ODTÜ mezunu Emre Maden’in gözünden Viyana Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans

Avusturya yüksek lisans ilginizi çekiyor ve Viyana’da yüksek lisans yapanlar ın tecrübelerinden faydalanmak mı istiyorsunuz?

O halde bir ODTÜ mezunu ve Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi ile yaptığımız bu söyleşide kafanızdaki sorulara cevap bulacağınıza hiç şüpheniz olmasın!

Avusturya Yüksek Lisans Şartları

Avusturya yüksek lisans – Viyana üniversiteleri: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Önceki yazılarımda elimden geldiğince birçok farklı konulara değinmeye çalışmıştım. Bunlara; Avusturya Eğitim Sistemi, A’dan Z’ye bir rehber eşliğinde Viyana Teknik Üniversitesi, okulun eğitim sistemi, Viyana’da okuyan Türk öğrenciler ve birçoğunun başarısızlık sebepleri, başarılı olmak için nelere dikkat edilebileceği, avantaj ve dezavantajlarıyla bir bütün olarak Viyanada okumakAvusturya öğrenci çalışma izni ve Viyana’da üniversite üzerine Sıkça Sorulan Sorular da dahil.


Bu da ilginizi çekebilir

Oğuz Ege Saraoğlu ile Viyana Teknik Üniversitesi’nde lisans eğitimi üzerine söyleşi: 

Avusturyada üniversite okumak


Yurtdışında üniversite okumak isteyen genç arkadaşların sayısı her geçen gün artmakta ve Avusturya bu konuda en ilgi çeken ülkelerden bir tanesi. Önceki yazılarımızın bir devamı mahiyetinde olan sıradaki konumuz ise Avusturya yüksek lisans.

Avusturya yüksek lisans

Avusturya yüksek lisans ya da Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans, ekonomik olması nedeniyle yurtdışında master yapmak isteyen kişilerin ilgisini çekebilir.

Bu konuda fikirlerine danışmamız gerekenler listesinin en başında Viyana’da yüksek lisans yapanlar gelmeli diyerekten, tecrübe sahibi arkadaşlara, onların yaşanmış ya da yaşanılan hikayelerine kulak vereceğiz. Viyana’da üniversite okuyan öğrencilerle yapacağımız söyleşilerin ilk konuğu Emre Maden.

Emre Maden kimdir?

Emre Maden, Ankara’da doğdu. Türkiye’de lisans eğitimimi ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü‘nde tamamladıktan sonra yaklaşık 3 sene özel sektörde çalıştı. Sonrasında Avusturya yüksek lisans için yaklaşık 5 sene önce Viyana’ya geldi.

 

1 Avusturya yüksek lisans – Viyana’da yüksek lisans yapanlar

1.1 Karar aşaması

 #  ODTÜ’de lisans eğitimini tamamlayıp iş hayatına atılıyorsun ve bir de yurt dışı iş tecrüben oluyor. Daha sonra Avusturya yüksek lisans için Viyana Teknik Üniversitesi’ne gelmeye karar veriyorsun. Bu üniversiteyi önceden ne kadar tanırdın ve Viyana’ya gelme konusunda seni en çok ikna eden şey neydi?

Açıkcası önceden VTÜ’ni pek tanımıyordum. İş hayatını gördükten sonra kız arkadaşımla birlikte yurt dışında yüksek lisans yapma kararı aldık. Araştırdıktan sonra Avrupa’nın ve daha çok Almanya ve Avusturya’nın bizim için ideal olduğuna karar verdik.

Avusturya Yüksek Lisans - viyana üniversitesi yüksek lisans bölümleri

Avusturya yüksek lisans – Avusturya üniversiteleri: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Şahsen lisansta gördüğüm derslerden Avusturya’nın Zemin Mekaniği konusunda bir ekol olduğunu biliyordum ama seçimimi etkiledi diyemem. Sonunda da Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans için buraya gelmiş bulunduk. Biraz tesadüfler sonucu oldu diyebilirim.

Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans bölümleri hangileri diye merak ediyorsanız, A’da Z’ye bir rehber olma özelliği taşıyan Viyana Teknik Üniversitesi başlıklı yazıya da göz atmanızı tavsiye ederim.

1.2 Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans şartları

 #  Avusturya’da yüksek lisans şartlarından bahsedelim. Kabul konusunda nasıl bir süreç izlemen gerekti ve üniversiteye başvuru anından kabul alana kadar ne kadar zamana ihtiyaç duydun?

Viyana Teknik Üniversitesi, Ana Üniversiteye (Viyana Üniversitesi ya da Almanca Hauptuni) göre kabul aşamasında daha farklı bir süreç izliyor. Öncelikli olarak ortak noktaları saymak gerekirse, ALES, Lisans diploması ve tercüme edilmiş transkript. Bunların hepsinin valilikten onaylatılması gerekiyor.

Avusturya Yüksek Lisans - Avusturya Üniversiteleri

Avusturya yüksek lisans – Viyana üniversiteleri: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Diğer yandan Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans kabulü için öncelikle Türkiye’deki bir üniversiteden aynı dalda olmak şartıyla öğrenciden master kayıt belgesi istiyor, bir nevi öncelikle yatay geçiş gibi. Herhangi bir resmi belgede yazıyor mu bilmiyorum ama garip bir şekilde benden ekstra olarak gelecek dönemlerde de Türkiye’de kayıt yaptırdığım üniversitede okuyabileceğime dair resmi belge istediler.

Tabii ki bunu Türkiye’deki öğrenci işlerine anlatıp almak bir hayli zor oldu ama bir şekilde başardım. Benim kayıt kabul sürecim yaklaşık olarak 3-4 ay sürdü ki bu Viyana Üniversitesi‘ne nazaran uzun bir süreç.

Aralık 2018, güncelleme: 2019 yaz döneminden itibaren Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans programlarına başvuruda bulunabilmek için A2, Avusturya’ya geldikten sonra üniversite eğitiminize başlayabilmeniz için ise C1 seviyesinde Almanca dil sertifikası şartı getirilmiştir. (Kaynak).

1.3 Viyana Teknik Üniversitesi yüksek lisans vs. ODTÜ yüksek lisans

 #  Viyana Teknik Üniversitesi konusunda pişmanlıkların var mıdır? Örneğin keşke bu okula başlamasaydım ya da bazı şeyleri başından farklı yapsaydım dediğin?

Pişmanlık var diyemem, sadece sisteminin farklılığı ve masterı bitirmek için toplamda yaklaşık 30 ders almak biraz zorladı. Türkiye’deki sisteme alıştıktan sonra özellikle Alman-Avusturya sistemi karışık geliyor. Onun dışında Viyana Teknik Üniversitesi‘nin Bologna sürecine adapte olamadığını düşünüyorum.

Avusturya’daki eğitim sistemini daha iyi anlamak adına Avusturya Eğitim Sistemi başlıklı yazıyı da okumanızı tavsiye ederim.

Şahsi fikrim master seviyesindeki bir öğrenci sırf kredi tamamlamak için 30 küsür tane, konuların detayına girmeyen, farklı dallardan dersler alacağına; yoğun ve detaylı belli konuları işleyen dersleri almalı. Mesela ODTÜ’de ve çoğu Amerikan Üniversitesinde yüksek lisansda toplam 7 ders alındığını biliyorum. Bence olması gereken de bu. Ama genel olarak bunu da bi pişmanlık olarak adlandıramam.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Özgür Güler’in Avusturya Alplerinin eteklerinden Washington, D.C.’ye uzanan: 

Başarı Hikayesi


 #  Senden kısaca ODTÜ ve Viyana Teknik Üniversitesi eğitim sistemlerini kıyaslamanı istesek bizlere neler söyleyebilirsin?

