyana‘dan başlayarak ülkenin bir diğer ucu olan Vorarlberg eyaletinde, Bodensee Gölü yakınlarında bulunan Götzis’de sona erdi.
Tek başıma yaptığım ve toplamda yaklaşık 47 saat pedal çevirdiğim bu bisiklet yolculuğunda 800 km’ye yakın yol katederek, 9.200 m tırmandım. İddia üzerine Viyana’dan başlayarak 10 gün içerisinde Vorarlberg’e varmam gerekliydi ama daha kısa zamanda, 7 gün 9 saat sonra hedefe ulaştım.
Takip ettiğim rota nedeniyle Viyana’dan başladığım yolculuğumu sırasıyla; Aşağı Avusturya (Niederösterreich), Yukarı Avusturya (Oberösterreich), Styria (Steiermark), Salzburg ve Tirol’den geçerek Vorarlberg eyaletinde sonlandırdım.
İlk iki gün boyunca seyrettiğim Tuna Nehri Bisiklet Yolu’ndan (=Donauradweg) karşı esen sert rüzgar nedeniyle ayrılmaya karar verdim. Her ne kadar bundan sonraki yol bir hayli değişkenlik göstermiş olsa da, eşsiz doğa manzaraları sunması nedeniyle verdiğim bu kararın ne kadar doğru olduğunu sonradan bir kez daha anlamış oldum.
Ülkenin doğusunda bulunan başkentten yola çıktığımda yol bir hayli düz iken, batıya doğru çevirdiğim her bir pedal ile, özellikle de Steiermark eyaletine giriş yaptıktan sonra aşırı değişkenlik göstermeye başladı ve bu, turun geri kalan kısmında da artarak devam etti.
Rotanın en zorlu etabı, özellikle de başladığım güne nazaran azaldığını hissettiğim gücümün de etkisiyle, Tirol eyaletinden başlayarak Vorarlberg eyaletine geçtiğim son gün oldu. Bu gün içerisinde vardığım 1.800 m rakıma sahip Arlberg Geçidi ile bütün tur boyunca en yüksek noktaya ulaşmış oldum.
Tüm bunların yanı sıra bu turda idrak ettiğim en önemli noktalardan biri de, Avusturya‘nın bakımlı ve iyi altyapıya sahip bisiklet yollarıyla donatılmış bir ülke olduğuydu. Dikkatimi çeken bir diğer önemli nokta ise motorlu araç sürücülerinin bisikletlilere karşı tavır ve davranışları oldu. Birçok defa farklı sürücülerin bir bisikletliyi zor duruma sokmama adına, bir dahaki sollama imkânı buldukları yere kadar bazen yüzlerce metre yavaşça ve sabırlıca arkadan geldiklerini gözlemledim.
Tekrar tebrik ederim. Bu notlar suan icin bu guzergahi kendim kesif etme adina yeterli olacaktir bunun icinde ayrica tesekkur ederim.
Merhaba Özgür Abi,
teşekkür ederim, beğenmene sevindim!