Viyana Teknik Üniversitesi Eğitim Sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi‘ni diğer benzerlerinden ayıran en önemli özelliği sahip olduğu eğitim sistemidir. Okula yeni başlamış ve dolayısıyla sisteme henüz yabancı olan bir öğrenci, konu hakkında bazı temel ön bilgilere sahip olmaması durumunda ilk zamanlar bocalayabilir.

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Bu yazımda Viyana’da üniversite okumak isteyenlere kendilerini nasıl bir eğitim sisteminin beklediğini anlatmaya çalışacağım. 

Avusturya’da üniversite çeşitleri hangileridir? Dersler nasıl olur? Sınavlar nasıldır ve nasıl hazırlanmak gerekir? Tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası bu yazıda.


Bu da ilginizi çekebilir

Viyana’da üniversite eğitimi üzerine;

Sıkça Sorulan SorularViyana’da üniversite


 

Viyana Teknik Üniversitesi Eğitim Sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi’nde okumak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, A’dan Z’ye bir rehber olma özelliği taşıyan Viyana Teknik Üniversitesi başlıklı yazımdan başlamanızı tavsiye ederim. Viyana Üniversitesi başlıklı yazımda ise bu üniversite hakkında merak ettiklerinizi bulacaksınız.

1 Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi başka bir üniversitede bulamayacağınız tarzdan farklı özelliklere sahiptir. Bu sistem bir taraftan öğrenciye özgürlükler sunsa da, bazı önemli konulara dikkat edilmediği taktirde diğer taraftan da bir hayli yorucu olabilir.

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi nin beraberinde getirmiş olduğu özgürlüklerin yanı sıra diğer tüm avantaj ve dezavantajlarından bahsettiğim Viyana’da Okumak başlıklı yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

Peki nasıl bir özgürlükten bahsediyoruz? Örneğin birçok derste devamlılık zorunluluğu yoktur. Amfiye girerken ya da çıkarken elinde yoklama kağıdıyla kapıda sizi bekleyen ve hesap soran bir hocayla büyük ihtimal karşılaşmayacaksınız. Kısacası kapılar ağzına kadar açıktır, öğrenmek isteyen geçer oturur, canı sıkılan çıkar gider. Ne yapmak isterseniz onu yaparsınız.

Sınavlara girme konusunda da tamamen özgürsünüzdür. Her dersin döneme yayılmış farklı tarihlerde sınavları olur. Sınavları ne zaman isterseniz o zaman yaparsınız. Tecrübeler gösteriyor ki, zamanını iyi değerlendirmeyi bilmeyen öğrenciler bir zorunluluk olmaması nedeniyle sınavları zamanında yapmadıklarından okulları uzayabilmekte. Konuyla bağlantısı nedeniyle Viyana’da Okuyan Türk Öğrenciler ve birçoğunun başarısızlık sebepleri üzerine yazdıklarım da ilginizi çekecektir.

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi nin getirdiği özgürlükler neticesinde üniversitenin yanı sıra bir işlerle meşgul olmanız da mümkün olacaktır. Avusturya Öğrenci Çalışma İzni başlıklı yazımda bu konu hakkında işinize yarayacağını düşündüğüm bilgiler vermeye çalıştım.

Derslere gitme zorunluluğu olmadığından genelde birçok öğrenci okulun yanı sıra geçimlerini sağlamak için ufak tefek işlerde çalışırlar ya da başka uğraşlarla ilgilenirler. Neredesin diye soran olmadığından bu konuyu abartan öğrenciler okuldan gün geçtikçe daha fazla soğuyabilir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Başarılı Olmak başlıklı yazımda hedefe ulaşabilmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmeye çalıştım.

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi öğrencinin istediği zaman derslere girip istediği zaman çıktığı, istediği vakitte de sınavları yaptığı özgür bir ortamda eğitimi öngörmektedir. Burada amaç öğrencinin kendi kendini organize etmesini öğrenmesi ve olgunlaşmasıdır. Aynı zamanda derslerde öğrenciden araştırarak sonuca gitmesi beklenir.

Oturup uzun süre ders çalışmasını beceremeyen bir şahsın bu sistemde başarılı olması mümkün olmayabilir. Sınav sistemi de farklıdır. Sadece bir dersi geçmek için bazen birçok -hatta bir elin parmakları sayısında- sınav yapmanız gerekebilir ve böylece okul uzayabilir. Türkiye’de böyle bir şey olmadığı için kime anlatsanız sizi kolay kolay anlamak istemeyecektir.

1.1 Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi: Dersler ve sınavlar

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Not: Bu konuda bilgi verirken kendi bölümüm olan İnşaat Mühendisliğinden yola çıktım. Bu bölüm okulun en fazla sözlü sınav yapılan bölümüydü. Sözlü sınavlar dışında diğer mühendislik dallarında da durumun farklı olmadığını arkadaş çevremden biliyorum. Şayet Mimarlık okumayı düşünüyorsanız, daha az sınav ve daha çok proje tesliminiz olacaktır. Bu konuda bir diğer kaynaktan bilgi almanız sizin açınızdan daha faydalı olabilir.