Öncelikle ODTÜ’de lisans burada ise master yaptığım için sağlıklı bir karşılaştırma yapabilir miyim bilmiyorum. Derslerin zorluk seviyesi olsun, hocaların öğrenciyle muhattabı olsun, sınavlarda öğrenciden beklenen olsun hep farklı.

Avusturya Yüksek Lisans - Avusturyada İngilizce Yüksek Lisans

Avusturya yüksek lisans – Avusturya üniversiteleri: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Ama genel olarak üniversite anlayışı burada öğrenciye özgürlük tanımakken, Türkiye’de adeta lisenin bir uzantısı. Bu aslında özünde bir sürü artı değer taşısa da, Türkiye sistemine alışmış öğrencilerde rehavete veya okuldan soğumaya da sebep olmuyor değil.

2 Öğrenciler için Avusturya iş hayatı

 #  Avusturya yüksek lisans yanı sıra iş hayatına da atıldığını söyledin. Buraya yüksek öğrenim için gelen T.C. vatandaşlarının çalışma koşulları hakkında bizlere bilgi verir misin? Örneğin iş bulmak kolay mıdır? Çalışma saatleri konusunda bir kısıtlama var mıdır? İş ortamı nasıl olur? Burada çalışmak isteyen arkadaşlara tavsiyelerin nelerdir?

Avusturya öğrencilere çalışma hakkı veren az sayıda ki ülkelerden biri. Resmi olarak master öğrencileri haftada 20 saat çalışabilirken lisans öğrencileri haftada 10 saat çalışabiliyor. Resmiyette böyle olsa da yarı zamanlı işi öğrenim gördüğün dalda bulmak gerçekten zor. Ben bu konuda şanslı olduğumu söyleyebilirim.


Bu da ilginizi çekebilir

blank

Türk öğrenciler için: 

Avusturya Öğrenci Çalışma İzni


Onun dışında öğrenciler kendi öğrenim dallarından bağımsız olarak garsonluk, mutfak veya temizlik işleri gibi farklı işler bulabiliyor. Burada en büyük sorun, başka çoğu farklı konuda olduğu gibi, öncelikle dil. Almanca olmadan, ki olmadan derken iyi bir seviyede, Avusturya’da ya da Viyana’da yaşamak her türlü öğrenciler için kısıtlı oluyor. İş hayatı da bunların başında geliyor.

Benim deneyimlediğim Avusturya dili olan Almanca seviyesi iyi olmayan öğrenciler başlarda kaçak işlerde çalışırken daha uzun süreler Avusturya’da’da kaldıkça gelişen dilleriyle ve çevreleriyle birlikte kayıtlı işlere geçiş yapıyorlar. Ama profesyonel hayat bambaşka bir konu tabii. Öncelikle lisansa başlayan öğrencilerin mezuniyet oranı çok düşük. Bir de yukarıda da bahsettiğim üzere kağıt üstünde geçilen Bologna sistemi pratikte çok az işliyor.

Avusturya Yüksek Lisans İngilizce - Viyana Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans Şartları

Avusturya yüksek lisans – Viyana üniversiteleri: Viyana Teknik Üniversitesi. Fotoğraf: © Muratcan Gümüş

Firmalar yeni eleman alırken eski sistemdeki gibi Diplom Ingenieur (Yüksek Mühendis) seçme eğilimindeler. Master öğrencileri için durum lisans öğrencilerine kıyasla çok daha umut verici olsa da, yine dilin ve buranın kültürünün de etkisiyle, biraz zorlu bir süreç. Öğrenciler için tavisyem ilk olarak dil seviyelerini geliştirmeleri. Bu çok özel (sihirli) bir formül olmasa da en etkili tavsiye.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Karar aşamasından mezuniyet konuşmama (video) Avusturya’da üniversite tecrübelerim: 

Yurtdışında Üniversite Okumak


Avusturya Lisesi’nden buraya gelen öğrencilerle diğer liselerden gelen öğrencilerin yaşadıklarını görünce bu daha da net ortaya çıkıyor. Farklı olarak verebileceğim bir tavsiye Avusturya yüksek lisans yanı sıra stajlara da önem vermeleri olabilir. Staj sistemi burada Türkiye’ye nazaran çok daha iyi çalışıyor ve stajdan yarı zamanlı işe (devamında tam zamanlı işe) geçmek bayağı olası. Bunun dışında iş hayatını önceden görmek için de stajlar büyük fırsatlar.

3 Avusturya’da yaşam

 #  Türkiye’deki ve Avusturya’daki iş hayatlarını kıyaslayacak olursan, hangisi daha cazip ve bunun nedenleri nelerdir?

Bu konu aslında çok uzun tartışılacak bir konu. Benim şahsi fikrim açık ara Avusturya. Şu ana kadar Türkmenistan, Türkiye, Avusturya, Rusya ve Almanya (kısa sürelerle de olsa) gibi farklı ülkelerde çalışmış biri olarak kabaca şöyle özetleyebilirim: Avusturya’da (ve kesin bilmemekle beraber Almanya’da da) maaş bir mühendis için ülke ortalamasına oranla çok yüksek değilken, çalışma saatleri olsun, çalışanın hakları olsun Avusturya da yaşam çok çok daha cazip.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Viyana arka arkaya sekizinci kez; 

Dünyanın En Yaşanabilir Şehri seçildi.


Diğer yandan Türkiye’de ve diğer ülkelerde mühendisin alabileceği (her ne kadar değişiklik gösterse de) maaş ülke ortalamasına göre belirgin bi oranda yüksek. Ama çalışma şartları ve saatleri, iş güvencesi vs. de belirgin orada buraya nazaran kötü. Biraz insanın beklentileriyle doğru orantılı olarak bu sorunun cevabı değişiyor sanırım ama ben çok yüksek maaşlardansa, özel hayatım için ayırabileceğim zamanı ve iş sonrası yaşayabildiğim huzuru her türlü tercih ederim.


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Sabancı Üniversitesi mezunu Serhat Adilak ile Almanya’da yüksek lisans üzerine söyleşi: 

Münih Teknik Üniversitesi


 #  Bizlere zaman ayırdığın için teşekkürler. Bundan sonraki Avusturya yüksek lisans ve iş hayatında başarılar diliyoruz. Her şey gönlünce olsun.

Ben teşekkür ederim. 🙂

Emre Maden

emre.maden@gmail.com


Bu da ilginizi çekebilir

Bir doktorun anatomisi

Psikolog Zehra Gümüş ile Avusturyalı Türk gençlerin eğitimde dünü, bugünü ve yarını üzerine söyleşi:

Türk Psikolog Viyana


Avusturya yüksek lisans düşünüyorsanız Viyanada üniversite okuma şartları ve üniversiteye kabul konusunda daha detaylı bilgiler bulabileceğiniz Avusturyada üniversite okumak konulu söyleşiyi de okumanızı tavsiye ederim.


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /homepages/10/d906772749/htdocs/muratcangumus/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

54 Yorum

  1. blank gizem
  2. blank Fatma
  3. blank can
  4. blank serdar
  5. blank Serdar
  6. blank Neşe G.S.
  7. blank meryem
  8. blank Umut
  9. blank Tuğçe
  10. blank mine karabulut
  11. blank 1
  12. blank Ayşenur
  13. blank B Zeynep
  14. blank Tan
  15. blank B Zeynep
  16. blank Nüket
  17. blank Selim
  18. blank Ahmet
  19. blank nurefşan
  20. blank ebru
  21. blank İbrahim
  22. blank Emre
  23. blank mira
  24. blank Özge Aydın
  25. blank BOZOK DİYAR
  26. blank Yusuf Karaman
    • blank Emre

Yorum Yap