1.2 Vorlesung nedir? Übung nedir?

Öncelikle bilmeniz gereken bir dersin iki bölüme ayrıldığıdır:

  1. Teori (Vorlesung): Burada profesör amfide size kendi alanında gerekli teorik bilgiler öğretir.
  2. Uygulama (Übung): Dersin bu kısmında ise küçük gruplarda asistanların yardımıyla profesörden öğrendiğiniz teorik bilgiden yola çıkarak alıştırmalar yapar ve problem çözme kabiliyetinizi geliştirirsiniz.

Bazı dersler ise sadece Vorlesung’dan ibarettir (Übung yoktur).

(Not: Yazının bundan sonraki kısmında Almanca terimler olan Vorlesung ve Übung’u kullanmayı tercih ediyorum. Ne anlama geldiklerini artık zaten biliyorsunuz. Böylece hem benim için bazı şeyleri anlatmak, hem de sizler için olayı kavramak daha kolay olacaktır.

VTÜ’de bundan önceki öğrenim hayatınızın tam tersine, dönem başı değil de, geçtiğiniz ders başına karne alacaksınız. Bu şu anlama geliyor: Tek bir dersi geçmek için Übung ve Vorlesung için iki ayrı -pozitif-karneye ihtiyacınız var.

1.2.1 Übung

Birçok derste Vorlesung sınavına girebilmeniz için Übung‘u geçmiş olmayı şart koşarlar. Diğer türlü geçmeniz pek kolay olmayacağından en mantıklısı da bu.

viyana teknik üniversitesi eğitim sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi: Matematik I Übung. 2007

Dersten derse değişiklik göstermekle beraber iki farklı Übung çeşiti vardır:

  1. Bazı derslerde Übung‘u geçmek için sizden bir proje teslim etmeniz istenir. Örneğin karayolları dersinde proje teslim etmemiz gerekmişti. 
  2. Bazı derslerdeyse Übung‘u geçmek için hocasına göre 2 ya da 3 sınav (Kolloqium) yapmanız gerekir. Bu sınavlarda size verilen problemleri kağıt üzerinde belirli bir sürede çözmeniz istenir. Matematik dersindeyse Übung sınavlarının yanı sıra haftalık 10 soru çözmemiz istenmişti.

Bazı hocalar Übung’u geçebilmeniz için sınavların her birinden pozitif (%50 ya da %60 ve üzeri) not almanızı ister, bazılarıysa tüm sınavlarda almış olduğunuz toplam puanlarla belirli bir barajı geçmenizi (Örneğin: 180/300). Bu olay tamamen hocadan hocaya değişiklik gösterebilir.

Übung’u geçmeniz durumunda bir sonraki aşamada yazılı Vorlesung sınavına girmeye hak kazanırsınız.

1.2.2 Vorlesung

Yazılı Vorlesung sınavını da geçtiğiniz takdirde profesör tarafından tahtada teke tek sözlü sınava tabi tutulursunuz. Bu sınavı da sorunsuz atlattıktan sonra artık o dersi geçtiniz demektir. Tebrikler!

Viyana Teknik Üniversitesi Eğitim Sistemi

Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi: Statik Vorlesung sınavına hazırlanırken. Muratcan Gümüş

Buradan şu özeti çıkarabiliriz: Her şeyin yolunda gitmesi ve hiçbir sınavdan kalmamanız durumda bile sadece tek bir dersi (örneğin Statik) geçmek için 4-5 sınav yapmış olacaksınız.

Peki sınavlardan kalmanız durumunda ne olur? Şayet Übung‘u geçemezseniz tüm Übung sınavlarını tekrardan yapmanız gerekecektir. Sil baştan yani. Birçok dersin hocası sözlü Vorlesung sınavında kötü bir performans göstermeniz durumunda yazılı Vorlesung sınavına tekrar girmenizi isteyebilir. Bazı fanatik hocalar size Übung’u dahi tekrarlatabilir. Bu olay da hocanın elinde.

Şimdi gelelim bir diğer önemli konuya, sınavlara. Her bir sınavı üç defa tekrarlama hakkınız vardır. Bu sizin için şu anlama geliyor:

1. sınavdan kaldınız,

2. sınavdan kaldınız,

3. sınavdan da kaldınız..

Bundan sonraki süreçte dikkatli olmanızda fayda var çünkü işler sarpa sarabilir. Bu durumda dördüncü sınavınız komisyonel olacaktır. Bu sınavdan da kaldığınız takdirde 2. komisyonel -ve aynı zamanda da beşinci ve son- hakkınızı kullanacaksınız. Bu sınavdan kalmamanızı temenni ederim. Bu, okulla ilişkinizin kesileceği anlamına gelir.

Bu durumda Avusturya‘da başka bir üniversitede okumanızın yolu da kapanır. Bir sınavdan beş defa kalınır mıymış demeyin. Maalesef bu olay bir arkadaşımızın başına gelmişti. Kendisi kesinlikle kötü bir öğrenci değildi. Tembel miydi? Evet.


Karar aşamasından yüksek lisans mezuniyet törenime (video) Viyana Teknik Üniversitesi‘nde geçirdiğim döneme ait kişisel tecrübelerime Yurtdışında Üniversite Okumak başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.

Şayet Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemi hakkında yukarıda saydıklarıma sizin de eklemek istedikleriniz var ise lütfen yazının altına yorum olarak yazınız.


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

6 Yorum

  1. blank nimet
  2. blank ERDOĞAN
  3. blank Meltem

Yorum Yap